Faktori rasta u serumima: Kontroverzni kozmetički sastojak koji podmlađuje kožu

faktori rasta

Faktori rasta zvuče kao nešto što bi izašlo iz laboratorije ludog načunika, ali zapravo radi se o pravim kozmetičkim sastojcima koji igraju važnu ulogu u obnavljanju kože. To su supstance koje se prirodno nalaze u telu i pomažu kod regulisanja ćelijskih procesa. Na taj način pružaju brojne benefite, kada se koriste u topikalnoj nezi kože. Ali, šta su tačno faktori rasta, kako funkcionišu i koje prednosti pružaju koži – saznajte u nastavku.

Šta su tačno faktori rasta?

Faktori rasta (Epidermal Growth Factors, EGF) se mogu pronaći svuda u našem telu, i radi se o velikim proteinima koji plutaju između ćelija, kominicirajući važne poruke, koje su važne za rast, zaceljenje i preživljavanje ćelija. Kada se ovi signalni proteini “zalepe” za receptore na površini ćelija, oni im mogu poslasti komandu da se umnožavaju, obnavljaju i podmlađuju.

Naučnici porede faktore rasta sa ključevima, a njihove receptore sa bravama. Kada ključ klikne unutar brave, on aktivira ćeliju da radi više stvari, poput rasta i deobe, da proizvodi više kolagena i elastina ili da pojača dotok krvi. Ali, u našim kasnim 20-im godinama, ovaj mehanizam počinje da “rđa”. Koža počinje da proizvodnji sve manje količine faktora rasta, čime koža postaje tanja, manje jedra, sa sniženim rastom ćelija.

faktori rasta

U isto vreme, proizvodnja novog kolagena opada, i elastična vlakna počinju da se stvrdnjavaju, čime prave osnovu za kasniji nastanak bora. I ovo je neizbežna unutrašnja strana starenja. Osim toga, spoljašnji faktori, poput izlaganja suncu i zagađenja, dodatno ubrzavaju proces. Ali, kada se faktori rasta nanose redovno, tokom nekoliko nedelja, oni mogu delovati kao “zamenska terapija”, čime se restauriraju normalni signali koji pomažu zdravlju kože.

Povezano: Suplementi kolagena – Zašto bi trebalo da ih uzimate kao deo borbe protiv starenja kože

Odakle dobijamo faktore rasta kao kozmetički sastojak?

Ovo je, tvrde stručnjaci, pitanje od milion dolara. Faktori rasta koji se nalaze u serumima, kremama i gelovima su ili dobijeni bioinženjeringom u laboratoriji, ili dobijeni uz ljudskih matičnih ćelija, ali ne nužno od onih sa kože. Matične ćelije svake vrste (iz kože, masti, koštane srži, pupčane vrpce), mogu proizvesti faktore rasta koji će podmladiti različite tipove ćelija u telu. Jedan od najpoznatijih i prvih komercijalno dostupnih seruma koji su sadržali ljudski faktor rasta, jeste SkinMedica TNS Recovery Complex. Ovaj serum je sadržao miks kožnih proteina, koji se dobijao iz fibroplasta kožice novorođenčeta. Zato je faktor rasta uvek bio prilično kontroverzan sastojak u kozmetičkoj industriji.

faktori rasta

Iako se ova ideja dobijanja faktora rasta mnogima čini kao neprivlačna, znajte da ovi serumi ne sadrže delove kožice beba ili fetusa, već samo proteine koje oni daju. Stručnjaci smatraju da su ove mlade ćelije fibroplsta idealni izvor faktora rasta, za pomlađivanje kože.

Sintetička verzija kao etički bolja

Drugi brendovi su rešili da u potpunosti izbace ljudski element iz svojih seruma, pa su mnoge kompanije počete da koriste epidermalni faktor rasta koji se dobio bioinženjeringom iz semenki prosa. Ovaj protein je imao istu sekvencu aminokiselina i 3D strukturu kao i ljudski faktor rasta, čime je mogao da vrši istu funkciju reperacije kože.

Da li faktori rasta zaista “funkcionišu”?

Jednom rečju – DA. Naučne studije su potvrdile dejstvo ovog sastojka u procesu podmlađivanja kože. Oni mogu “uključiti” gene odgovorne za aktivnost fibroplasta, time oživljavajući proizvodnju kolagena, čime će koža izgledati svežije i svetlije. Na ovaj način se mogu odgoditi procedure i produžiti efekat jedre, elastične i meke kože, koja odoleva starenju.

faktori rasta

Kada se nanosi serum sa faktorima rasta?

Faktori rasta bi trebalo da se nanose na vlažnu kožu, odmah nakon čišćenja, pre bilo kog proizvoda iz vaše rutine. Kisela sredina može uništiti faktore rasta, zato ih nemojte sparivati sa vitaminom C ili AHA kiselinama u istoj rutini. Nanesite serum sa faktorom rasta, sačekajte par minuta pre nanošenja kreme ili retinola.

Jedina mana ovih seruma jeste cena. Ove formulacije i dobijanje faktora rasta je skup i kompleksan proces, zato je često cena ovih seruma trocifrena (u eurima).

Pročitajte još i: Peptidi bakra u nezi kože – Ovaj skincare sastojak deluje kao prirodni botoks

error: Content is protected !!