7 saveta za negu prirodno ravne kose koji će vam olakšati njeno stilizovanje

ravna kosa

To što ste srećnica koja ima prirodno ravnu kosu za kojom druge žene pate, ne znači da je vaša hair rutina prosta i jednostavna. Zapravo, ravna kosa zahteva više svakodnevnog održavanja, pošto je ovaj tip dlake podložniji mašćenju, nečistoći i prljanju. Zato smo za vas sastavili 7 saveta za negu i stilizovanje prirodno ravne kose, koji će vam doslovno olakšati život.

Ravna kosa – najbolji saveti za njenu negu

#1: Potrebno vam je redovno šamponiranje kose

Možda čak i više nego druge tekture kose, ravnoj kosi je potrebno da se drži redovnog “rasporeda” pranja kose. Kovrdžave i talasaste teksture imaju tendenciju da budu suvlje, i stoga mogu “proći” sa rešim pranjem kose. Ravna kosa otežava kako se masti, što znači da svega 2-3 dana možete proći bez pranja. U negu uključite nežan šampon bez sulfata, pogodan za svakodnevno upotrebu, i jedan, malo jači šampon-čistač kojim ćete oprati jednom u 7-10 dana, kako biste uklonili nataložene naslage na koži glave.

#2: Uvedite suvi šampon između dva pranja

Pošto je vaša koža glave sklonija mašćenju, kako biste ipak proredili pranje kose (da baš nije svakog ili svakog drugog dana), uvedite u rutinu suvi šampon. On će pokupiti znoj, masnoću, i naslage proizvode iz kose. Prstima podignite sekcije kose i naprskajte ga u koren. Držite ga od temena oko 25-30 cm kad ga nanosite. Potom, umasirajte proizvod u skalp, raščešljajte se i spremne ste!

Povezano: 10 trikova kako da vam isfenirana kosa duže traje

ravna kosa

#3: Ravna kosa traži volumen

Ako je vaša ravna kosa dodatno i tanka, biće vam potreban boost volumena. Napravite preko potrebni “lift” u kosu uz texture sprej, a potom kosu prebacite preko glave i fenirajte je naopačke. Sprejevi za volumen nekada mogu da otežaju kosu i umaste je pre vremena, zato su dry texture sprejevi puno bolje rešenje za beživotnu kosu.

#4: Pažljivo sa regeneratorima i maskama kada je ravna kosa u pitanju

Dok je ženama sas talasastom i kovrdžavom kosom regenerator spas – vama sa ravnom kosom i nije baš. Lako možete preterati sa negom, posebno ako imate tanku i ravnu kosu. Zato bi trebalo da budete posebno pažljivi sa formulom koju kupujete. Nanesite kondicioner na krajeve kose, a potom se raščešljavajte polagano ka temenu, prstima. Nikada ne nanosite regenerator ili masku na teme ili koren kose.

#5: Ne preterujte sa vrelim vazduhom iz fena

Iako vam je potrebna toplota fena da učinite da volume proizvodi za kosu “odrade” svoje, hladni vazduh može pomoći da ukrotite frizz. Najpre ugrubo prosušite kosu fenom i prstima, a potom usmerite toplotu na koren kose. Gotovo svim volume sprejevima je potreban fen, kako bi ih aktivirao. Kada ste to učinili, slobodno smanjite temperaturu vazduha, a poslednje fenriranje neka bude sa hladnim vazduhom.

ravna kosa

#6: Naučite da se rešite frizz-a

Ravna kosa itekako ume da oseti “frizz”, posebno kada je dosta vlažnosti u vazduhu. Ukrotite kosu uz malo uljla, koje ćete raščešljati četkom sa prirodnim čekinjama. Dok je vaša kosa još vlažna od pranja, nanesite suvo ulje koja zaključava toplotu. Od krajeva, pa sve do polovine dužine. Ulje deluje kao barijera, koja sprečava prodiranje vlage unutar dlake.

#7: Odaberite kvalitetnu četku za kosu

Kako biste sprečili lomljenje kose, biće vam potrebna prava četka u pravo vreme. Za dame sa dugom kosom, to je paddle, pločasta četka. Ravna površina je odlična za zaglađivanje kose i borbu protiv statičkog elektriciteta. Na pločastoj podlozi se nalazi i više čekinja, stoka je raščešljavanje lakše. Nikada nemojte češljati mokru kosu posle pranja četkom. Ako već to želite da uradite, nanesite regenerator i to učinite prstima ili češljem sa širokim zupcima.

Pročitajte još i: Savršeno ravna kosa bez pegle i fena – Da, moguće je!

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!