Pravilna nega kože lica

By  |  0 Comments

Kada početi sa negom kože? Kada devojčica bez obzira na njene godine počne (makar iz šale ili krišom) da se šminka, trenutak je već da počne i sa upotrebom kremova ili mleka za čišćenje kože. U protivnom šminka će početi da joj oštećuje lice. Uostalom to će i ona sama primetiti jer će (ukoliko lice čisti samo sapunom i vodom) početi da joj se pojavljuju bubuljice i miteseri.

Koraci za pravilnu negu lica

Prvi korak za pravilnu negu kože i najvažniji u isti mah je čišćenje kože. Ako se koža zapusti i pore napune nečistoćom i masnoćom,onda nikakva šminka više ne pomaže, jer će ispod nje koža biti bezbojna i uvela. Međutim čišćenje se ne odnosi na samo površinski sloj, već i dubinsko čišćenje koje se postiže redovnom upotrebom krema za skidanje šminke i trenutno jako popularnim micelarnim vodama.

Čime i kako skidati šminku?

Pošto ste oprali lice, stavite sredstvo za skidanje šminke na dlan razmažite ga prstima ili ga nanesite na tufer, pa pokretima nagore utrljajte u kožu. Na vrat ga stavite pokretima nadole. Potom uzmite komadić vate, pokvasite ga, iscedite i opet istim pokretima otklonite sredstvo zajedno sa nečistoćama i šminkom, oko očiju koristite posebna sredstva. Pre nego što počnete sa čišćenjem lica zaštitite kosu da je ne bi umastili.

Svakodnevno čišćenje lica nije dovoljno ako želite da vam koža ostane sveža i mlada. Povremeno je koži potrebno fundamentalno čišćenje, a ono se postiže parenjem lica. Stavite vodu u sud i pustite da provri, zatim sipajte vodu u drugu posudu i pošto ste glavu pokrili ubrusom, stavite lice nad paru i držite 5-10 minuta, ako je lice suvo dovoljno je 5 ako je masno 10 minuta.

Jako suvu kožu pre parenja namažite tankim slojem bademovog ulja. Ako su vam oči osetljive pokrijte ih tamponima od vate natopljenim hladnom vodom. U vodu možete staviti žalfiju, kamilicu, majčinu dušicu ili lavandu. Žalfija ide za masno lice dok kamilica odgovara svakoj vrsti kože.

Nanošenje kreme za lice uz masaža lica

Hranjive i hidrantne kreme ne treba bilo kako mazati na lice. Mnogo bolje će delovati ako kremu za lice nanesete masiranjem. Osim toga masaža deluje i na cirkulaciju krvi pa prema tome i na toničnost lica.

  • Otvorite usta kao da ćete da izgovorite slovo „O“ i sa tri ispružena prsta gladite lice od vilice do slepoočnica.
  • Stegnite vilice, mišić koji vam iskoči masirajte sa tri prsta kružnim pokretima držeći vilice stalno stisnute.
  • Vrhovima prstiju masirajte nozdrve u kružnim pokretima.
  • Ispruženim srednjim i domalim prstom  naizmenično gladite obrve, prvo jednu pa drugu od nosa ka slepoočnicama.
  • Ispruženim srednjim i domalim prstom masirajte čelo kružnim pokretima od sredine čela ka slepoočnicama.
  • Vrhovima srednjih prstiju masirajte kružnim pokretima veoma blago predele ispod očiju (bez rastezanja kože), od spoljnjeg dela ka nosu, zatim vratite klizni pokret od nosa prema spoljnjem delu oka. Ponovite nekoliko puta.
  • Sastavljenih i ispruženih prstiju naizmenično jednom i drugom rukom tapkajte podbradak.
  • Palcem i kažiprstom obuhvatite viličnu kost i klizite prstima od vrha brade do korena ušiju.
  • Podignite glavu ispružene brade, obuhvatite vrat čitavom šakom, menjajte neizmenično obe šake masirajući vrat od vrha brade prema dekolteu.

Za kraj 4 opšta saveta za negu kože:

1. Štitite kožu od nevremena i sunca.
2. Odmah reagujte na pojavu akni ili mitesera ako se pojave iz bilo kog razloga.
3. Povremeno stavljajte masku za lice da ga osvežite.
4. Čim primetite da koža počinje da se suši počnite sa ogovarajućom negom.

Ovoj tekst je napisan uz pomoć knjige Postati i ostati lepa, koja obiluje mnoštvom saveta i recepata za negu u kućnoj radinosti.

Autor teksta: „Pravilna nega kože lica „, Tijana, SJZ

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!