5 stvari koje treba da znate o recikliranju BEAUTY proizvoda

reciklaža

Ako iole razmišljate o dobrobiti planete na kojoj živimo, i koja treba da ostane narednim generacijama, sigurno ste do sada praktikovali neki vid reciklaže proizvoda. Ono se najčešće odnosilo na ambalaže prehembenih proizvoda. Iz nekog razloga, kada je reč o praznim bočicama šampona i regeneratora, mnogi uopšte ne razmišljaju o tome da se i ova ambalaža može reciklirati. Mnoge bočice ne sadrže oznake za reciklažu, a beauty proizvodi su malo “nezgodniji” kada je reč o ovom procesu. Zato vam u nastavku donosimo 5 stvari koje treba da znate ako želite da reciklirate ambalaže beauty proizvoda!

5 smernica za reciklažu kozmetike

#1: Proverite smernice sa lokalnom upravom

Različite lokalne uprave imaju različite smernice kada je reč o tome šta se može, a šta ne može reciklirati. Zato vas savetujemo da pre ove “recycling” avanture proverite šta se od ambalaže beauty proizvoda može dati u reciklažu. Svakako, ako u blizini imate specijalne kontejnere, obeležene za papir, staklo i PET ambalažu, to je dobar početak!

#2: Šta sve možete da reciklirate iz kupatila?

Najbolji način da saznate da li se nešto može reciklirati jeste da pogledate na pozadinu etikete. Oznaka koju želite da pronažete jeste Mobijusova petlja. Isto potražite znak na etiketi: “Widely Recycled”, “Check Locally” or “Not Yet Recycled”.

ambalaža kozmetike

Proverite svaku etiketu da vidite da li se proizvod može reciklirati, ali ovih 10 proizvoda iz vašeg kupatila sigurno možete reciklirati:

  • bočice od šampona
  • bočice od regeneratora
  • bočice gela za tuširanje i kupki
  • kartonske kutije od paste za zube i sapuna
  • kartonske tube toalet-papira
  • bočice hemije za održavanje kupatila
  • dezodoransi
  • pena za brijanje
  • bočice tečnog sapuna
  • teglice kreme za lice

#3: Držite odvojenu kantu za reciklažu u kupatilu

Što više olakšate sebi proces reciklaže, to je verovatnije da ćete je praktikovati. Zato, u vezi s tim, držite posebnu kantu za reciklažiu proizvoda u kupatilu. Ovo će vam uštedeti vreme da ne idete stalno do regularne kante za otpatke, i samim tim ćete lakše i brže obavljati proces reciklaže.

recikliranje

#4: Ako niste sigurni, stavite u običnu kantu

Ako niste sigurni da li se određeni beauty proizvod može reciklirati, nemojte ga svakako bacati u kantu za reciklažu, jer non-recyclable ambalaža može usporiti i kontaminirati proces reciklaže. Zato je bolje da proizvod za koji niste sigurni, odložite u kantu za obično smeće.

#5: Ako ne možete da reciklirate – nađite mu namenu!

Ako određena ambalaža beauty proizvoda ne može da se reciklira – postoji uvek način da mu podarite novu svrhu. Ova praksa postaje sve popularnije, posebno imaju u vidu eko svest koja se nameće ovih dana. Omiljenu bočicu šampona možete iseći i napraviti da bude vaza, a kutijice od kreme možete koristiti kao kutijice za sitan nakit. Ideja je zaista mnogo!

Pročitajte još i: 8 najboljih beauty saveta koji donose uštedu!

error: Content is protected !!