Bezbrižne tokom leta: Evo kako da uradite piling pazuha!

Činjenica je da mnoge od nas zanemaruju mnoge delove tela, dok se primarno fokusiraju na kožu lica. Jedan od “ najzapuštenijih” delova tela je zasigurno pazuh. Ova regija dolazi do izražaja tokom leta, kada nosimo majice bez rukava, i zato je potrebno da više obratimo pažnju na ovaj deo tela. Šta još možemo da uradimo za kožu pazuha, osim što nanosimo dezodorans? Da je ispilingujemo! Zašto vam je potreban piling pazuha – otkrivamo u nastavku teksta!

Zašto treba da brinemo o koži pazuha?

Prema mišljenju dermatologa, pazuh ima specijalizovani tip kože, koja služi određenoj svrsi – u ovom slučaju, lučenju znoja i hlađenju našeg organizma. Koža ispod pazuha je tanja, puna znojnih žlezda i sklona je iritaciji i razmnožavanju bakterija. Takođe, koža dodiruje kožu u ovoj regiji, što zahteva posebnu negu. Ako ste sklone urastanju dlaku, stavaranju bubuljica ili preteranom znojenju u regiji pazuha – dobra nega će umanjiti ove probleme i smanjiti bakterije koje izazivaju neprijatan miris.

piling pazuha

Piling pazuha

Dermatolozi podsećaju da, pošto pazušna regija sadrži dlake, postoji mogućnost taloženja odumrlih ćelija kože, nečistoće i bakterija. Redovan piling kože pazuba je važan kao prevencija urastalih dlačica, folikulitisa i diskoloracije. Ako se koža pazuha ne čisti redovno, mogu se akumulirati bakterije, razviti bolne pustule (gnojne bubuljice) i ožiljci.

Pošto su dlačice koje rastu ispod pazuha deblje i kovrdžavije od onih na ostatku tela, to znači da su sklonije urastanju. Rezultat urastanja dlačice ispod pazuha je upala, crvenilo, bol i formiranje pustula, jer koža želi da se “reši” dlačice koje želi da probije kroz kožu. Pilling kože pazuha sprečava taloženja naslaga koje sprečavaju dlačicu da prođe krou kožu.

Pilingovanje pazušne regije takođe sprečava rast bakterija koje izazivju naprijante mirise. Sigurno znate da je znoj tečnost bez mirisa, a ono što osećamo kao neprijatan miris je zapravo raspadanje znoja zbog kontakta sa bakterijama koje deluju i žive na koži ispod pazuha.

piling pazuha

Povezano: Tonik sa AHA kiselinama umesto dezodoransa – otkrivamo da li ovaj Tik Tok trik radi!

Kako da uradite piling pazuha?

Ako želite da uradite efikasan piling kože pazuha, dermatolozi savetuju da koristite onaj na bazi AHA ili BHA kiselina (glikolna, mlečna, salicilna). Ove kiseline u blagom procentu možete tolerisati u regiji ispod pazuha (birajte one sa oko 2%). Preporučuje se da se prvo koža pazuha dobro očisti sunđerom ili četkom za čišćenje, a potom da se nanese tonik ili gel sa AHA ili BHA kiselinama, 1-2 puta nedeljno. Ako nemate nikakve reakcije niti folikulitis, možete postepeno povećati učestalost korišćenja hemijskog pilinga.

Mi vam predlažemo Skinology Tonik sa 5% AHA kiselina, koji je idealan za blagi hemijski piling pazušne regije.

Dermatolozi dalje preporučuju da svako veče pre spavanja temeljno uklonite dezodorans, kupanjem ili brisanjem vlažnom krpicom, posebno ako ste sklone razvijanju bubuljica u ovoj regiji. Ako ste jako znojite, nosite materijale koji su lagani i prirodni (poput lana i pamuka), kako bi vlaga što pre isparila.

Takođe, brijanje pazuha je vrlo važno – većina jednokratnih brijača traje između 5-7 brijanja, što znači da, ukoliko brijete pazuh svakog dana, brijač bi trebalo da menjate jednom nedeljno. Brijači se istupe od česte upotrebe, čime pružaju manje efikasno brijanje i veći rizik od posekotina. Osim toga, brijač koji se dugo koristi skladiši bakterije i time stimuliše pojavu infekcije na koži.

Pročitajte još i: Bliži se leto – vodič za negu kože pazuha

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!