Ekcem na koži – Kako ga se rešiti?

By  |  0 Comments

Ekcem ili kako se stručno naziva dermatitis, kao promena na koži može biti uzrokovan različitim faktorima. Najčešće, ekcem nastaje kao reakcija na osetljivost i netoleranciju kože na različite vrste i oblike alergena. Evo kako da ga se rešite.

Na primer, u situacijama kada koža dolazi u čest i intezivan dodir sa jakim hemijskim supstancama, deterdzentima ili drugim tome sličnim proizvodima, može doći do iritacije kože koja se manifestuje kroz pojavu ekcema. Ekcemi mogu nastati i kao alergijska reakcija na pojedine preparate za negu, ali i kao alergijaska reakcija na pojedine vrste namirnica koje konzumirate.

Određena medicinska ispitivanja pokazala su da na pojavu ekcema na koži može uticati i genetska predispozicija, ali i drugi faktori kao što su stres, loša higijena ili pad imunološkog sistema.

Kada se pojavi na koži, ekcem se karakteriše kao iritirana površina praćena suvoćom, hrapavošću ili perutavošću, crvenilom, upalom i svrabom. Neretko, na površini ekcema ili na regiji kože oko ekcema javljaju se i sitni plikovi. Ekcem se može javiti na bilo kom delu kože u vidu jedne ili više retko ili često raspoređenih iritacija. Nešto češće, javlja se na mestima na kojima se koža savija i na kojima je nežna i osetljiva. Može se javiti u bilo kom periodu života, pa je tako prisutan i kod tek rođenih beba.

Kako se rešiti ekcema?

Kada se primeti prisustvo ekcema na koži, važno je pravilno mu pristupiti. Dakle, površinu kože zahvaćenu ekcemom nikako ne treba dodatno iritirati. To bi moglo da utiče na pogoršanje stanja i širenje ekcema.

  • Ukoliko se ekcem nalazi na površini kože koji je prekriven garderobom, obavezno nosite komotnu garderobu od prirodnih materijala i dozvolite koži da “diše”.
  • Uprkos svrabu koji se javlja, potrudite se da se što manje češete jer bi ste time mogli da povredite površinu ekcema.
  • Tokom kupanja ili tuširanja, koristite blaga sredstva za higijenu i nemojte grubo da tretirate regiju kože na kojoj je problem prisutan.
  • Vodite računa o tome da površina ekcema bude dovoljno hidrirana i pravilno tretirana. Za to, možete da koristite blage hidrantne kreme, ali poseban učinak daće neko od sredstava za lečenje ekcema.

Prirodna sredstva za lečenje ekcema

U ovu svrhu odlično će vam poslužiti kantarionovo ulje, ali i ljiljanovo ulje, bademovo ulje ili sok iz sredine svežeg krastavca. Takođe, kao jako delotvorno sredstvo u lečenju ekcema, poslužiće vam i melem od nevena, obloga od svežih listova maslačka, kao i obloga napravljena od čaja majčine dušice.

Takođe, ukoliko imate ekcem na koži, izbegavajte da konzumirate namirnice na koje ste potencijalno alergični. U red takvih namirnica, mogu se ubrojati: jaja, mleko, jagode ili agrumi, ali i konzervirane namirnice i industrijski prerađeni mesni proizvodi koji mogu sadržati aditive koji su česti alergeni.

Ako se ekcem na koži pojavi, delujte na opisane načine i nemojte ga dodatno iritirati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!