Modni minimalizam: Šta je kapsulni garderober?

kapsulni garderober

Nasuprot sveoptšem konzumerizmu i kupovine “na veliko”, minimalizam je još jedna niša koja uspešno nalazi svoje pratioce. Ono što je započelo kao “raščišćavanje” životnog prostora, uz neprevaziđenu Marie Kondo, razvilo se u pravu minimalističku estetiku. Među njima je i kapsulni garderober – fenomen koji podržavaju mnogi fashion blogeri. Ukratko – trebalo bi da garderobu svedete na ispod 50 ključnih komada, kako biste uvek imali samo ono što vam se sviđa i što vam dobro stoji. U nastavku saznajte sve o ovom fashion minimalističkom trendu!

Šta je tačno kapsulni garderober?

Kako bismo razumeli ovaj pojam, najpre moramo shvatiti kako je nastavo ovaj koncept. Sam termin skovala je modna konsultantkinja i spisateljica Susie Faux, tokom 1970-ih godina, usled frustracije zbog nedostatke kvalitetne odeće. Ovaj pojam nije postao mainstream, sve dok dizajnerka Donna Karan nije odlučila da 1985. izbaci kolekciju “Seven Easy Pieces”. Tako je nastao kapsulni garderober – zbirka odeće koja sadrži suštinske i najvažnije komade iz vaše kolekcije. Ovi komadi ne zavise od godišnjeg doba ili trenda, već su izuzetno funkcionalni.

kapsulni garderober

Kapsulni garderober je dakle, trendy naziv za malu kolekciju korisnih odevnih predmeta koje najviše volite, a koji se menjaju s godišnjim dobom. Jednom kada pretvorite svoj orman u kapsulni, biranje dnevnog outfita će postati tako lako. Nema više stajanja ispred ormana uz pomisao “nemam šta da obučem”. Desetominutne odluke oko izbora majice sada postaju 10-sekundne. Dakle, cilj je da odaberete komade koje biste nosili svakodnevno, bez obzira na priliku ili doba dana. U ovim komadima se morate osećati udobno i dobro. Nema više patnje oko kombinovanja delova, jer se u kapsulnom garderober sve slaže sa svim!

Povezano: 6 HOT saveta za nošenje farmerki koje vam niko nije rekao!

Kako da kreirate svoj kapsulni garderober?

Jedna od formula za kapsulni garderober je sledeća:

 • baza (kasnije ćemo razraditi ovaj koncept)
 • 9 gornjih delova
 • 5 pantalona
 • 5 pari obuće

Baza su vaše pidžame, odeća za posao i komadi za slojevito oblačenje.

Korak #1: Smanjite količinu odeće

Kada ste poslednji put napravili spremanje ormana i izbacili ono što ne nosite? Više nego u bilo kom delu godine, sada je pravi trenutak da to uradite. Iznesite svu odeću iz ormana i odvojite ono što sigurno nećete nositi.

kapsulni garderober

Korak #2: Kreirajte bazu garderobera

Baza garderobera bi trebalo da bude ono što koristite od odeće, osim za svakodnevno oblačenje. Dakle, sve ono pored klasične odeće za izlazak iz kuće. Baza garderobera ima najčešće oko 50 komada koji se ne menjaju tokom godine. Najčešće po 10 odevnih predmeta u 5 kategorija:

 • Treniranje (donji i gornji delovi)
 • Odeća za “kod kuće” (pidžame, trenerke, duksevi, joga helanke)
 • Odeća za slojevito odevanje (majice na bretele i kratke rukave)
 • Odeća za napolje (jakne, šeširi, rukavice, kupaći kostitmi)
 • Formalna odeća/aksesoari (svečane haljine, ogrlice, šalevi, minđuše)

Zapamtite – baza garderobera nije vaša svakodnevna odeća. Baza su sve one dodatne stvari koje su vam potrebne za spavanje, vežbanje, odmaranje kod kuće ili izlazak napolje.

Povezano: 7 pravila za uklapanje tašne sa cipelama koje svaka žena mora znati.

Korak #3: Izgradite svoju kapsulu

Najpre, odredite tri primarne kategorije za outfit koje su najvažnije za vaš životni stil. Budite iskreni prema sebi i zamislite šta biste nosile u te tri situacije. Evo primera odevanja za određene životne kategorije:

 • aktivnost: teretana, deca, obilasca po gradu
 • posao: sastanci, kancelarija
 • “doterivanje”: formalni događaji, koncerti itd.
 • zabava: restorani, izlasci…
 • lounge: filmovi kod kuće, spremanje hrane
 • dnevno: kupovina namirnica, obaveze, posao od kuće
kapsulni garderober

Ako su vaše tri kategorije, na primer, zabava, lounge i dnevno oblačanje – onda odaberite najviše džinsa, čizmica i majica koje su udobne, dovoljno da u njima radite od kuće, ali i da izađete u restoran.

Sada kada ste identifikovali vaše 3 primarne outfit kategorije – odaberite 9 majica, 5 pantalona i 5 pari obuće. Uvek se vodite sa ova tri kriterijuma:

 1. Njihova korisnost u svakoj od ove tri kategorije
 2. Kako vam DANAS stoje ti komadi
 3. Sa kakvom lakoćom možete kreirati outfit.

Korak #4: Uživajte!

Dajte sebi vremena, budite fleksibilni, uživajte u slobodi i (opet) – ne kupujte nove komade sve dok vam zaista ne zatrebaju. Ako vas “svrbi” novčanik da nešto kupite, porazmislite jedan dan, pa onda odlučite.

Pročitajte još i: 8 basic komada garderobe koje svaka žena mora imati u svom ormanu

error: Content is protected !!