5 namirnica koje dermatolozi preporučuju da uvedete u ishranu za lepu kožu

namirnice

Na početku, treba razjasniti da nijedna ishrana neće rešiti probleme sa kožom, ako ne radite ciljano na tome i sa više strana. Dakle, dermatolog, pravilna nega i tek na kraju ishrana, učiniće da vaša koža zablista i bude zdravija i sjajnija. Veza između ishrane i zravlje kože nije još dovoljno istražena, ali postoje određene namirnice koje vam mogu pružiti šansu da ona izgleda najbolje moguće.

Namirnice za lepu i zdravu kožu

#1: Probiotici

Ovde mislimo na namirnice i jela koja su prirodno bogata probioticima: to su kefir, kombuha, kimchi, kiseli kupus, turšija itd. Zdravlje sistema za varenje umnogome utiče na zdrvljle kože, a ponekada doprinosi ubrzanom stanju, ekcemu, psorijazi i aknama. Najbolji način da podržite zdravlje digestivnog trakta jeste da potražite probiotsku hranu, koja je bogata dobrim bakterijama. Prave namirnice su bolje od supelemenata, zato uvedite u ishranu više probiotske hrane.

namirnice

#2: Paradajz

Prebogat likopenom, skromni paradajz je moćna voćka. Likopen je u studijama pokazao da pomaže kod prevencije štete koju nanose molekuli slobodnih radikala, koji su odgovorni za prve znake preranog starenja kože. Kuvani paradajz sadrži još više likopena, zato ga koristite u supama i gulašima za maksimalni benefit. Tu je i sok od paradajza, kao eliksir mladosti.

#3: Trešnje

Trešnje su prepune moćnih fitohemikalija koje se bore protiv procesa starenja kože, i sprečavaju štetu od slobodnih radikala, a sadrže i supstance koje lagano uspavljuju, a to je važno za beauty san.

namirnice

#4: Žitarice od celog zrna

Često pomislimo kako su ugljeni hidrati loši za nas, ali žitarice od celog zrna poput smeđeg pirinča, kinoe i ovsa sadrže mikronutrijente i podržavaju rast zdravih bakterija, usled visokog sadržaja vlakana. One balansiraju nivo šećera u krvi tako što ga održavaju stabilnim.

#5: Lešnici

Lešnici sadrže najviši nivo omega-3 masnih kiselina, u odnosu na svaki orašast plod, a usput sadrže proteine i mikronutrijente. Omega-3 pomaže kod barijere kože, održavajući je jedrom i glatkom, sprečavajući suvoću.

Pročitajte još i: Ovo su super-namirnice za kojima je ceo svet poludeo u 2023.

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!