Jutarnja i večernja rutina nege lica: Ista ili različita?

jutarnja i večernja nega lica

Mnogobrojeno dermatološke studije su potvrdile da je dobar režim nege kože u kombinaciji sa zdravim životnim stilom najbolji način da usporite znakove starenja. Kada je reč o rutini nege kože, mnogi imaju nedoumicu da li jutarnja nega kože treba da razlikuje od večernje? Pravi odgovor je – DA, jer je koža izložena potpuno različitim uticajima danju i tokom noći.

Što se tiče razlikovanja jutarnje i večernje nege lica – samo razmislite logičino: oko čega vaša koža mora da brine tokom noći? Samo oko jastuka i eventualno pojačanog lučenja sebuma (koje se normalno dešava tokom noći). Sa druge strane, koža lica je tokom dana izložena mnogim kontaminantima, uključujućić prašinu, šminku, zagađivačima i bakterijama. Čak i bezazlene aktivnosti poput telefoniranja izlažu kožu nečistoćama.

Nega kože ujutru vs. uveče

Tokom dana, uloga kože je zaštitna, a tokom noći se ona reparira i regeneriše, pripremajući se za sledeći dan. Zato koraci i proizvodi za pravilnu negu kože moraju odgovarati njenim različitim potrebama ujutru i uveče.

jutarnja i večernja nega lica

Jutarnja nega kože

Jutarnja rutina treba da pripremi kožu za sve izazove dana. Osim toga, ujutru kožu morate pripremiti za šminkanje, zato je potrena hidratacija i lagana krema koja će se dobro ponašati kao podloga za make-up. Osnovna AM rutina nege lica obuhvata sledeće korake:

1. Čišćenje nežnim čistačem

S obzirom da se na koži nalazi samo sloj noćne kreme i višak sebuma koji se izlučio tokom noći, nije joj potrebno jako čišćenje. Zato birajte nežne kremaste umivalice ili mleko za čišćenje kože. Umivajte se mlakom vodom.

Mi vam predlažemo Skinology Aloe Vera mleko za nežno jutarnje čišćenje kože.

2. Osvežavajući tonik

Kako biste balansirali pH vrednost kože, prebrišite lice osvežavajućim tonikom na bazi aloe, ružine vodice, hijalurona i drugih hidratantnih sastojaka.

3. Okoloočna nega

Ne zaboravite nežno okoloočno područje, koje vapi za hranljivom negom. Savet plus: držite okoloočnu kremu u frižideru, za potpuni “cooling” efekat kada se probudite.

jutarnja i večernja nega lica

4. Lagana hidratacija kože sa SPF zaštitom

Hidrirajte kožu za celi dan uz odgovarajuću laganu dnevnu kremu, koja će viti i odličina podloga za šminku. Ispod nje nanesite serum za lice na bazi hijalurona koji će dodatno dati “plump” efekat. Kada birate kremu za dan, postarajte se da ona sadrži SPF zaštitni faktor, kako bi vas zaštitila od negativnog uticaja sunčevih zraka.

Naš predlog je Skinology SPF hidratantna dnevna krema sa faktorom 25.

Večernja nega kože

Večernja rutina nege kože treba da se fokusira na dubinsko čišćenje i ishranu kože. Dobra večernja nega će pomoći koži da se sama regeneriše tokom noći, i usporiće proces starenja. Takodje, veče je vreme kada možete bez problema da koristite fotosenzitivne sastojke za negu poput voćnih kiselina i retinola (zato je SPF obavezan sutradan ujutru!).

Povezano: Pravilan redosled nanošenja kozmetike na lice

jutarnja i večernja nega lica

1. Dubinsko čišćenje kože

Kako biste uklonile sve slojeve nečistoće i šminke – koristite jači penasti čistač ili kombinaciju ulja i pene za čišćenje kože. Ako ste fan električnih četki za lice, sada je vreme da ih upotrebite.

2. Prvi sloj hidratacije – tonik + serum

Ako ujutru niste imale vremena za tonik i serum – uveče se postarajte da ih nanesete! Tonik će hidrirati kožu i pripremiti je za dalje korake hidratacije. Birajte anti-age serume koji sadrže sastojke poput retinola, kolagena, elastina, hijalurona, peptida…

Mi vam savetujemo Skinology Retinol serum, kao najjači adut za borbu protiv starenja.

3. Bogati antirid

Posle celog dana nošenja šminke i zurenja u monitor – vaša koža oko očiju pati. Zato je nahranite bogatim antiridom protiv prvih borica, u debljem sloju, koji će do jutra “ispeglati” sve znake umora!

jutarnja i večernja nega lica

4. Noćna krema

Složili smo se da koncept dnevne i noćne kreme nije nikakav marketinški trik, već je to vrsta proizvoda posebno prilagođena različitim potrebama kože. Odaberite regenerativnu noćnu kremu koja dubinski penetrira u kožu, sprovodeći sve hranljive sastojke.

Pročitajte još i: Razlike između dnevne i noćne kreme za lice

error: Content is protected !!