Razmišljate o Botox-u? Donosimo kompletan vodič kroz ovu proceduru!

botox

Na početku moramo nešto da naglasimo: bore i fine linije su 100% normalne i nešto što će svako od nas iskusiti u nekom momentu života. Ali, ako želite glatku kožu, sa smanjenim borama, Botox je tu da pomogne. Verovale ili ne – mnogo više ljudi nego što mislite je probalo ovaj tretman. Štaviše, Botox je najpopularnija minimalno invazivna procedura u Americi, ali i kod nas. Ako i same razmišljate o ovoj proceduri, u nastavku vam donosimo kompletan vodič kroz Botox!

Šta je tačno Botox?

Botox je supstanca koju proizvodi kompanija Allergan. Kao što samo ime sugerište, pravi se od toksina, koji proizvodi bakterija Clostridium botulinum. Botox se u kozmetičke svrhe koristi godinama, za tretiranje bora koje su uzrokovane mišićnim pokretima. Mehanizam po kojem Botox radi jeste da on “zamrzava” mišiće, koji uzrokuju formiranje bora. Na taj način, Botox inhibira pokrete mišića, što dovodi do glatkog tena, bez bora.

Ali, Botox ne tretira samo fine linije i bore – on ih i sprečava! Botox je takođe neuromuskulalrni blokator koji tretira i sprečava samu pojavu dinamičkih bora. Zato je ovaj tretman i preventivni. Ranije se smatralo da sa Botox-om treba početi u 40-im i 50-im, a sada se već preporučuje i klijentkinjama u ranim 20-im, posebno ako imaju jaku mimiku lica. Danas, osim bora, botox tretira i druge probleme – preterano znojenje (hiperhidrozu), spazame vrata, migrene, “lenjo” oko, preterano aktivnu bešiku.

botox

Benefiti Botox-a

Botox ima široki spektar benefita, koji se postižu samo jednim tretmanom, koji traje 15 do 30 minuta. To je njegova najveća prednost – što je dovoljan samo jedan tretman da vidite efekte. Pravi rezultati se vide do 2 nedelje posle injekcije, i traju 3-4 meseca.

  • Privremeno poboljšava izgled finih linija i bora
  • Privremeno smanjuje pojačano znojenje pazuha
  • Privremeno olakšava migrene
  • Privremeno smanjuje veličinu mišića
  • Privremeno reguliše “lenjo” oko

Osim ranije pomenutih stanja, botox može suziti mišiće u vilici, podići obrve, i blago podići usne.

Baby Botox

Ako niste sigurni da li je botox za vas, verovatno se plašite da ne injektirate previše ove supstance, što će dovesti do “zamrznutog “ lica. Ako je to slučaj, onda možete isprobati “baby botox”. Ovaj tretman koristi minimalne količine Botox-a, koji se ubrizgava u rzaličite delove lica (čelo, između obrva, borice na spoljašnjem uglu oka). Na taj način se sprečava formiranje bora na ovim mestima u u budućnosti. U pitanju je preventivna upotreba Botox-a, koja može početi već u 20-im godinama.

Povezano: Anti-aging za početnike – Baby Botox

botox

Najbolji kandidati za Botox

Pošto Botox tretira različita, gore opisana stanja i probleme, svako ko želi da ih reši, može biti dobar kandidat za Botox, sve dok su zdravi. Najbolji pacijent za Botox je onaj koji je dobrog fizičkog i psihološkog zdravlja. Ako ste trudni, dojite ili imate određene neurološke bolesti, onda ne smete primiti Botox.

Da li botox boli?

Jedno od najčešćih pitanja za ovu proceduru jeste da li je Botox bolan. Ono što je istina jeste da je inejktiranje Botox-a zapravo skoro bezbolno, jer vam doktor nanese anestetik kremu na kožu pre uboda. Osim toga, igla kojom se botox ubrizgava je veoma tanka. Ubrizgavanje Botox-a u lice nije bolno, ali injektiranje ove supstance u druge delove tela (šake, pazuh kod hiperhidroze), može biti neugodno, zato se uvek insistira na anestetik kremi.

botox

Šta da očekujete od tretmana botoxom?

Vaš  dermatolog će najpre pogledati vaše lice i preporučiti dozu, dok vas ispituje koji su vaši ciljevi koje želite da postignete Botox-om. Posle toga će naneti topikalnu anestetik kremu, koja će delovati 20-60 minuta. Kada vam je koža lica utrnula, dermatolog će se vratiti sa tankom iglom, kojom će injektirati Botox u obeležene regije, što traje nekoliko minuta. Pun efekat Botox-a nije vidljiv odmah – potrebno je do 14 dana, da bi se pokazao. Ono što ćete odmah primetiti jesu male crvene tačkice, tu gde je izvršen ubod, koje izgledaju poput ujeda bubice. Ove tačkice će se povući u roku od sat vremena, a nikako ih ne smete pipati, češati ili masirati.

Nega posle botoxa

Kako da negujete lice posle injekcije botoxa? Ne smete masirati lice 24h posle injekcije i ne smete ležati najmanje 4 sata posle tretmana. Ovo će sprečiti razlivanje proizvoda i njegovo migriranje unutar kože. Ne smete vežbati, niti se izlagati visokoj temperaturi 24 sata posle tretmana. Izbegavajte nošenje traka za kosu i šešire, narednog dana, kako biste izbegli difuziju, odnosno razlivanje proizvoda. Neki dermatolozi savetuju i izbegavanje alkohola 24h posle tretmana, kako biste izbegli pojačane podlive, koje alkohol može izazvati.

Finalno mišljenje

Botox je popularan i minimalno invazivan kozmetički tretman – efikasan, brz i bezbedan. Kada zakazujete tretman, veoma je važno da to radi sertifikovani dermatolog ili drugi lekar, jer ovo nije procedura koju rade kozmetičari.

botox

Pročitajte još i: Anti-aging iz bočice – 4 sastojka koja na bore deluju poput botox-a!

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!