Vlažne maramice, micelarna ili ulje: Vodič kroz proizvode za skidanje šminke

skidanje šminke

Postoji razlog zašto dermatolozi, beauty urednice pa čak i vaša mama uvek naglašavaju važnost skidanja šminke – jer u suprotnom slede zapušene pore, akne i beživotan izgled tena. Svakako, prva stavka u ovom procesu je korišćenje pravog skidača šminke. Ne želite da koristite formulu koja je preteška za vašu kožu, ili onu koja će vas isušiti ili peckati vam oči. Zato u nastavku donosimo vodič kroz sve moguće preparate za uklanjanje šminke!

Koji tip proizvoda za skidanje šminke odgovara vama?

#1: Vlažne maramice za skidanje šminke

Ovaj tip proizvoda je pravi “lazy girl hack” i predstavlja najlakši i najbrži način skidanja šminke na kraju dana. Maramice će odgovarati svim tipovima kože, a ako imate osetljivu kožu, pazite da ne koristite one koje se blago abrazivne. Ipak, vlažne maramice su generalno na lošem glasu zvog svog uticaja na životnu sredinu. Zato postoje višekratne opcije, poput mikrofiber peškirića, kojim možete skidati šminku na sličan način. Vlažne maramice ipak nisu najpogodnije sredstvo za uklanjanje šminke, tako da mogu poslužiti samo u neplaniranim situacijama, kada ste na putu, u gostima itd.

Povezano: 5 trikova sa maramicama za skidanje šminke koje morate znati!

#2: Micelarna voda

Ovaj proizvod je postao mainstream još 2015. godine, kada je gotovo svaki skincare brend izbacio svoju verziju micelarne vode. U pitanju je jedna od najlakših formula koje ćete ikada koristiti za kožu, micelarna voda čisti zahvaljujući blagim surfaktantima, koji razgrađuju šminku i ostatke preparata sa kože. Micelarna voda se reklamira kao preparat koji ne zahteva ispiranja, ali većina dermatologa savetuje da obavezno isperete micelarnu vodu sa kože.

skidanje šminke

#3: Pene za skidanje šminke

Iako su penaste fromule obično rezervisane za skincare čistače lica, nekoliko brendova je uspelo da kreira i verzije za skidanje šminke. Ovakvi tipovi pena bukvalno tope šminku u kontaktu sa njom, i spiraju sve tragove šminke i proizvoda sa kože. Mnoge formule su infuzirane umirujućim ekstraktima, koji sprečavaju isušivanje kože.

#4: Balmovi za skidanje šminke

Ovo je relativno nova make-up kategorija proizvoda za skidanje šminke, ali polako dobija sve više obožavateljki. Radi se o gustoj, balzamastoj teksturi, koja se topi na koži, uklanjajući čak i najtvrdokorniju, vodootpornu šminku. Kada dodate vodu, balm se emulzifikuje i potom spira sve sa kože. Idealni su za normalnu do suvu kožu, a za potpuno uklanjanje balma i šminke, savetuje se mikrofiber peškirić.

Povezano: Ulja i balmovi za skidanje šminke – zašto su vam potrebni u skincare rutini?

#5: Ulje za skidanje šminke

Uljani skidači šminke rade poput balmova. Pošto ulje rastvara ulje, ono rastavara i šminku, ostatke SPF kreme i sebum sa kože. Radi se o gustim uljanim mešavinama, koje se umasiraju u kožu, čime se sve sa nje rastapa, i uz pomoć malo vode, spira sa lica. Posle ulja i balmova savetuje se penasta ili gelasta umivalica, koja će sprati trag masnoće i eventualne ostatke šminke (duplo čišćenje).

skidanje šminke

#6: Dvofazni skidači šminke

Ove formule su godinama bile veoma popularne i efikasne za uklanjanje šminke, brzo i lako. Sadrži mešavinu ulja i vode (čime se objašnjava naziv), koja se promućka, i potom se natopi tufer njom. Ova tečnosti skida čak i vodoopornu masku i crnu olovku. Ulje iz dvofaznog skidača nije masno, što ovaj proizvod čini odličnim za masnu i kombinovanu kožu. Kako biste uklonili baš sve masne ostatke, pređite lice još gelastim ili penastim čistačem.

#7: Kremasti i mlečni skidači šminke

Ako imate suvu, zrelu ili kožu koja se lako iritira, kremasti i mlečni čistači su odličan izbor za vas. Oni sadrže emolijente koji nežno čiste, umiruju i hidriraju kožu. Neće isušiti kožu, već će je ujedno i negovati.

Mi vam predlažemo Skinology ELEMENTS neutralno mleko za skidanje šminke.

Pročitajte još i: 7 trikova za efikasno uklanjanje šminke koje morate znati!

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!