Bore na usnama: Kako ih sprečiti i tretirati?

bore na usnama

Kao da fine linie i bore na licu nisu dovoljna briga, sada su tu i bore na usnama kao neminovni svedok starenja kože, koje čine da se osećamo manje samopouzdano u vezi naše lepote. Bore na usnama ne samo da postaruju izgled, već otežavaju savršeno nanošenje karmina. Ali, nema razloga za brigu! U nastavku otkrivamo istinu o borama na usnama – zašto nastaju i kako da ih tretirate.

Šta uzrokuje nastanak bora na usnama?

Kao što možete da pretpostavite, postoji više od jednog faktora koji doprinosi razvoju linija na usnama.

#1: Nedostatak hidratacije

Sigurno znate da zreloj koži manjka hidratacije. To je zato što se s godinama, smanjuje proizovdnja prirodnih ulja i masnoća, uključujući i onu na usnama. One postaju suvlje, što dovodi do vidljivih linija. Kako biste sprečili preterano isušivanje usana i neizbežne linijice, nanosite hidratantne proizvode na usne tokom dana, kako bi vam bile uvek hidrirane. Jedno nedeljno ih ispilingujte pilingom za usne ili čistom četkicom za zube, kako biste zagladili suvu kožu na usnicama.

Povezano: Trikovi i saveti – kako da umanjite vidljivost bora oko usana?

#2: Oštećenje od sunca

Nije tajna da oštećenje kože od sunca rezultira raznim problemima – a bore i linije na usnama su jedan od njih. UV zračenje ubrzava prirodan proces starenja i deluje kao primarni uzrog ranog boranja kože. To se dešava zato što UV zraci razaraju vezivna tkiva kože, uključujući kolagena i elastična vlakna, što uzrokuje prerano starenje kože. Zato je važno da ne preskačete zaštitu od sunca – čak i za usne. Potražite balzame za usne sa SPF faktorom od bar 30.

bore na usnama

#3: Pušenje

Pušenje je štetno po vašu anti-aging rutinu, i takođe je faktor koji doprinosi raznim problemima sa kožom, uključujući i bore na usnama. To je zato što pušenje ubrzava normalan proes starenja kože, a prerana pojava bora na usnama je samo jedan od vidljivih rezultata ove štetna navike.

Povezano: Fine linije vs. bore – u čemu je razlika?

Šta činiti kada već imate bore na usnama?

Ako ste već zadobile vidljive bore na usnama, koje vam prave problem prilikom šminkanja – to ne znači da ste zauvek “zaglavile” sa njima. Možete im pomoći privremeno. Fileri su efikasan način da “napunite” usne, tako da im povratite mladolik izgled. Postoji mnogo tipova filera, tako da je najbolje da se konsultujete sa doktorom oko toga. Takođe, laserski “resurfacing” je odličan metod za smanjivanje izboranog izgleda usana.

bore na usnama

Pročitajte još i: Kako menopauza utiče na izgled i lepotu kože lica?

error: Content is protected !!