Kako da vaša koža izgleda kao da ste spavali 8 sati?

U savršenom svetu, svako veče biste spavale najmanje 8 sati i budile se sa osveženom kožom. Ali hajde da budemo realni – život se događa i zato nije uvek moguće da se naspavate kako treba. Iako znake umora i neispavanosti možete prekriti šminkom, postoje i drugi načini da revitalizujete kožu, tako da izgleda kao da ste spavale cele noći. Zato odložite kafu, zgrabite masku za spavanje i nastavite da čitate o tome kako san utiče na kožu i kako da postignete na izgledate odmorno!

Kako dobar san utiče na kožu?

Dok spavamo, koža “radi” prekovremeno, kako bi se samoobnovila. Sedam do osam sati sna je idealno kako bi vaša koža izgledala sveže i odmorno, tvrde dermatolozi. Ovo omogućava telu dovoljno vremena da dobije adekvatan REM san, tako da se ćelije kože mogu obnoviti, regenerisati i reparirati tokom noći. Dakle ona čuvena floskula “san za lepotu” je prilično tačna!

Nedostatak sna može drastično uticati na izgled vaše kože time što pojačava znake upale, suvoće i beživotnog izgleda kože, a ujedno tako naglašavate fine linije, bore i tamne kolutove oko očiju. Studije su pokazale da nedovoljna količina sna može uticati na proizvodnju kolagena, što oslabljuje barijernu funkciju kože, čineći je podložnom dehidrataciji i iritaciji. Pošto nije uvek moguće naspavati se cele noći, evo kako možete pomoći svojoj koži da izgleda sveže!

#1: Kafu zamenite čajem

Možda ćete biti u iskušenju da sipate još jednu šoljicu kafe, onda kada se niste dovoljno naspavali, ali dermatolozi savetuju da to ne radite. Kafa smanjuje protok krvi kroz kožu, jer sužava krvne sudove – tako će vaša koža izgledate još dehidriraije. Umesto kafe, popijte šoljicu zelenog čaja, jer ćete tako dobiti kofeinsku dozu, bez neželjenih efekata.

Povezano: Šoljica za dobar san – 5 čajeva koji vas pripremaju za dobar san

#2: Pijte mnogo vode

Najbolja stvar koju možete učiniti za kožu jeste da popijete mnogo vode. Kada ustanete, popijte 2-3 čaše vode sa malo limuna, kako biste instantno hidrirali telo, a samim tim i kožu. Trudite se da tokom dana unesete preporučenu količinu vode – oko 2 litre.

#3: Rešite se podočnjaka

Dva najočitija znaka nedostataka sna je nadutost oko očiju i tamni kolutovi. Zato pritisnite hladnu kompresu na okoloočnu regiju. Osim toga, ujutru nanesite antirid kremu koja sadrži vitamin C ili kofein. Oba ova sastojka posvetljuju tamne kolutove oko očiju i smanjuju nadutost kesica.

Mi vam predlažemo Skinology Derma reActive antirid kremu.

#4: Izmasirajte lice rolerom od žada

Kako biste smanjile otečenost lica, izmasirajte lice rolerom od žada kojeg ste prethodno rashladili u frižideru. Ovo će pomoći koži da se razbudi i da krv procirkuliše.

#5: Izbegavajte sve što može dehidrirati kožu

Ovo uključuje slanu hranu i alkohol. Visoki nivo natrijuma (iz soli) može učiniti da vam lice izgleda naduveno, a alkohol isušuje kožu još više. Unosite namirnice koje su bogate vodom (krastavac, lubenice, pomorandže) kako biste pomogli telu da obnovi zalihe vode.

Pročitajte još i: Kako spavanje utiče na pojavu bora?

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!