Kombinovana koža – Kako da je pravilno negujete?

kombinovana koža

Kombinovana koža je jedan od najčešćih tipova kože, koji često ume da se ponaša kao doktor Džekil i mister Hajd! Neki delovi se ponašaju poput masnog tipa, a neki su s druge strane suvi. Zato je nega ovog tipa kože veoma zbunjujuća. U nastavku vam otkrivamo kako se pravilno neguje kombinovani tip kože.

Šta je tačno kombinovana koža?

Kako biste mogli da odaberete pravilne proizovde i metode nege kombinovane kože, najpre morate razumeti kako ona funkcioniše. Dakle, za kombinovanu kožu je karakteristična masna T zona (čelo i nos), jer su lojne žlezde mnogo aktivnije i koncentrisanije na ovoj regiji.

U isto vreme, nos i brada mogu izgledati beživotno i grubo, zbog nakupljanja mrtvih ćelija kože. Obrazi i koža oko očiju su suvlji od ostatka lica. Ako vam je ovo poznato – onda ste vlasnica kombinovane kože!

odredjivanje tipa kože

Kako da otkrijete da li imate kombinovanu kožu?

  • Posle umivanja, sačekajte 30 minuta, i utapkajte lice tankom maramicom, po T zoni: ukoliko ima tragova masnoće samo u T zoni, imate kombinovanu kožu-
  • Imate velike i vidljive pore na nosu
  • Kada koristite kremu za masnu kožu, ona odgovara T zoni, ali je nedovoljna za obraze.
  • Ako koristite kremu za normalnu ili suvu kožu, ona odgovara obrazima, ali je premasna za T zonu.
  • Imate perut – ovo nije uvek kod osoba sa kombinovanom kožom, ali je veoma česta kombinacija.
  • T zona se ponasa drugačije u odnosu na vreme: tokom leta, T zona je masnija i sjajnija, a tokom zime se slabije masti.
  • Vaše lice ima i suve pečate i bubuljice u isto vreme

Povezano: Pravilna nega lica – dnevni, nedeljni i mesečni rituali

pravilna nega kombinovane kože

Kako odabrati kremu za kombinovanu kožu?

Ne postoji jedinstven prilaz kombinovanoj koži. Nega bi trebalo da zavisi od toga koliko vam je koža suva ili masna, imajući u vidu ostatak lica. Zato je najbolje da razvijete odvojen režim za obe zone lica.

T zona (čelo, nos, brada)

Za negu T zone, potrebno je da odaberete laganu kremu, bez ulja, na bazi vode, sa matte finišem. Ovakvi proizvodi će sprečiti lučenje masnoće i držaće je pod kontrolom. Zato je najbolje da je nanosite samo na T zonu, jer neće biti dovoljna za suvlje delove na obrazima. Takođe, dobro rešenje za T zonu su glinene maske, jer izvlače višak masnoće iz kože. Njih nanosite samo na čelo, nos i bradu.

Povezano: Kombinovana ili masna koža – Nega T zone lica DIY maskama

Za negu T zone, predlažemo vam Skinology SKIN RESCUE gel kremu za lice, lagane teksture, sa niacinamidom i pantenolom.

skinology skin rescue gel krema

U zona

Obrazima će definitivno biti potrebna hranljivija nega, stoga je najbolje rešenje da nabavite odvojenu kremu za hidrataciju suve i dehidrirane kože. Nju nanosite samo na obraze, i vrlo brzo ćete videti promenu. Na U zonu možete nanositi i hranljive kremaste noćne maske, koje bi bile prejake za T zonu.

Naravno, redovno čišćenje blagim čistačem i toniziranje tonikom bez alkohola su obavezni koraci za svaki tip kože, pa i za kombinovanu.

Naša preporuka je Skinology HYDRO FORCE hidratantna krema za lice, za dehidriranu kožu, sa arganom i hijaluronom.

skinology hydro force krema

Pročitajte još i: Kompletna i pravilna nega kože u 30-im godinama – kombinovana koža

error: Content is protected !!