Hrana kao trend: Ovo su “superfood” namirnice za kojima je ceo svet poludeo u 2023.

superfood namirnice

Svake godine saznamo da je neka stara vrsta žitarice ponovo popularna, ili neka nova vrsta bobice. Čak i namirnice su postale trendy, a nutriciniostički eksperti predviđaju dominaciju nekih pomalo zaboravljenih namirnica ili žitarica. Sve “super-food” namirnice za 2023. godinu su biljnog porekla, što potvrđuje popularnost “plant-based” ishrane. Ovaj stil ishrane je svakako najpopularniji za ovu godinu. Evo koje namirnice ćemo viđati svuda oko nas, a pošto su veoma zdrave, trebalo bi da se nađu i na vašem meniju.

Ovo su trendy “super-food” namirnice za ovu godinu:

#1: Cvekla

Cvekla pruža pregršt nutritivnih benefita – osim što sadrži malo kalorija, cvekla je prebogata vlaknima koja stabilizuju nivo šećera u krvi, dok ujedno pomaže varenju. Crvekla sadrži i protiv-upalne sastojke. Svež sok od cvekle je dobar način da uvedete ovo povrće, ali znajte da se procesom miksovanja, mnoga vlakna gube. Zato je salata od sveže cvekle najbolji način da konzumirate ovu namirnicu.

#2: Fermentisana hrana

Fermentisani proizvodi sadrže prirodne probiotike i supstance koje pomažu proces varenja i zdravlje stomaka, a samim tim podstiču zdrav imunitet. Jogurt, kefir, kimchi, čaj od kombuhe, kiseli krastavčiči – to su sve namirnice koje se trebaju naći u vašem frižideru u 2023.

superfood namirnice

#3: Brazilski orah

Da li ste znale da je brazilski orah pravo skladište prirodnog selena? Svega 2-3 oraha na dan snabdeva vaš organizam preporučenom dnevnom količinom selena (minerala koji podstiče imuni sistem i zdravlje štitne žlezde). Brazilski orah ima i zdrave masnoće i puno antioksidanata. Nije ni čudo što je ovo “super-food” namirnica za 2023.

#4: Vodeno zeleno povrće

“Aquatic Greens”, odnosno zeleno lisnato povrće, poreklom iz mora, možda deluje kao neobična stvar za pojesti, ali benefiti ovih biljaka su neverovatni. Alge, morska trava, morska mahovina sadrže vredne vitamine i minerale, poput joda, bakra, kalcijuma, magnezijuma, mangana, vitamina B2 i vitamina C.

#5: Drevne žitarice

Starinske vrste žitarica, koje smo kao ljudska vrsta konzumirali pre više hiljada godina su ponovo aktuelne. Kinoa, amarant, faro sadrže visok procenat svih 9 vrsta amino-kiselina, čime su zaslužili titulu “super-food” namirnice. Kinoa i amarant možete skuvati i poslužiti kao prilog uz svako jelo.

Povezano: Zdrava verzija doručka – chia puding na 5 načina

superfood namirnice

#6: Biljno mleko

Bademovo, sojino, ovseno i mleko pistaća su odlične zamene za kravlje mleko, posebno za ljude sa intolerancijom na laktozu. Probajte da uvede ovu vrstu mleka uz pahuljice ili granolu. Kafa je takođe veoma ukusna sa ovim vrstama mleka.

#7: Bosiljak

Bosiljak je starinska začinska biljka, koju sigurno imate u kući, a u 2023. godini, viđaćemo sve više sveže verzije ove biljke. Puna protivupalnh sastojaka, bosiljak pomaže respiratornu i imunu funkciju. Ovo povrće dodatno olakšava hronični stres, poboljašva memoriju i stimuliše dobro raspoloženje. Ubacite sveži bosiljak u salatu ili kao garniš preko jelo.

#8: Komorač

Komorač je povrće koje pruža mnogo prednosti za vaše zdravlje. Rešava probleme sa varenjem, poboljšava memoriju, i poseduje protivupalna svojstva. Osim toga, komorač je anksiolitik, što znači da sprečava anksioznost i poremećaje sna, pored toga što pomaže kod hormonskih poremećaja i seksualne funkcije.

superfood namirnice

#9: Laneno seme

Ove male semenke sadrže pregršt nutritivnih sastojaka, poput vlakana, antioksidanata, i omega-3 masnih kiselina, koje su blagotvorne za zdravlje srca. Pospite malo lanenih semenki preko avokado dosta, dodajte ga u šolju jogurta (smrvljeno laneno seme) ili ga prepecite i ubacite u salatu.

#10: Zeleni čaj

Ovaj napitak je u mnogim kulturama obavezan, s dobrim razlogom. Pošto sadrži makrofage, stimuliše imunitet, i deluje kao jak antioksidant. Izgleda da 2023. godina želi da jutarnju kafu zamenite zelenim čajem.

Pročitajte još i: “Clean-eating” – zdrava ishrana za sve

error: Content is protected !!