5 saveta dermatologa za negu kože u toku prelaznog perioda

nega kože u prelaznom periodu(2)

Pereiod između leta i jeseni je pomalo neobičan – nismo sigurni šta da obučemo, da li da opet koristimo kiseline i retinol, i da li je prerano za kafu sa cimetom. Dok ste u periodu tranzicije u garderoberu, isti slučaj se dešava i sa negom kože. Vaša beauty rutina se mora promeniti i apdejtovati, usled vremenskih prilika. Zato smo za vas prikupili najbolje savete dermatologa kako da se lagano uvedete jesenje rutine u negu kože.

5 koraka prelaska sa letnje na jesenju rutinu nege

1. Uvedite dodatnu hidrataciju

Svi znamo da je suv i hladan vazduh najveći neprijatelj naše kože, ali zaboravljamo i da centralno grejanje čini kožu isušenom. Drugim rečima, iako je jesen naše omiljeno godišnje doba, naša koža nije uzbuđena oko toga. Već od početka septembra, dermatolozi savetuju da uvedete hidrirajuće proizvode u rutinu, i to u više slojeva. Počev od tonika, esencije, seruma, hidratora u spreju. Hidratacija se upija u kožu u vidu više molekularnih veličina, što znači da formulacije prodiru kroz različite slojeve kože na drugačiji način. Zato je potrebno da u rutini imate višeslojnu negu – od najređeg proizvoda, do najgušćeg.

2. Fokusirajte se na eksfolijaciju

Suv vazduh dovdoi do suve kože, što posledično dovodi do perutanja, neugodnog zatezanja i problematičnog nanošenja šminke. Ako čekate dok ne bude prekasno da biste se rešili nagomilanih odumrlih ćelija kože, vaša koža neće dobro izgledati. Zato se ove jeseni opredlite za miks hemijskih i mehaničkih pilinga, koje ćete naizmenično, i ne prečesto, koristiti.

Povezano: Kako da odaberete vrstu pilinga prema tipu kože?

3.  Smanjite temperaturu vode

Već je dovoljno teško našoj koži da se izbori sa promenama temperature kada kroči iz zagrejane sobe na hladnoću vani, zato joj olakšajte barem kada je reč o temeperaturi vode za tuširanje. Vruća voda je veoma stresna za kožu tela i lica, jer pojačava cirkulaciju, koja remeti prirodno lučenje sebuma, čime se uzrokuje dehidratacija i jače mašćenje kože. Zato se uvek tuširajte i umivajte umereno toplom vodom, a poslednji mlaz vode neka bude hladan.

nega kože u prelaznom periodu(2)

4. Vreme je za retinol

Ako imate 25 godina i više – šta čekate? Tokom leta morali smo da se klonimo retinola, jer uzrokuje osetljivost kože na sunce i potencijalne fleke. Sada kada je UV indeks mnogo niži, slobodno možemo izvaditi bočice retinola i pažljivo ga koristiti – naravno, uz obaveznu UV zaštitu tokom dana. Retinol je zlatni standard borbe protiv starenja kože, a na tržištu je toliko različitih koncentrancija za odabrati.

5. Uradite tretman lica posle leta

Leto je godišnje doba koja ostavlja najviše traga na koži, a kako resetovati kožu lica za jesen, nego tretmanom? Zakažite profesionalni tretman čišćenja i hidratacije kože, posle kojeg ćete se osećati pročišćeno i spremno za nove skincare proizvode.

nega kože u prelaznom periodu(2)

Pročitajte još i: 9 promena u nezi kože koje bi trebalo da napravite za jesen

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!