Lako do blistave i čiste kože: Formula 5:2 za skincare detox

skincare detox

Skincare noviteti su svuda oko nas: čim otvorimo društvene mreže, upalimo TV ili izađemo iz kuće, čini nam se da smo bombardovani reklamama o novim proizodima za negu kože. Bilo da su to inovativni sastojci poput zmijskog otrova, puževe sluzi, nove vrste retinola ili LED maski protiv akni, trka za novitetima je izvesna. Znamo da će skincare entuzijastkinje isprobati svaki novitet koji izađe, ali kolekcioniranje skincare-a može zasititi kožu od preparata, ali i šminke. Zato vam predlažemo da probate skincare detox sa formulom 5:2! O čemu se radi – saznajte u nastavku!

Zašto baš formula 5:2 za skincare detox?

Ovaj termin je skovala japanska skincare kompanija, opisujući ga kao “skincare post” tokom kojeg se odričete proizvoda za negu kože i puštate je da se “sama neguje”. Zašto je to potrebno? Kako japanski dermatolozi tvrde – zavisnost kože od proizvoda koji joj pružaju hidrataciju, ulja i druge benefite samo oslabljuje prirodni sistem podmlađivanja kože.

Ovo naravno, ne znači da svaki dan idete bez kreme, tonika ili seruma, već da se inspirišete dijetom 5:2, koja podrazumeva da 5 dana jedete zdravo, a tokom 2 dana jedete šta god želite. U skincare svetu to znači da 5 dana primenjujete vašu skincare rutinu, a tokom vikenda npr. (2 dana) kožu lišite skincare proizvoda.

Povezano: Post-letnji detox kože koji će je pripremiti za jesen!

skincare detox

Šta se postiže ovom metodom?

Miminizujući količinu preparata za negu kože, koje ne korsitite jednom ili dvaputa nedeljno, pomažete koži da ojača svoju prirodnu zaštitnu barijeru, koja se često slabi opsežnim skincare rutinama. Koristeći intezivne režime, u kojima naslojavamo različite preparate, naša koža polako postaje “lenja” – ne mora više da proizvodi sistem prirodne hidratacije u vidu ulja.

“Skincare” post koji ćete vršiti tokom dva uzastopna dana nedeljno je klučan za detoksikaciju kože. Ova praksa će osvežiti kožu, umanjiti upale ako ih imate i pomoći u saniranju kožnih bolesti, poput ekcema, psorijaze ili akni. Ujedno ćete podstaći vašu kožu da se “sama neguje” i obnavlja tokom noći.

Kako da primenite 5:2 skincare detox?

Najpre, počnite sa uklanjanjem jednog proizvoda iz vaše večernje rutine tokom nekoliko nedelja, i primetite razliku. Pijte dosta vode, hidrirajte se iznutra, i umivajte kožu samo vodom ujutru, koja neće skinuti prirodna ulja. Uveče, kada skinete šminku, pokušajte da ne stavite nijedan prozvod na kožu, ni serum ni kremu, i tako prespavajte. U početku ćete primetiti da vam ja koža suva i da zateže – to je znak da se koža veoma oslanja na hidrataciju koju dobija iz proizvoda.

Na ovaj način, pustićete pore da prodišu, i koži da se sama obnovi tokom noći. Tokom 2 dana “posta”, umijte se samo hladnom vodom ujutru i to je to. Po povratku vašoj skincare rutini, pokušajte da je “smanjite”: umesto 5 slojeva tonika, seruma, krema i maske, probajte da rutinu svedete na bazične proizvode, a to su umivalica, serum i krema.

skincare detox

Pročitajte još i: Manje je više – evo koja količina skincare proizvoda je dovoljna!

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!