Da li koža može da promeni svoj tip? Dermatolozi otkrivaju!

Ako mislite da poznajete svoj tip kože, a on se posle toga promeni, verovatno se pitate šta je to izazvalo. Ako vam koža odjednom postane suva ili odjednom masna, a koristite istu rutinu nege, znajte da je to sasvim u redu. Kako biste otkrili uzrok promene tipa kože, u nastaku pročitajte mišljenje i savete dermatologa.

Kako se menja vaš tip kože?

Vaš tip kože se može promeniti tokom vremena, usled delovanja sredinskih faktora, godina, hormona i drugih zdravstvenih pitanja. Tako se vaša koža može transformisati od masne do suve, kombinovane ili osetljive, ali se to ne dešava bez razloga. Faktori poput klimatskih uslova mogu uzrokovati male ili velike promene vašeg tipa kože. Takođe, promene u uzimanju lekova, nivoi stresa i ishrana mogu uticati na to koliko sebuma vaša koža luči. Akne su upalni proces, koji može biti pojačan hormonima koji se otpuštaju tokom stresnih situacija. Akne koje su uzrokovane stresom su često praćene crvenilom, svrabom i povećanim brojem crnih i belih mitisera.

Ako je koža masnija – verovatno je hormonski

Ponekada vaša koža može biti normalna ili čak suva, i odjednom početi proizvoditi više sebuma. To znači da određeni nivoi hormona fluktuiraju. Promene u koži mogu biti pojačane fluktuacijom hormona. Promene hormona androgena, poput kortizola i adrenalina mogu uzrokovati promene sebacealnih žlezdi, koje opet uzrokuju promene lučenja sebuma, čime koža postaje masnija.

Možete imati suvu i masnu kožu u isto vreme

Suva i masna koža u isto vreme se odnosi na pojavu kombinovane kože. Na primer, mnogi sa masnom T-zonom mogu imati ostatak lica suv. Još jedan način na koji možete imati i suvu i masnu kožu, jeste taj da imate dehidriranu masnu kožu. Važno je da se hidrirate tokom dana vodom, kako bi vam nivoi hidratacije ostali optimalni. Zato morate koristiti proizvode sa hidrirajućim sastojcima, poput hijaluronske kiseline.

Krivac može biti i skincare rutina

To što godinama koristite jedan isti skincare proizvod, ne znači da će vam uvek dati iste rezultate. Kada se ovo dogodi, vreme je da procenite vašu rutinu nege kože i napravite potrebne izmene. Svakako bi trebalo svakih par meseci menjati rutinu nege kože, jer se i koža menja. Svakako, rutina nege kože bi mogla da joj našteti. Ako koristite pogrešne proizvode za vaš tip kože, možete uzrokovati da se on promeni. Ovako možete poremetiti i Ph vrednost kože.

Vaša koža se može vratiti na svoj prethodni tip

To što vam se koža sada odjednom više masti ne znači da se ona neće vratiti na staro. Veliki broj faktora utiče na tip kože, i nije uvek lako predvideti kako će se on promeniti. Morate naučiti šta je vašoj koži potrebno. Ukoliko vam se tip kože promeni, morate istražiti i naučiti koji proizvodi i tretmani najbolje rade za vas, kako biste lako prošli kroz tranziciju. Prvi korak je da sastavite novu rutinu nege.

Pročitajte još i – Koji je idealan kozmetički sastojak za vaš tip kože?

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!