Ulja i balmovi za čiščenje kože: Zašto su vam potrebni u skincare rutini?

ulja za čišćenje kože

Kada pomislimo na čistu kožu, bez mitisera, odumrlih ćelija, šminke i svakodnevne prljavštine, često pomislimo na agresivne i jake gelove za umivanje, koji skidaju doslovno sve! Ipak, ovi gelovi kožu ostavljaju prilično isušenom i beživotnom. Zato postoje mnogo bolji načini za dubinsko čišćenje kože – upoznajte uljane čistače (ulja i balmove). Iako je ovo relativno novi tip čistača kože na zapadnom tržištu, uljani čistači imaju bogatu istoriju. Ako se i i vi na pomen ulja na licu naježite, nastavite da čitate, kako biste saznali da će ih čak i masna koža obožavati!

Istorija ulja za čišćenje kože

Ulja i uljani balmovi za čišćenje lica (ulja u čvrstoj formi) su nedavnih godina preplavili kozmetičko tržište, a kod nas su došli zajedno sa najezdom korejskih skincare brendova. Ovaj tip čišćenja kože ima bogatu istoriju, koja seže vekovima. U drevnoj Grčkoj, bilo je uobičajeno da sportisti čiste kožu uljem, posle dugog treniranja i vežbanja. Oni bi naneli ulje na kožu i potom uz pomoć alatke koja se zvala “strigil”, jednostavno “ostrugali” višak ulja i prljavštine sa kože posle treninga. U Koreji i Japanu, žele uljima rastvaraju šminku pre drugog koraka čišćenja, koja podrazumeva penasti čistač (“double cleansing” metoda).

Povezano: “Double-cleansing” metoda za duplo čišćenje lica

ulja za čišćenje kože

Prednosti čišćenja lica uljima

Uljanom čišćenje dubinski čisti kožu, uklanja šminku, naslage SPF kreme i zagađenja iz vazduha, bez skidanja prirodnih ulja kože. Ovaj metod je jako efikasan i nežan. Ako biste koristili samo vodeni čistač (penu ili gel), to može uticati na lipidnu barijeru kože. Uljani čsitači ne uklanjaju zaštitu bariijeru kože. Ako se sećate hemije iz osnovne škole, onda sigurno znate da “slično privlači slično”. Kada umasirate ulje za čišćenje u kožu, ono privlači svu masnu nečistoću (sebum, SPF kreme, šminku, čestice zagađenja). Na taj način, ulje izvlači iz pora sve ono što se dubinski skriva. Osim toga, pošto je u pitanju ulje, ono obnavlja lipidnu barijeru kože, čime stvara zdravi mikrobiom.

Balmovi su zapravo ulja u čvrstom stanju, i stoga su zgodniji za putovanja, pošto su u kompaktnoj formi.

Koja ulja su dobra za čišćenje?

Nije svako ulje namenjeno čišćenju kože – pritom mislimo na prirodna ulja, poput bademovog, kokosovog itd. Uljani čistači sadrže emulzifikatore, koji pretvaraju ulje u emulziju, u dodiru sa vodom. Zato bi trebalo da nabavite specijalno ulje namenjeno čišćenju kože, koje je bogato linoleičnom kiselinom, i emulzifikatorima. Ova ulja sadrže visok procenat prirodnih ulja, poput suncokretovog, ulja grožđanih koštica ili šafranike. Takođe, ricinusovo ulje kao deo sastava uljanih čistača deluje jako dobro na masnu kožu, jer pruža dubinsko čišćenje.

ulja za čišćenje kože

Kako se čisti lice uljem?

Prvo bi trebalo da počnete sa suvim rukama i suvim licem. Želite da se ulje upije i prodre kroz kožu, kako biste mogli primeniti princip “slično privlači slično”. Ako nanesete ulje na vlažnu kožu, naići ćete na barijeru od vlage ometa proces čišćenja. Kada nanesete ulje na lice, masirajte ga kružnim pokretima, ka spolja i kao gore, kako biste pokrenuli mišiće i razbudili kožu. Na ovaj način ćete dodatno povećati cirkulaciju krvi u licu, za jedar i blistav ten. Nakon što se utrljali ulje (ili balm), uklonite ga flanelskom krpicom koju ste natopili vrućom vodom. Za sve one kojima smeta blagi uljani film na koži, možete uraditi drugi korak čišćenja, a to je da lice umijete penom ili gelom za umivanje nakon uljanog koraka.

Pročitajte još i: Napravite same ulje za čišćenje lica – prirodno a efikasno!

error: Content is protected !!