Ovi kozmetički sastojci će biti u fokusu nege kože u 2024. godini

kozmetički sastojci

Godina 2023. je svakako bila godina za intrigantne trendove nege kože. Otkrili smo „injekcioni balzam za usne“, postao je popularan koncept „skin sealing“ kao sredstvo za sprečavanje isušivanja i naučili nove načine nanošenja kreme za sunčanje za vrhunsku zaštitu od štetnih UVA i UVB zraka. Ali ako su nas prethodne godine nečemu naučile, to je da se svet nege kože stalno razvija.
U ovoj godini, potrebe naše kože će se bez sumnje promeniti. (Razmislite: mnogo oporavka posle žurke i mnogo hladnije vreme.) Imajući to na umu, zamolili smo dermatologe, estetičare i stručnjake za negu kože da otkriju najuzbudljivije — i najefikasnije — sastojke za negu kože za koje misle da će vladati. Evo svega što treba da znate da biste postigli svoju najbolju kožu ikada u 2024.

Ovo će biti najpopularniji sastojci za negu kože u 2024.

1. Čistači sa sastojcima seruma

Čišćenje je potcenjeno, a to je ključni deo rutine nege kože. Više od samog pranja lica da biste uklonili šminku, važno je efikasno svakodnevno čišćenje jer uklanja masnoću, ostatke i toksine koji, ako se ne uklone, mogu izazvati upalu na koži. Sa ključnim fokusom na čišćenje ove godine, videćemo više sredstava za čišćenje dizajniranih sa efikasnošću nege kože koju ostavljamo, formulacije slične onima koje biste pronašli u esencijama ili serumima. Iz perspektive sastojaka, stručnjaci navode srebro kao ključni sastojak koji ćemo videti u sredstvima za čišćenje jer je antibakterijski, ali takođe popravlja funkcionisanje mikrobioma kože.

kozmetički sastojci

2. Novi neuropeptidi

Peptidi postaju zlatni standard za njegu kože, sličan vitaminu C ili retinolu, koji oboje imaju godine istraživanja da podrže njihovu efikasnost. Peptidi su aminokiseline kratkog lanca koje su super svestrane – različiti peptidi služe različitim funkcijama. Na primer, dermatolozi objašnjavaju da su peptidi koji se koriste u popularnoj Rhode liniji formulisani posebno da pomognu u popravljanju barijere kože (zbog čega se njena hidratantna krema zove Barrier Repair Cream). U narednoj godini videćemo više peptida u nezi kože, posebno neuropeptida.
Neuropeptid je dizajniran posebno da cilja mišiće na našem licu i pomogne im da se opuste. Nega kože ne mora da prodre do mišića da bi izazvala opuštanje (tako deluje botoks). Umesto toga, neuropeptid šalje signal mišiću da mu kaže da se ohladi i opusti.

Povezano – Trendovi u nezi kože za 2024 – od egzozoma do neurokozmetike

3. Sastojci za regulaciju pigmentacija

Toliko stvari može izazvati pigmentaciju na koži, kao što su akne i akne (takođe poznate kao post-inflamatorna hiperpigmentacija), izlaganje suncu i hormoni da spomenemo samo neke. Ova promena boje je uzrokovana porastom melanina, prirodne supstance prisutne u našim telima koja proizvodi pigment u koži i kosi. Zapravo, vitamin C jedan od najslabijih sastojaka za negu kože za borbu protiv ozbiljne pigmentacije, posebno za njene tamnopute osobe. Po mišljenju dermatologa, postoje i drugi sastojci koji rade mnogo bolji posao. Prvo: kojična kiselina, koja minimizira višak melanina i osvetljava kožu. Drugo, azelainska kiselina, koja je antiinflamatorna i poboljšava tonus kože. Treće, alfa arbutin, koji pomaže u bledenju promene boje. Doktori sve više cene sastojak za negu kože tiamidol, koji kontroliše višak pigmenta u koži.

kozmetički sastojci

4. Novi retinoli

Retinol, koji potiče od vitamina A, je sastojak za negu kože koji podjednako poštuju i dermatolozi i kozmetičari – i to sa dobrim razlogom: posebno je koristan za kožu sklonu aknama, kožu sa promenjenom bojom ili za minimiziranje pojave finih bora. Kada se primeni, prolazi kroz proces razgradnje u ćelijama vaše kože da bi delovao. Međutim, u 2024. ćemo videti retinoide koji rade mnogo brže i imaju manje neželjenih efekata kao što su nelagodnost i perutanje kože.

Jedan takav retinoid „nove generacije“ je hidroksipinakolon retinoat (takođe poznat kao HCP), koji se uklapa direktno u retinoidne receptore u vašoj koži i ne mora da se razlaže. Potencija HCP-a je daleko veća od 1% retinola i ne dolazi sa jakim paketom nuspojava koje donose drugi retinoidi. Dodajemo da HCP smanjuje višak proizvodnje ulja, minimizira pojavu pora, sprečava izbijanje i učvršćuje kožu. HCP serumi su neophodni u 2024.

5. Faktori rasta

Ne dozvolite da vas ime odvrati. Faktori rasta održivog izvora — u suštini proteini koji jačaju kožu — pomažu u pokretanju popravke i regeneracije ćelija u koži. Oni jačaju kolagen i elastin (oboje polako gubimo kako starimo). U 2023. jedan poseban faktor rasta je bio u centru pažnje: epidermalni faktor rasta (EGF). Iako je koristan za podebljavanje i zaglađivanje kože, on ma svoja ograničenja. Doktori će u 2024. preporučiti serume koji sadrže mešavinu faktora rasta u pravim koncentracijama, od kojih svaki igra jedinstvenu ulogu u poboljšanju elastičnosti kože, zarastanju rana, kontroli akni, hiperpigmentaciji i smanjenju ožiljaka.

kozmetički sastojci

6. Niacinamid

Niacinamid nije baš novi sastojak, ali se ove godine zaista dokazao. Toliko da dermatolozi predviđaju da će brendovi za negu kože nastaviti da gravitiraju ka tome 2024. Potpuno suu pravu – pazite na pregršt novih niacinamidnih seruma vaših kultnih omiljenih brendova za negu kože uskoro.
Prednosti niacinamida su beskrajne: on pomaže da se koža posvetli, umiri crvenilo, minimizira pojavu proširenih pora (kontrolisanjem viška proizvodnje masnoće) i smanji hiperpigmentaciju tokom vremena. Ako je briga o vašoj kožnoj barijeri prioritet za vas, poznato je da niacinamid sprečava isparavanje vlage sa površine kože, što će, ako se zanemari, na kraju dovesti do suvoće. Drugim rečima, to je odličan sastojak za upoznavanje sveta skincare-a.

Povezano – Niacinamid kao svemogući skincare sastojak

7. Egzozomi

Mnogi skincare eksperti predstavili su egzozome kao rastući trend nege kože za 2024. Ne dozvolite da vas naučno ime odvrati – ali ostanite sa nama ovde. Egzozomi su sićušni komadić materijala ekstrahovan iz ćelije (u nezi kože, govorimo o biljnim ćelijama). Ovaj mali molekul je u suštini glasnik i prenosi informacije drugim ćelijama, govoreći im da se ponašaju na određeni način. Često taj molekul sadrži sastojke kao što su peptidi (proteini koji jačaju kožu) i faktori rasta, za koje znamo da podstiču kolagen i elastin u koži. Egzozomii poboljšavaju čvrstinu i teksturu kože, kao i pojačavaju sjaj i pomažu da se minimizira pojavljivanje velikih pora. U čemu je caka? Još uvek nema toliko načina da se egzozomi primenjuju kod kuće; iako postoje neki brendovi za negu kože koji koriste egzozome u proizvodima, opcije su i dalje prilično ograničene (a cene su veoma visoke).

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!