5 prirodnih sastojaka azijske kozmetike na koje treba da obratite pažnju

sastojci korejske kozmetike

Prirodni aktivni sastojci su temelje korejske nege, za kojom je ceo svet poludeo poslednjih godina. Najpopularniji K-beauty brendovi su upravo oni koji teže inovacijama, kada je reč o sastojcima njihovih proizvoda. Kako biste shvatili kako korejska kozmetika “radi”, morate se upoznati sa specifičnim sastojcima, koji se koriste u njihovim proizvodima. Od puževe sluzi pa do centele, ovo je lista 5 korejskih skincare sastojaka na koje treba da obratite pažnju.

Prirodni sastojci korejske kozmetike za kojima je poludeo ceo svet

#1: Centella asiatica (cica)

Centella asiatica (poznatija i kao tigrova trava, gotu kola ili cica) je višegodišnja biljka koja se vekovima koristila u korejskoj medicini, zbog svojih isceljujućih svojstava. Danas, centela je naširoko korišćena u korejskoj kozmetici, jer umiruje, hidrira i zaceljuje kožu lica. Jedna od ključnih supstanci centele ja madecassoside – bogati antioksidant koji pomaže repariranju ćelija i poništavanju znakova starenja. Madecassosie takođe pomaže izbleđivanju flekica. Centela je bogata i aminokiselinama koje hidriraju kožu. Zato se ovaj sastojak može koristiti i kod ekstremnih stanja kože, poput ekcema i psorijaze.

Mi vam predlažemo Skinology CENTELLA Serum za lice.

#2: Puževa sluz

Puževa sluz, odnosno “snail secretion filtrate (SSF)” je verovatno najpoznatiji K-beauty sastojak. Korišćenje ove sluzi u kozmetici više nije nova ideja. Danas je to toliko rasprostranjen sastojak, da ga možete naći u sastavu seruma, krema, sheet maski, esencija. Radi se o mukozi koju puž ispušta dok se kreće. Kada se puževa sluz uzima, puževi se ne ubijaju niti im se šteti na bilo koji način, zato se ovaj sastojak smatra da je cruelty-free. U K-beauty trendu, puževa sluz se smatra proverenim sastojkom, koji hidrira kožu, stimuliše produkciju kolagena, dok ujedno promoviše zaceljivanje kože i obnavljanje ćelija. Puževa sluz sadrži visoke nivoe cinka, vitamina E i A.

puževa sluz

#3: Propolis

Svi znamo propolis kao gumenu mešavinu koju proizvode pčele, a on služi da steriliše i zaštiti njihove košnice. Osim toga ima fantastična svojstva na naš imunitet, propolis je jedan od prirodnih sastojaka koji Korejci obožavaju! Ovaj sastojak poseduje antibakterijske, antifungalne, antioksidantne i protivupalne karakteristike. Koristi se da zaceli i tretirane akne, kao i da umiri iritiranu kožu sklonu aknama. Propolis hidirra i omekšava kožu, a može povećati i proizvodnju kolagena, za jedar i čist ten.

Povezano: Tajna azijske kozmetike – čudesna CICA biljka

#4: Ekstrakt zelenog čaja

Mnogi K-beauty brendovi su nam dokazali da zeleni čaj nije samo za piće. Ovaj prirodan sastojak, prebogat nutrijentima se naširoko koristi u korejskoj nezi zbog svojih antioksidativnih svojstava. Zeleni čaj poseduje čitav spektra zdravstvenih benefita kada se pije – smanjuje stres, jača imunitet i poboljšava cirkulaciju krvi. Ali kada se topikalno nanese na kožu, radi pojednako dobre stvari! Zeleni čaj sadrži prirodne antiksidante – polifenole, koji štite kožu od slobodnih radikala. Zeleni čaj poseduje protivupalna i antimikrobna svojstva, tako da umiruje iritiranu kožu, smanjuje crvenilo i koristi se za tretiranje flekica. Nivo kofeina iz zelenog čaja smanjuej nadutost oko očiju.

zeleni čaj

#5: Ekstrakt bambusa

Bambus se koristio u tradicionalnoj medicini godinama, zbog svojih isceljujućih svojstava. Danas ćete pronaći mnogo skincare proizvoda koji su formulisani sa ovim sastojkom. Bambus sadrži silicu, prirodan nutrijent koji je jedan od glavnih komponenti kolagena. Bambus se zato smatra anti-aging bombom, koja obnavlja zalihe kolagena, kako starimo. Bambus ojačava i reparira kožu, tako da je popularan sastojak i za ciljane proizvode protiv akni. Uedno ojačava barijeru kožu, stoga zaključava vlagu unutar nje.

Pročitajte još i: Korejski rečnik – esencija, emulzija i drugi pojmovi

error: Content is protected !!