Maske od banane – za negu kože i kose

By  |  0 Comments

Verovali ili ne, banane na više načina mogu odigrati važnu ulogu u procesu očuvanja vaše lepote i u procesu vraćanja zdravlja vašoj oštećenoj kosi ili problematičnoj koži. U nastavku ovog teksta, mi ćemo vam pomoći da saznate kako možete da upotrebite bananu za negu kože i kose.

Banana kao sredstvo za hidrataciju kože

Ukoliko vam je koža suva i dehidrirana, usled čega izgleda umorno i beživotno, svaki treći dan na nju nanesite masku od jedne zrele, sitno ispasirane banane. Takva maska, potrebno je da na licu ostane i deluje oko dvadeset minuta.

Nakon dvadeset minuta lice isperite, prirodno bez brisanja peškirom osušite i namažite hidrantnom kremom. Primetićete da vam koža izgleda pothranjeno, osveženo i podmlađeno. Ovu masku možete koristiti koliko god često želite.

Banana kao sredstvo protiv suve kože

Ukoliko vam je koža suva, opet svoj problem možete rešiti uz pomoć banane. Dovoljno je samo da jednoj zreloj i sitno ispasiranoj banani, dodate supenu kašiku meda i jednu kafenu kašiku pavlake. Sve to dobro promešajte, tako da smesa postane homogena, a zatim dobijenu masku nanesite na lice i sačekajte da deluje oko pola sata.

Nakon pola sata, kožu isperite toplom vodom i prirodno osušite. Ovu masku, dovoljno je da koristite dva do tri puta nedeljno, a po potrebi možete i češće.

Banana kao sredstvo protiv masne i problematične kože

Ako vam je koža masna i problematična, jednu zrelu sitno ispasiranu bananu, pomešajte sa dve supene kašike soka od sveže isceđenog limuna, sa oko dve supene kašike sitno iseckanih svežih listova bokvice i sa jednom supenom kašikom vrele vode. Sve to dobro sjedinite i utrljajte na lice.

Sačekajte da maska odstoji i deluje pola sata, a zatim se temeljno umijte i osušite lice prirodno, bez upotrebe peškira. Ovu masku, trebalo bi da koristite jednom do dva puta nedeljno.

Napomena:

Ukoliko vam je koža kombinovana, recimo u regiji čela i brade suva, a u regiji nosa i obraza masna ili obrnuto, možete istovremeno kombinovati i koristiti paralelno dve vrste maske.

Tada sve navedene mere sastojaka prepolovite i dobijene maske stavljajte na željene regije.

Banana kao sredstvo protiv suve i ispucale kose

Problem suve i ispucale kose, rešićete ako jednu zrelu sitno ispasiranu bananu pomešate sa dva žumanceta i sa tri supene kašike maslinovog ulja. Sve to dobro sjedinite i pre pranja kose dobro utrljajte u kosu od korena do vrhova. Sačekajte da mešavina deluje pola sata, a nakon toga kosu na uobičajen način operite i oblikujte.

Posle nekoliko puta primene ove maske za kosu, primetićete da se vlasima kose vraća elastičnost i da se povećava njihova otpornost. Masku za suvu i ispucalu kosu od banane, potrebno je da koristite dva puta nedeljno.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!