6 alternativa dezodoransu za svež miris tokom celog dana

Kada se toplo vreme približi, odmah počnemo da razmišljamo o prekomernom znojenju i kratkim majicama. Ako niste fan komercijalnih dezodoransa, i želite prirodniji pristup, verovatno ne znate odaktle da krenete. Zato vam u nastavku donosimo 6 prirodnih alternativa dezodoransu, koje sprečavaju neprijante mirise znoja ispod pazuha.

Ovih 6 prirodnih sastojaka funkcionišu kao alternativa za dezodorans

1. Kokosovo ulje

Da, ovo je favorit mnogih žena – višenamensko ulje koje možemo koristiti u kuhinji, na kosi, na koži itd. Verovatno niste znale da ovo ulje deluje i kao fantastičani prirodni dezodorans. Kokosovo ulje poseduje antibakterijska svojstva, koja ubijaju bakterije koje izazivaju loš miris, što ga čini odličnom alternativom komercijalnim dezodoransima. Vrlo je mala verovatnoća da će kokosovo ulje iritrati vašu kožu, a ono ujedno predstavlja i odličnu bazu ako želite da ga pomešate sa par kapi nekog eteričnog ulja.

alternativa dezodoransu

2. Ulje čajevca

Miris čajevca je nešto na šta bi trebalo da se naviknete, ali ulje čajevca predstavlja efikasan dezodorans. Čajevac poseduje protivgljivične agense koji se bore protiv bakterija koje izazivaju neprijatan miris. Možete pomešati ulej čajevca sa uljem kokosa – upotrebite 10 kapljica ulja čajevca na ½ šolje ulja kokosa i dobro promešajte.

Povezano – Da li znate razliku između dezodoransa i antiperspiranta?

3. Aktivni ugalj

Još jedan popularan sastojak u nezi kože, ugalj se preporučuje kao prirodna alternativa dezodoransu. Aktvni ugalj neće blokirati znoj, poput aluminijumskih antiperspiranata, ali može upiti vlagu. Na taj način je efikasan za upijanje znoja ispod pazuha. Aktivni ugalj poseduje protivbakterijska svojstva, što znači da sprečava neprijatne mirise.

Kako biste napravili dezodorans na bazi aktivnog uglja, pomešajte ½ kašičice praha uglja sa ¼ šolje baznog ulja, poput kokosovog.

alternativa dezodoransu

4. Soda bikarbona i kukuruzni skrob

Ova dva sastojka sigurno imate u kuhinji, stoga razmislite o tome da ovaj miks koristiti za upijanje znoja i sprečavanje mirisa. Soda bikarbona pomaže kod neutralizacije mriisa, dok skrob upija blagu, čineći ovu kombinaciju efikasnom za kontrolisanje znojanj i mirisa. Pomešajte jedan deo sode bikarbone sa 6 delova skroba i nanesite ovaj prah na pazuh, bez dodavanja tečnosti.

5. AHA kiseline

Dermatolozi sve više preporučuju AHA kiseline u vidu tonika, kako biste smanjili neprijatne mirise. Ove kiseline ubiju bakterije koje uzrokuju neprijatan miris znoja. To rade to što snižavaju Ph vrednost kože pazuha, čime je sredina za rast bakterija postala neprijateljska. Nežan AHA tonik sprečava rast bakterija, vrši blagi piling kože pazuha, ali pripazite na potencijalne iritacije i suvoću. Nikako ne nanosite AHA tonik na sveže obrijanu kožu pazuha.

alternativa dezodoransu

6. Limunov sok

Limunov sok je kisela supstanca koja ubija bakterije koje uzrokuju neprijatne mirise i ostavljaju svež miris. Probajte da nacedite malo soka limuna na tufer i time prebrišete pazuh.

Pročitajte još i – 7 trikova koji će produžiti trajanje vašeg dezodoransa tokom leta

error: Content is protected !!