Perutanje kože lica: Zašto se dešava i šta možete da učinite?

Samo ćemo to kratko i jasno reći – perut je najdosadniji beauty problem. Kada se nalazi na koži glave, konstantno se češete i tako rasipate bele ljuspice po kosi i garderobi. Ali, pored kosmate peruti, da li ste znale da i lice može da se peruta? Ukolio vam je poznat scenario svraba lica i sitnih ljuspica po njemu – moguće je da patite od facijalne peruti, poznatije i kao seboreični dermatitis. On se može javiti na skalpu, licu i ušima. Evo kako da rešite ovaj problem i šta možete učiniti povodom toga.

Zašto se javlja facijalna perut?

Na sreću, postoji nekoliko načina na koje se možete izboriti sa facijalnom peruti. Ali kako biste se uhvatili u koštac sa njom, morate najpre shvatiti zašto se dešava. Perut uzrokuje gljivica koja se prirodno javlja na koži, i naziva se Malassezia globosa. Njena uloga je da rastvara sebum na površini kože, ostavljajući sa sobom oleičnu kiselinu, ali i razvijajući perut (u nekim slučajevima). Vaš tip kože je povezan sa činjenicom da li ćete razviti perut ili ne. U nastavku slede potencijalni razlozi zašto vam se može javiti perut na licu.

perutanje kože

#1: Na masnoj koži

Iako mislite da osobe sa masnom kožom ne mogu razviti perut, jer njihova koža već ima dosta sebuma – činjenica je da je masna koža mnogo podložnija seboreičnom dermatitisu na licu. Pošto osobe sa masnom kožom imaju uveličane pore i više proizvode sebum nego ljudi sa suvom kožom, ostaci linoleične kiseline stimulišu nastanak peruti.

#2: Na suvoj koži

Suvu kožu karakterišu suvi pečati i ljuspice, tako da ovo nije iznenađenje. Perut na licu se događa kada koža želi da nadoknadi manjak sebuma, pa počne da ga preterano proizvodi, čime se stvara pogodno tlo za nastanak peruti.

#3: Na osetljivoj koži

Za osobe sa osetljivom kožom, perut nastaje tako što postanu osetljivi na oleičnu kiselinu koju mikrobi ostavljaju za sobom na koži. Ovo dovodi do ljuspanja kože, svraba i stvaranja peruti.

#4: Prebrzo obnavljanje ćelija kože

Iako svi mi želimo da nam se što pre smenjuju stare i nove ćelije kože, kako bismo poboljšali njen kvalitet, ponekad, pojačan ćelijski “turnover” može ostaviti mnogo odumrlih ćelija kože na licu, čime dobijate facijalnu perut. Zato je piling lica ključ.

Povezano: 3 načina borbe protiv peruti

Kako se rešiti peruti sa lica?

Čistači sa cinkom

Cink je odličan način da se rešite facijalne peruti, jer poseduje antibakterijska i antimikrobna svojstva, koja sprečavaju gljivice sa kože da preterano proizvode oleičnu kiselinu (koja stimuliše nastanak peruti). Odaberite čistač ili sapun sa cinkom, namenjen tretiranju seboreičnog dermatitisa.

Šamponi protiv peruti

Svi znamo da se šamponi protiv peruti koriste za tretiranje peruti na skalpu, ali da li ste znali da ih možete koristiti i na koži lica? Par kapljica šampona, koje ćete utrljati u lice 2-3 puta nedeljno, može vas rešiti seboreičnog dermatitisa. Šampon čak možete koristiti i kao masku koju ćete držati 5 minuta, pa potom isprati.

Salicilna kiselina

Ovaj kozmetički sastojak neće “upaliti” ako imate suvu kožu, jer ona već pomalo isušuje kožu, ali ako imate masnu kožu, oduševićete se. Salicilna kiselina dubinski čisti pore i otklanja nataloženu masnoću i odumrle ćelije kože u porama. Na taj način efikasno uklanja sve znake seboreičnog dermatitisa.

Naš predlog je Skinology Salicilna + mlečna kiselina za lice u vidu seruma.

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!