Mineralni kristal-dezodoransi: Da li su zaista dobra zamena za antiperspirant?

mineralni dezodoransi

Za neke od nas, na pomen “prirodnog” dezodoransa, odmah počnemo da se znojimo! Jako je teško preći sa antiperspiranta koji pruža pouzdanu zaštitu, na prirodnije varijante, koje često nisu tako efikasne kao dobro oprobani proizovdi. Kristalni mineralni dezodoransi su ipak, nešto drugačije. Čak nisu ni nešto novo – koristili su se u južnoistočnoj Aziji stotianama godina, i kao takvi predstavljaju prve prirodne dezodoranse. Pošto je “clean” beauty koncept sada u trendu, vraćamo se na prirodne dezodoranse. Zato vam u nastavku otkrivamo sve o mineralnim kristalnim dezodoransima – da li zaista “rade” svoj posao i da li su vredni “hajpa”?

Šta je tačno kristalni dezodorans?

Kristalni mineralni dezodoransi se sastoje samo od prirodne mineralne soli: kalijum-aluma (potassium alum). Ova so, koja se inače koristi za prečišćavanje vode, poseduje antimikrobna svojstva, koja utiču na bakterije koje uzrokuju neprijatne mirise. Ovi dezodoransi zaglađuju pazušnu zonu, i stvaraju film koji pokriva pazuh, sprečavajući razvijanje bakterija.

vrste dezodoransa

Po čemu se razlikuju od ostalih dezodoransa?

Najpre, moramo da razgraničnimo šta je dezodorans, a šta je antiperspirant. Pravi dezodoransi ne sadrže aluminijum, i služe da zamaskiraju neprijatne mirise, jer sadrže mirisne suptance. S druge strane, antiperspiranti su namenjeni sprečavanju znojenja, jer sadrže hemikalije, poput aluminijumovih soli, koje faktički “začepe” pore na koži pazuha, kako se znoj ne bi lučio.

Iako je bilo mnogo tvrdnji da hemijske komponente antiperspiranata, poput aluminijum-hlorida i aluminijum-hlorohidrata mogu biti povezane sa karcinomom dojke, ne postoje zvanične naučne studije koje ovo povržuju.

Povezano: Da li znate razliku između dezodoransa i antiperspiranta?

Prirodni dezodoransi se najčešće prave od tri glavne komponente: antibakterijskog ulja, poput kokosovog ili čajnog, prirodne upijajuće supstance, poput sode-bikarbone i eteričnog ulja za miris. Iako su ove supstance mnogo zdravije za kožu od gomile hemikalija iz kupovnih dezodoransa, ipak mogu biti iritirajuće za nežnu kožu pazuha. Prirodna ulja mogu zapušiti pore, a previše sode bikarbone može uzrokovati iritaciju.

Sa samo jednim sastojkom, kristalni mineralni dezodoransi su 100% veganski, cruelty-free i ne sadrže hemikalije, parabene niti veštače aditive. Umesto lepljivosti i mirisnih komponenti, kristalni mineralni dezodoransi su suvi i glatki, ali visokoefikasni. Nakon nanošenja, na koži pazuha se stvara zaštitna barijera, koja sprečava razvoj neprijatnih mirisa.

znojenje

Kako se nanosi?

Kristalni mineralni dezodoransi se sastoje od velikog kamena, koji je spakovan u formu stika. Radi se o mineralnom stiku, ili oblikovanom kamenu, koji se mora pokvasiti pre upotrebe. Zato je dobro nanositi ga odmah posle tuširanja, dok je koža još vlažna. Ako je koža ipak suva, kristalni dezodorans se malo pokvasi pod vodom, kako bi ste ga naneli na kožu pazuha.

Zaključak

Ako želite da ovog leta isprobate zdraviju alternativu dezodoransa, a ne verujete u efikasnost klasičnih “prirodnih” dezodoransa, isprobajte mineralni kamen! Ovako ćete uraditi i detox od antiperpiranata, koji nam je svima potreban. Na počeku, zasmetaće vam količina znoja koja se luči, jer će znojne žlezde nesmetano vršiti svoju funkciju, ali neće biti neprijatih mirisa. Kao i sve ostalo, i ovaj proces zahteva vreme prilagođavanja. Takođe, pomozite koži pazuha da se pročisti, tako što ćete jednom u 10-ak dana uraditi piling ove regije.

Pročitajte još i: 12 neočekivanih upotreba dezodoransa koje niste znale

error: Content is protected !!