7 skincare odluka za 2023. godinu koje će napraviti razliku u nezi vaše kože

skincare odluke

Ukoliko čitate ovo, sigurni smo da imate neke sumnjive skincare navike (baš kao i svaka od nas). Moguće da oklevate da bacite staru šinku, ili nedovoljno vremena potrošite na umivanje lica (jedna od najčešćih grešaka, prema dermatolozima). Ukoliko je jedan od vaših ciljeva za 2023. zdravija, srećnija koža – ne tražite dalje, na pravom ste mestu! Donosimo listu od 7 pametnih skincare odluka koje će vam doneti sve benefite lepe kože u ovoj godini, a lako je da ih održite.

Ove skincare odluke će pomoći vašoj koži

Odluka #1: Birajte kozmetiku bez mirisa

Januar i februar su najhladniji meseci godine, a suv i hladan vazduh izvlači hidrataciju iz kože, što dovodi do lakšeg pucanja, krvarenja i iritiranja. Kada je barijera kože ugrožena, svi skincare proizvodi sa veštačkim mirisom imaju potencijal da iritaraju kožu i učine je crvenom i upaljenom. Nažalost, mirisni sastojci često nisu eksplicitno navedeni na bočici kozmetike, tako da je teško predvideti koji proizvod za sadrži. Počnite novu godinu tako što ćete uložiti u kremu za lice bez mirisa. Ovo je posebno korisna odluka za sve dame koje su sklone ekcemu, alergiji i drugim osetljivostima kože.

skincare odluke

Odluka #2: Smanjite čačkanje kože

Ukoliko nesvesno čačkte kožu i cedite mitisere i bubuljice, znajte da ih ova praksa samo pogoršava, a vas izlaže povećanom riziku od ožiljaka. Na ovaj način takođe “gurate” bakterije i sadržaj akne dublje u kožu, čine ona postaje upaljenija i crvenija. Kako biste smanjili ovu praksu, uložite u spot proizvode na bazi salicilne kiseline, koji vrše blagi piling kože i umanjuju crvenilo. Preko akne nalepite specijalni “acne patch” flaster, kako ne biste pali u iskušenje da cedite bubuljice.

Odluka #3: Pronađite ultra hidratantnu kremu

Zaboravite na kratko na hijaluronsku kiselinu. Ona hidrira fino, ali nije alfa i omega, kada je reč o dubinskoj hidrataciji kože. Ukoliko imate suve ljuspaste delove na koži, ili osećate neprijatno zatezanje posle umivanja, potražite kreme na bazi uree. Urea je humektans, što znači da privlači vodu u kožu, poput magneta. Ovaj sastojak je ujedno i deo NMF-a (“natural moisturizing factor”), grupe hidrirajućih elemenata koji se prirodno nalaze u koži.

Mi vam predlažemo Skinology Hydro Force kremu sa hidratantnim kompleksom.

Odluka #4: Budite kritičniji prema “anti-age” oznakama

Jedna od najčešćih grešaka jeste da ulažemo velike količine novca u kreme koje tvrde da su “anti-age”. Nažalost, sve što one rade jeste hidratacija, jer nijedna krema ne može preokrenuti proces starenja. Postoji jako malo sastojaka koji imaju efekat podmlađivanja, a jedan od njih su retinoidi.

skincare odluke

Odluka #5: Nemojte kupovati preskupe SPF kreme

SPF zaštitna krema ne mora biti preskupa da bi “radila” svoj posao. I one povoljne će biti odlična zaštita. Zaštita od sunca je esencijalna u svim godišnjim dobima, posebno tokom zime, čak i ako je oblačno. Ona može zaštiti izgled i zdravlje kože, jer služi kao zaštitna barijera od UVA/UVB zraka. Na ovaj način, štitite kožu od gorenja potencijalnog kancerogenog oboljenja kože. Nanesite SPF 20 minuta pre izlaska iz kuće, i obnavljajte ga tokom dana.

Povezano: SPF krema zimi – zašto vam je potrebna?

Odluka #6: Odaberite kvalitetan vitamin C serum

Jednostavna, a efikasna skincare rutina podrazumeva retinol uveče, a vitamin C ujutru, a preko njega SPF krema. Ali, dermatolozi upozoravaju da neke vitamin C kreme i serumi ne rade baš ništa. Birajte proizvode koji sadrže bar 10% vitamina C u formi derivata, ili ukoliko se radi o čistoj askorbinskoj kiselini, potražite formule sa antioksidantima (vitamin E, ferulinska kiselina itd).

Naša preporuka je Skinology Vitamin C serum sa hidratantnim kompleksom.

Odluka #7: Redovnije čistite make-up četkice

Čišćenje četkica za šminkanje zapravo spada u skincare, i ovo bi trebalo da radite najmanje jednom u 10 dana. Na ovaj način, izbeći ćete nagomilavanje bakterija, koje mogu dovesti do akni i iritacije kože. Koristite čvrsti sapun za sintetičke četkice, a tečni čistač za one sa prirodnom dlakom. Najpre nakvasite četkicom pod mlakom vodom, protrljajte dlačice uz pomoć čistača, isperite i ponovite. Dodajte i malo ulja, ukoliko imate problem sa zakorelim ostacima tečnog pudera. Silikonske podloge za ribanje četkica su koriste, a možete ih naći u drogerijama.

skincare odluke

Pročitajte još i: 6 stvari koje dermatolozi žele da znate o nezi kože tokom zime

error: Content is protected !!