Gua Sha kamen: Posle žad rolera, isprobajte ovu spravicu za masažu lica!

gua sha kamen

Iako se popularnost korejske i japanske nege (K-beauty i J-beauty) ne dovodi u pitanje, beauty svet takođe otkriva sve čari kineske lepote. Počev od kineskih čajeva sa infuzijom biljaka i prahova, beauty svet je zavoleo rolere izrađene od poludragog kamenja (žada, kvarca itd). Ali, sledeća nova beauty “alatka” za kojom je ceo svet “poludeo” jeste gua-sha kamen! U nastaku saznajte sve o ovoj moćnoj i neobičnoj alatki za masažu i toniranje lica.

Šta je gua-sha kamen?

Gua-sha (čita se: gua-ša) kamen se odnosi na alatku izrađenu od roze kvarca, žada, krstila i drugog poludragog kamenja, koje je oblikovan u čvrsti, pljosnati oblik, zakrivljenih kontura. Ovaj termin se sa kineskog jezika prevodi kao “grebanje”, “struganje”, ali ova alatka se nikako ne odnosi na piling. Umesto toga, gua-sha kamen pritiska lice nežnim, uspravnim potezima.

Gua-sha je zapravo drevna kineska praksa za povećani protok energije i cirkulaciju krvi. Ova tehnika se može koristiti i na čitavom telu, i tradicionalno se izvodi veoma žustro – koža se “struže” dok ne pocrveni.

gua sha kamen

Nekoliko poteza gua-sha kamenom tonira lice, dok ujedno povećava protok krvi i stimuliše limfni sistem. Neki ga čak smatraju i sjajnom alternativom za botoks. Za razliku od žad-rolera, koji ste možda kupili prethodne godine, uglovi na gua-sha kamenu vam dozvoljavaju da jače pritisnete kožu, radi bolje cirkulacije.

Da li je gua-sha bezbedan?

Da! Iako ne preporučujemo da sami radite intenzivnu verziju “struganja” tela kod kuće, kućna rutina za lice je potpuno bezbedna! Potrebno vam je svega par minuta prakse svake večeri, i ubrzo ćete videti rezultate na licu!

Povezano: Beauty trend – Roler od žada protiv otečenosti lica

Da li je gua-sha efikasan?

Kao i svi beauty tretmani, i gua-sha kamen prati izvesna doza skepticizma, kada je reč o efektima. Mnoge “neverne Tome” se pitaju zašto bi provodili minute i minute svakog dana, trljajući kamen po licu, ako neće pomoći? Na sreću, postoje razne studije koje govore o rezultatima. Mnoge od njih se slažiu da upotreba gua-sha kamena podstiče mikrocirkulaciju unutar kože (čak i to 400%), kao i dotok krvi u lice.

gua sha kamen

Kako se koristi gua-sha?

Iako možete koristiti gua-sha i bez ovoga, većina estetičara i praktičara koristi ulje za lice, kao podlogu, kako bi zagladili kožu i omogućili klizanje. Alatka se drži pod uglom od 45 stepeni u odnosu na kožu. Gua-sha se povlači potezima ka gore, i ka spolja. Počinje se u sredini lica, sa potezima ka spolja, i potom se kreće od vilice, sa potezima naviše. Za maksimalne rezultate, praktikujte masažu gua-sha alatkom svako veče, od 1-3 minuta.

Za razliku od žad-rolera, gua-sha kamen ne bi trebalo da bude ohlađen. Hladnoća skuplja krvne sudove, što je suprotno od onoga što želite.

Koji gua-sha kamen je najbolji za vas?

Materijal od kog je izrađen gua-sha kamen igra važu ulogu u efektu koji ćete dobiti:

  • roze-kvarc: najbolji je za detox, lifting i omekšavanje finih linija i bora, kao i za izbacivanje toksina i negativnosti.
  • žad: umanjuje naduvenost lica i podstiče rad limfnog sistema. Alatke od žada pružaju jači otpor, kada se koriste na koži, zato su dobre za konturisanje i lifting.
  • ametist – ametist hladi kožu i opušta mišićnu tenziju u vilici i slepoočnicama. Negativno je naelektrisan, pa sprečava rast bakterija i sužava pore – time je idealan za masnu kožu.
  • crni opsidijan: crno vulkansko staklo, podmlađuje kožu na svim nivoima i pruža benefite mišićnim tkivima.
  • prozirni kvarc: smatra se “master isceliteljem”, privlači pozitivnu energiju i umiruje sve tipove kože.
gua sha kamen

Ko ne sme da koristi gua-sha kamen?

Osobe koje prilaze tretman hemoterapije ne bi trebalo da koriste gua-sha kamen 48 sati pre i 24 sata posle. Trudnice bi isto trebalo da izbegavaju ovu praksu, usled potencijalnog aktiviranja tački na licu, koje mogu biti okidač za kontrakcije materice. Takođe se savetuje da se izbegava gua-sha tretman tokom ciklusa. Nije preporučljiv ni na koži koja pati od rozaceje, kao i kod osoba koje imaju vidljive i izražene vene na licu.

Pročitajte još i: 2-minutni japanski ritual masaže lica – Asayake i Yuyake

error: Content is protected !!