Banana: Omiljeni smoothie sastojak koji Francuskinje obožavaju za negu kože!

banane

Kada želimo multi-level skincare – obraćamo se korejskoj nezi, kada želimo prefinjenu rutinu, tu je japanska kozmetika, a kada želimo  moderne, održive sastojke, tu su australijski i američki skincare proizvodi. Ali kada pričamo o lepoti Francuskinja, njihova blistava rutina se zasniva na – bananama! Njihovi proizvodi se sve više okreću prirodni, za beauty rešenja koja su zdrava i održiva. Banana je voćka koja čini čuda za zdravlje i izgled kože, kako spolja, tako i iznutra! Ako vas zanima šta banana može uraditi za vašu kožu – nastavite da čitate!

Zašto baš banane?

Svake godine, oko 22 miliona tona banana se baca, samo zato što su ružne, pojedinačne ili čudnog oblika. Banane čine najveći deo otpada, kada se priča o bacanju namirnica. Zato su mnoge kozmetičke kuće došle na ideju da recikiliraju agro-otpad banana kako bi ovu voćku transformisale u nutritivni sastojka za luxe skincare proizvode. U kozmetici se koriste zelena, žuta i ružičasta banana, jer osim što deluju kao anti-aging štiti za kožu, pomažu telu da zaštiti i održi nivo kolagena i elastina. Osim toga, banane sadrže 20 puta više antioksidantnih moći od arganovog ulja!

banane

Benefiti banane za kožu

Drvo banane još nosi naziv “drvo sa hiljadu namena” – i to sa dobrim razlogom. Ova voćka ima mnogo različitih benefita za zdravlja i izgled kože: od hidratacije, pa sve do posvetljivanja. Ako vam je koža oštećenja dejstvom slobodnih radikala (UV zraci, duvanski dim, stres, zagađenje), krema ili serum na bazi ekstrakta banane mogu pomoći. Banane sadrže vitamine A i E i koji su dobri za ojačavanje imunog sistema kože, a ujedno deluju kao antioksidanti koji se bore protiv starenja. Banane su takođe odličan izvor AHA kiselina, koje se mogu koristiti za posvetljivanje kože. Banana ima jedinstveni lipidni sastav koji sadrži dragocene molekule, održavajući blsitavost kože. Zato banana čini beživotan ten blistavim i živim.

Povezano: 10 malih beauty trikova koji Francuskinje čini neodoljivima

banane

Eksktrakt banane ima isceljujuća svojstva, što je jako korisno za osobe koje pate od bubuljica i upale kože. Bijni sok iz kore banane poseduje antimikrobna svojstva. Drevni narodi su koristili kore banane da bi lečili akne, ekcem i psorijazu. Ipak dermatolozi podsećaju da nanošenje svežeg voća na kožu ne otpušta vitamina niti antimikrobne molekule. Umesto toga, radije koristite kreme i serume na nazi ekstrakta banane.

Ekstrakt banane je bezbedan za sve tipove kože, čak i za suvu, dehidriranu, osetljivu i masnu. Najviće će pomoći osobama sa neujednačenim i sivim tonom kože, i osobama sa finim linijama i borama.

Pročitajte još i: Maske od banane – za negu kože i kose

error: Content is protected !!