Suplementi kolagena: Zašto bi trebalo da ih uzimate za borbu protiv starenja kože?

suplementi kolagena

Sigurno ste primetile na društvenim mrežama sve veću ponudu suplemenata kolagena i veliki broj poznatih dama koje ga konzumiraju. Ako niste sigurne da li da se i vi upuštate u negu kože iznutra, ovaj tekst je za vas! Kolagen je jedan od najvažnijih gradivnih blokova za zdravu kožu, čineći do 30% proteina u telu, čime koža postaje jedrija, zdravija i punija. Osim toga, kolagen je izuzetno dobar i za zdravlje i jačinu noktiju. Sve ostale benefite uzimanja suplemenata kolagena, pročitajte u nastavku teksta!

Kolagen – vitalan protein

Kako starimo, sposobnost našeg tela da proizvede sopstveni kolagen se smanjuje, a kada je telo na niskim zalihama kolagena, on se koristi za esencijalne “popravke”, poput izgradnje mišića. Zato naša koža ne dobija mnogo prirodnog kolagena, kako godine prolaze.

Iako ne možemo zaustaviti usporavanje proizvodnje prirodnog kolagena, možemo stimulisati kožu da nastavi da ga i dalje proizvodi. To možemo učiniti nanošenjem seruma sa vitaminom C i SPF kremom (vitamin C je poznat kao “fabrika kolagena”, a SPF krema sprečava uništavanje već postojećeg kolagena od strane sunčevih zraka). Takođe, možemo unositi namirnice bogate kolagenom, poput govedine, jaja, piletine i ribe, a možemo dodati u ishrani i suplement kolagena (bilo da su to kapsule, tečni kolagen ili kolagen u prahu, koji se dodaje u supe u smutije). U nastavku saznajte više o benefitima ovih suplemenata.

suplementi kolagena

Koja je najefikasnija vrsta kolagena?

Identifikovano je čak 29 različitih tipova kolegena, ali najveći deo kolagena u ljudskom telu je onaj tipa 1, 2 i 3. Kolagen tipa 1 je najčešći, i odgovoran je za elastičnost i jačinu kože. Kolagen tipa 2 se primarno nalazi u hrskavici, a kolagen tipa 3 je najzastupljeniji u koži, krvnim sudovima i unutrašnjim organnima. Što se tiče skincare efekta, ono što je vama potrebno jeste kolagen tipa 1 i 3.

Povezano: Supa od kostiju – prirodni izvor kolagena za kožu (RECEPT)

Odakle dolazi kolagen iz suplemenata?

Supelementi se razlikuju prema izvoru dobijenog kolagena i tipu: goveđi kolagen je najčešći i sadrži kolagene tipa 1 i 3 – a oni su i najefikasniji za zdravlje kože, kose i noktiju. Kolagen koji se dobija iz ribe takođe stiče popularnost, a sadrži primarno kolagen tipa 1. Kolagen se može još dobiti i iz ljuske jajeta i vitamina C. Nisu svi suplementi jednaki, zato treba uvek proveriti izvor kolagena, posebno ako ne konzumirate meso, iz religijskih ili kulturoloških razloga.

suplementi kolagena

Prah, pilula ili tečni kolagen?

Kolageni suplementi su dostupni u vidu praha, tableta, kapsula i tečnosti. Ovaj izbor je vaš lični izbor jer ne postoje znaajnije razlike između njih u  pogledu efikasnosti. Umesto toga, izaberite onaj oblik kolagena koji najviše odgovara vašem životnom stilu.

Za zauzete osobe, koje retko pripremaju hranu, kapsule su najbolji izbor. Prah je ipak najfleksibilniji oblik kolagena, jer se može dodati u različite vrste hrane ili pomešati sa vodom i sokovima. Kolageni prah se može dodati i u smutije, pečenu hranu, pa čak i domaći džem. Takođe, možete ga dodati u proteinski napitak posle treninga.

Povezano: Obnova kolagena – 5 načina da usporite starenje kože

Da li se uzima svakog dana?

Da, trebalo bi da uzimate kolagene suplemente svakog dana, kako biste videli efekte. Uvek pratite uputstva za upotrebu proizvođača, što se tiče dnevne doze, ali neka optimalna količina je 2.5 do 5 grama kolagena na dan.

suplementi kolagena

Koje su mane korišćenja suplemenata kolagena?

Uzimanje kolagenih suplemenata nije opasno, ali ako patite od nekog hroničnog dijagnostifikovanog stanja, uvek razgovarajte sa lekarom pre uzimanja suplemenata na svoju ruku. Osim toga, uvek dajte sebi period od minimum 8 nedelja, kako biste videli da li kolagen “radi” za vas.

Uvek kupujte suplemente kolagena od renomiranih proizvođača, koji ne koriste konzervanse, aditive niti filere (izbegavajte one koje u sastavu imaju sastojke poput carrageenan-a i titanium dioxida).

Pročitajte još i: 10 namirnica koje telu pomažu da stvori kolagen za kožu

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!