Tonik sa AHA kiselinama umesto dezodoransa? Otkrivamo da li ovaj Tik Tok trik “radi”!

glikolna kiselina

Društvena mreža Tik Tik je prepuna trikova: neki su zaista pametni, a drugi su ipak upitni. Jedan od najviralnijih Tik Tik trikove trenutno je korišćenje glikolnog tonika kao dezodoransa, ispod pazuha, sa tvrdnjom da sprečava razvijanje neprijatnih mirisa i umanjuje pigmentaciju ispod pazuha. Hešteg #glycolicacidasdeodorant je dobio čak 1.3 miliona pregleda. Zato vam u nastavku otkrivamo da li je ovaj trik bezbedan, i da li radi “posao”!

Šta je glikolna kiselina?

Glikolna kiselina, kao najpoznatija AHA voćna kiselina se dobija iz šećerne trske, i deluje kao hemijski eksfolijator. Njegova mala molekularna veličina ga čini moćnim sastojkom, koji prodire kroz slojeve kože. Glikolna kiselina funkcioniše tako što razdvaja veze između odumrlih ćelija kože, što dovodi do njihovog lakšeg skidanja sa površine kože. Tokom vremena, glikolna kiseline pomaže uklanjanju hiperpigmentacija i poboljšava grubu teksturu kože.

Ovaj sastojak jeste moćan, ali ima i potencijalne neželjene efekte: čini kožu fotosenzitivnom (osetljivom na sunce). Zato se koristi uveče, 1-2 puta nedeljno u malim procentima, posle čišćenja lica, a pre kreme. Zato je jako važno da tokom dana rigorozno koristite SPF kremu kako biste zaštiolili kožu. Takođe, prečesta upotreba može dovesti do iritacije, dehidratacije i slabljenja barijere kože.

glikolna kiselina

Glikolna kiselina kao dezodorans?

Beauty entuzijasti hvale glikolnu kiselinu u funkciji dezodoransa, jer traže prirodne alternative i vole ideju višenamenskih proizvoda. Glikolna kiselina snižava pH vrednost kože ispod pazuha, čime je čine negostoljubivom zonom za bakterije koje razvijaju nepriajtan miris. Ipak, voda iz znoja, može neutralisati glikolnu kiselinu, tako da ona neće sprečiti znojenje. Još jedna sigurna stvar oko koje glikolna kiselina moe pmoći jeste hiperpigmenetacija regije ispod pazuha. Ova zona je često tamnija kod većine nas, a glikolna kiselina ubrzava ćelijski “turnover” i smanjuje zadebljanje kože, koje posledično dovodi do hiperpigmentacije.

glikolna kiselina

Da li je glikolna kiselina bezbedna za pazuh?

Glikolna kiselina inače može izazvati iritacije i na koži lica, tako da na isti način može učiniti i sa kožom ispod pazuha. Ova regija je već osetljivija, zbog konstanog trenja i brijanja, kao i vlažne sredine. Zato pažljivo koristite tonik sa glikolnom kiselinom na pazuhu. Natopite tufer i prebrišite ispod pazuha. Ovo nemojte raditi na sveže obrijanoj koži, jer ćete iskusiti jako peckanje. Ovaj trik najbolje funkcioniše ako se inače ne znojite puno.

Pročitajte još i: Razlika između dezodoransa i antiperspiranta

error: Content is protected !!