Manje je više: Evo koja količina skincare proizvoda je dovoljna za lice!

skincare proizvodi

Do sada, svaka od nas ima neku generalnu predstavu koju količinu skincare proizvoda bi trebalo da koristi u dnevnoj rutini nege. To se odnosi na čistače, tonike, serume, emulzije, maske, SPF kremu, antirid, ulje za lice itd. Ali pravo pitanje je da li ste sigurni da koristite pravilnu količinu skincare proizvoda? Neki od nas možda preteruju sa serumom ili kremom, a nanose premalu količinu ulja za lice ili antirida. Zato vam u nastavku otkrivamo pravilnu količinu proizvoda za negu kože, prema mišljenju dermatologa.

Da li koristite pravilnu količinu proizvoda za lice?

#1: Proizvod za umivanje lica

Lice, spram tela, je značajno manja površina kože, i zato nema potrebe da je “ugušite” proizvodom za umivanje lica (pena, krema ili gel za čišćenje. Ako koristite gel na pumpicu, jedan potisak iste je sasvim dovoljan za lice lice, odnosno količina jednog novčića, za kremaste i uljane čistače. Kada ga pomešate sa vodom, proizvod za umivanje će stvoriti penu, koja će vam pomoći da pokrijete kompletno lice, vrat i dekolte.

skincare proizvodi

#2: Toneri, esencije i druge tečnosti

Kada se radi o tonicima, micelarnoj vodi, esencijama i drugim negujućim tečnim preparatima, mnoge žene se oslanjaju na pamučne tufere za nanošenje. Ovo je česta praksa, ali na taj način gubite dosta proizvoda na samom tuferu. Zato je mnogo pametnija opcija da tonike i esencije sipate u dlan ruke. Potrebna količina odgovara jednom manjem novčiću. Potom, uz pomoć druge ruke utapkajte proizvod svuda po licu. Ipak, za micelarnu vodu, neophodno je da je natopite u tufer, kako bi kombinacija micela i fizičkog trenja uklonila šminku i nečistoće.

#3: Serumi

Da, mala količina seruma je sasvim dovoljna – to su ipak koncentrovani skincare preparati. Obično je pola do cele pipete sasvim dovoljna količina da nanesete na lice, i vrat. Za najbolju i ravnomernu aplikaciju seruma, trebalo da serum istačkate na sve regije na koje želite da ga nanesete: par puta na čelo, jedna tačkica na nos i bradu i par tačkica na svakom obrazu. Potom, nežno utrljate serum, dok se u potpunosti ne upije.

Povezano: 4 greške u korišćenju seruma za negu lica zbog čega oni ne deluje

skincare proizvodi

#4: Antirid

Količina zrna graška je sasvim dovoljna da pokrije regiju ispod oba oka. Osim toga, važno je da antirid utapkavate domalim prstom, kako je ova regija ispod oka veoma delikatna, i tanke kože. Ovako ćete sprečiti razvlačenje kože, koje može dovesti do bora i finih linija.

#5: Krema za lice

Eksperti tvrde da je po kvadratnom centrimetru kože dovoljna količina od 2 mg kreme. To ukupno izgleda kao manji novčić kako biste hidrirali kompletno lice. Ovo je idealna količina kreme ako imate masnu i mešovitu kožu, a ukoliko ste vlasnica suve kože, slobodno možete naneti malo veću količinu. Najpre sačekajte da se serum upije u potpunosti, pa nanesite kremu za lice kružnnim pokretima, od sredine lica ka spolja, i pokretima naviše, kako biste postigli blagi lifting lica.

#6: Ulje za lice

Isto kao i kod seruma – mala količina ulja je dovoljna. Dve do tri kapi su sasvim dovoljna količina da pokrijete čitavo lice. Predlažemo da ulja koristite samo uveče, kako ne bi smetala SPF kremi. Ulja utapkajte u kožu posle kreme za lice.

skincare proizvodi

#7: SPF kreme

Već znate proceduru: bez obzira na doba godine, temperaturu ili koliko često izlazite napolje, korišećnje SPF kreme je važno, jer tako direktno sprečavate potencijalne efekte UV zračenja na kožu. Većina ljudi nanosi svega 25-30% preporučene količine SPF kreme na lice. Neka vam vodič bude da treba da nanesete onu količinu koju istisnete duž kažiprsta i srednjeg prsta na ruci (za lice), odnosno na tri prsta za lice i vrat. Na telo bi trebalo da nanesete oko 30 ml kreme (puna čašica za shot).

#8: Maske za lice

Maske za lice ipak zahtevaju nešto veću količinu kako bi “odradile” posao. Za razliku od većine skincare proizvoda, ne postoji određeno pravilo za maske, jer ono varira od proizvoda do proizvoda. Zato nanosite količinu koja je propisana na uputstvu. Za većinu maski za lice, dovoljan je jedan tanki sloj preko celog lica.

Pročitajte još i: Jutarnja i večernja rutina nege lica – ista ili različita?

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!