Supa od kostiju: Prirodni izvor kolagena za kožu + RECEPT

By  |  0 Comments

Ako se imalo bavite svojom kožom i tražite različite načina da usporite neminovno starenje – sigurno ste čuli za benefite supe od kostiju, koja je prirodni izvor kolagena! Radi se o supi koja nastaje dugim kuvanjem kostiju i vezivnih tkiva piletine, junetine, ćuretine itd. Koliko god neprivlačno zvučala, supa od kostiju je prebogata različitim nutrijentima za kožu, a od svih je najznačajniji kolagen, koji se otpušta iz zglobova i kostiju mesa. U nastavku vam otkrivamo sve benefite ove supe + recept kako da je napravite!

Supa od kostiju – anti-age napitak!

Verovatno ste se pitale u čemu je razlika između klasičnog (pilećeg) bujona i supe od kostiju? Razlika je najviše u vremenu kuvanja i kiselini. U supu od kostiju, koja se sprema kao anti-age napitak, dodaje se malo jabukovog sirćeta, kako bi ono podstako izlučivanje što više nutrijenata iz kostiju. Potom se supa kuva 24-48 sata na tihoj vatri, jako polako, kako bi ste ekstraktovalo što više nutrijenata iz kostiju.

Nutrijenti koje sadrži supa od kostiju

Supa od kostiju je prepuna želatina, koji je zapravo – skuvani kolagen. Zato se kvalitetna supa od kostiju želatinira kada se ohladi. Želatin iz supe sadrži tri ključne amino-kiseline: glicin (koji je važan za proizvodnju DNK i smanjuje upale), prolin (koji doprinosi zdravoj produkciji kolagena u koži i zglobovima) i glutamin (koja pomaže izgrandnji mišića i digestivnom zdravlju).

supa od kostiju

Supa od kostiju je takođe bogata mineralima, najpre fosforom, magnezijumom, kalijumom, kalcijumom i natrijumom. Neki od ovih minerala dolaze iz samih kostiju, a neki iz povrća koje se kuva sa njima.

Ironično, supa od kostiju nije bogata kalcijumom (to biste očekivali, s obzirom da kuvate kosti).

Beauty benefiti supe za kožu

Kolagena vlakna

Postoje naučni dokazi da supstance iz supe od kostiju (hijaluronska kiselina, glukozaminoglikani itd), doprinose proizvodnji kolagena, poboljšavaju elastičnost kože i njenu hidrataciju, pa čak i štite od oštećenja nastalih UV zračenjem.

Supa od kostiju poboljšava zdravlje kolagenih struktura unutar tela, uključujući kožu i zglobove. Ovo je ključno, jer je kolagen jedan od najvažnijih proteina u telu. Zalihe kolagena u telu i koži počinju da opadaju za 1% godišnje, počev od sredine 20-ih. Kolagena vlakna su jako važna za mladolik izgled.

Povezano: 10 namirnica koje pomažu telu da stvori kolagen za kožu

Protivupalno dejstvo

Želatin bogat amino-kiselinnama igra važnu ulogu u podršci digestivnom i imunom sistemu. Ovo smanjuje upalu u telu koja negativno utiče na kožu (ekcem, crvenilo, osip).

Antioksidativno dejstvo

Kolagen nije samo beauty suplement namenjen koži i noktima. Aminokiseline iz kolagena se uključuju u proizvodnju glutationa, moćnog antioksidanta koji čisti jetru. Ove aminokiseline su takođe ključne za kožu.

kolagen i supa od kostiju

Kako da konzumirate supu od kostiju?

Kada napravite veće količine supe, možete je zalediti i koristiti svakodnevno, i to ne samo u vidu tople, tečne večere. Možete je izblendati u smuti, ili proteinski šejk ujutru, ili poneti na posao, kako biste je umešali u ovsenu kašu.

Povezano: 10 stvari koje treba da promenite u ishrani za lepšu kožu

Kako da napravite supu od kostiju?

Mnoge žene su kunu u efekat supe od kostiju, ali ono što je važno jeste da koristite kvalitetno meso, po mogućstvu od domaćeg pileta ili juneta. Životinja bi trebalo da je izgajana na otvorenom, bez hormona i antibiotika.

Porcije: 12

Vreme pripreme: 10 minuta

Vreme kuvanja 24-48 sati

Sastojci:

  • 2,7 kg pilećih vratova, nožica i krila
  • 3 šargarepe, grubo isečene
  • 3 struka celera, grubo isečenog
  • 2 srednja luka, isečena na četvrtine
  • 2 čena belog luka, izgnječena
  • 1 kašičica roze himalajske soli
  • 1 kašičica crnog bibera u zrnu
  • 2 supene kašike jabukovog sirćeta
  • 2 lovorova lista
  • 3 struka sveže majčine dušice
  • pola veze svežeg peršuna
  • 18-20 šolja hladne vode (ili onoliko koliko je dovoljno da prekrije sastojke u šerpi za iznad 6 cm)
supa od kostiju

Priprema supe:

1. Ubacite sve sastojke u veliku šerpu ili „slow cooker“ zapremine 9 litara.

2. Dodajte vodu

3. Krčkajte sve sastojke 24-48 sati, skidajući mast povemeno

4. Sklonite sa vatre i malo ohladite supu.

5. Procedite sve čvrste sastojke

6. Pustite da se supa ohladi na sobnu temperaturu, poklopite je i ohladite u frižideru. Postaće želatinasta.

7. Iskoristite supu unutar nedelju dana ili je zamrznite na maksimalno dva meseca. Zagrejte je na šporetu pre konzumiranja.

8. Prijatno!

Pročitajte još i: Derma rolleri – terapija kolagenom kod kuće

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!