10 grešaka koje sigurno činite dok uvijate kosu figarom!

By  |  0 Comments

Bilo da figaro koristite skoro svakog dana ili samo za specijalne prilike – cilj je da dobijete dugotrajne lokne koje izgledaju prirodno. Ali ponekad, čak i kada mislite da ste sve uradili kako treba, vaše lokne ne traju i ne izgledaju prirodno. Verovatno ste nesvesno uradili neku od ovih grešaka sa figarom, koje su veoma česte!

Od načina na koji držite figaro, pa sve do toga kako razdvajate kovrdže prstima, ovo je lista najčešćih grešaka koje žene prave dok koriste figaro.

10 grešaka koje činite sa figarom

#1: Koristite pogrešnu veličinu figara

Figaro aparati se razlikuju po debljini cevi. Oni uži daju sitnije, čvršće lokne, idealne za kraću kosu, a oni širi daju opuštenije lokne i talase, koji pogoduju dužoj kosi. A cev koja je šira na početku, a sužava se prema vrhu (kupasti figaro) daje lokne koje su široke pri korenu kose, a sužavaju se ka vrhu. Ako koristite figaro sa šnalom, lakše ćete uviti i same krajeve.

figaro

#2: Uvijate kosu bez zaštitnog spreja

Uvijanje kose figarom znači njeno izlaganje toploti kako biste dobili željeni oblik. Što je temperatura jača, time se lakše uništavaju keratinski lanci koji izgradjuju vlas. Kako biste izbegli “prženje” dlake i njeno oštećenje, uvek pre uvijanja kose nanesite zaštitni sprej koji štiti kosu od toplote.

Povezano: Sprej za zaštitu od toplote – Kako deluje?

#3: Pogrešna temperatura figara

Jedna od najčešćkih grešaka sa stajling aparatima je previsoka temperatura. Optimalna temperatura za figaro je 185 stepeni C. Na toj temperaturi vodonične veze unutar dlake će pući i dozvoliti oblikovanje lokni. Temperatura koja je viša od te će prosto istopiti keratin na spoljašnjosti kutikule, i tada nastaju oštećenja. S duge strane, preniska temperatura će učiniti da lokne splasnu od vlage i da budu čupave i frizzy.

#4: Uvijate tek opranu kosu

Vaša kosa mora biti 100% osušena pre korišćenja aparata za direktnu toplotu, poput figara i pegle. Voda u dlaci u kombinaciji sa visokom temperaturom će bukvalno “skuvati” dlaku iznutra, čineći da ona pukne vertikalno. Takođe, izbegavajte da uvijate tek opranu kosu, jer će kosa biti svilenkasta i teža za rad – kovrdže vam neće drugo trajati. Najbolje je da ih uvijate na kosi dan posle pranja.

figaro

#5: Pogrešno delite kosu na sekcije

Način na koji delite kosu na pramenove zaista utiče na finalni rezultat. Ako želite ekstra volumen, delite kosu horizontalno i uvijajte kosu dok je istovemeno podižete iz korena. Ako želite talasasti izgled, koristite vertikalno deljenje pramenova. Pramenovi treba da budu širok oko 2 cm za gustu kosu, a za normalnu i tanku možete i malo deblje.

Povezano: Najbrže lokne sa figarom za samo 5 minuta!

#6: Uvijate kosu u jednom pravcu

Kosu uvek uvijajte tako što figaro držite na dole. Posebno ako koristite kupasti figaro. Ako uvijate kosu u istom smeru (od lica, ili ka licu), dobićete izgled velikih ispoliranih lokni. Kombinovanje smerova će vašoj kosi dati više složen i sređen izgled. Pramenove koji uokviruju lice uvek uvijajte ka spolja

#7: Pritiskate krajeve kose šnalom na figaru

Kada koristite figaro sa šnalom, držite je otvorenom dok uvijate kosu oko cevi. Tek tada zatvorite šnalu na vrhu. Ako prvo pritisnete krajeve i rolate cev ok pramena, previše toplote će se usmeriti na krajeve i dobićete prelomljeni izgled na kraju pramena.

figaro

#8: Uvijate kosu preblizu korenu

Lokne neće izgledati lepo ni prirodno ako počnete sa uvijanjem blizu korena. Za prirodne i meke lokne, počnite uvijanje od polovine dužine prema krajevima. Uvek ostavite nekoliko centimetara kose od korena pre početka lokne za prirodni izgled.

#9: Ne hladite lokne

Pravilo je da svaki pramen treba da držite 5-8 sekundi na figaru (na duže!). Potom treba da držite sklopljenu loknu u ruci narednih 3-5 sekundi dok se ne ohladi. Na taj način će zadržati oblik mnogo duže. Ako pustite loknu sa cevi figara, dobićete razvučene lokne koje će brzo pasti.

#10: Češljate lokne odmah posle uvijanja

Slično kao i prethodno, treba da pustite da se lokne fiksiraju i ohlade pre nego što zgrabite četku. Tako će vam frizura duže trajati. Najbolje je da ih raščešljate paddle četkom ili nekom sa plastičnim zupcima, poput “Tangle Teezer” četke. One od prirodne dlake, sačuvajte za češljanje zalizanog konjskog repa.

Pročitajte još i: Kako da odaberete SAVRŠEN fen, peglu i figaro – Vodič za kupovinu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!