Akvaporini: Zašto su ovi proteini važni za hidrataciju kože?

akvaporini

Ako ste pasionirani u vezi poslednjih skincare dostignuća, sigurni smo poznajete trendy kozmetičke sastojke, poput hijaluronske kiseline, ceramida, ektoina. Ipak, manje poznat termin koji zahteva mesto u vašem skincare rečniku su definitivno “akvaporini”. Bilo da ste čuli za ove hidrirajuće proteine ili ne, njihovo razumevanje je od ključne važnosti, ako se borite sa suvom kožom.

Šta su tačno akvaporini?

Pre nego što uronimo u detalje, važno je da napomenemo da akvaporini nisu skincare sastojci – to su proteini koji se prirodno nalaze u membrani naših ćelija. Posledično, nećete ih naći na poleđini kreme u spisku korišćenih sastojaka. Ipak, neki skincare prizvodi sadrže tvrdnje koje navode da baš oni mogu stimulisati prirodnu snagu akvaporina ili podstaći proizvodnju novih.

akvaporini

Akvaporini, kao prirodni proteini koji žive u našim ćelijama dozvoljavaju da molekuli vode slobodno ulaze i izalze iz naših ćelija. Ovi protieni omogućavaju proces osmoze (to je pojavakada se supstanca kreće iz veće koncentracije u manju, sve dok se ne postigne balans na obe strane). U slučaju dehidratacije, ako je nivo vode unutar ćelije niži nego izvan nje, voda će ispuniti ćeliju, time regulišući nivo vode i balansiranje nivoa hidratacije. Akvaporini su sastojci koji omogućavaju ovaj oporavak hidratacije unutar ćelije kože.

Problem sa akvaporini je taj što se smanjuju kako starimo. Ova redukacija se takođe odnosi na stanja poput ekcema i psorijaze. Zato akvaporini ne mogu pomoći kod hidratacije tako efikasno kao pre.

Povezano: “Skin Flooding” je najnoviji skincare trend koji je idealan za hidrataciju lica

Akvaporini nisu sastojak!

Možda ste videli da neki brendovi reklamiraju “akvaporin tehnologiju” u svojim formulacijama. Skincare proizvodi NE mogu sadržati akvaporine, već samo mogu imati u sebi sastojke koji stimulišu njihov rad. Jedan od njih je dobro poznati glicerin. Benefiti stumulisanja rada akvaporina su:

  • Poboljšana hidratacija kože – akvaporini igraju vitalnu ulogu u hidrataciji kože. Za razliku od hijaluronske kiseline, koja zadržava vodu samo spolja, akvaporini održavaju prirodnu hidrataciju kože, tako što omogućavaju protok vode u i iz ćelije. Ovo osigurava idealan nivo vode za hidriranu i jedru kožu.
  • Poboljašana funkcija barijere kože – akvaporini igraju ključnu ulogu u sprečavanju gubitka tečnosti i stoga održavaju zdravu barijeru kože, koja služi kao štit od gubitka vode, zaštita od zagađivača, iritanasa i štetnih UV zraka.
akvaporini

Ko treba da koristi kozmetiku koja podstiče rad akvaporina?

  • Osobe sa suvom kožom – ovo se odnosi i na ljude sa ljuspastom, grubom, zategnutom ili kožom koja svrbi.
  • Osobe koje žive u delovima sveta sa niskom vlažnošću vazduha – ovako možete zaštiti kožu od isušivanja.
  • Osobe sa zrelom kožom – nivo akvaporina se snižava sa godinama, zato bi kozmetika koje stimuliše njihov rad mogla pomoći da se on nadoknadi.

Koji kozmetički sastojci stimulišu rad akvaporina?

Jedan od kozmetičkih sastojaka sa najviše potencijala za ovo jeste glyceryl glucoside. Studija iz 2012.godine pokazala je njihovu sposobnost da stimuliše proizvodnju AQP3, jednog od najvažnijih akvaporina koji se nalaze u našoj koži.

akvaporini

Pročitajte još i: Ako vaš sprej za lice sadrži neki od ovih sastojaka, ne bi trebalo da ga prskate u avionu!

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!