Trendovi u nezi kože za 2024. godinu: Od egzozoma do neurokozmetike

skincare trendovi

Beauty industrija sve više počinje da liči na sci-fi filmove: aktivni sastojci koji se vade iz mladih tkiva, serumi koji smiruju i kožu i živce, LED svetla koja leče akne… Skincare trendovi koje ćemo viđati u 2024. zaista zamagljuju granice i podižu sumnje. Ide se dotle da se uzimaju uzorci vaših bioloških materijala, koji se potom ubrizgavaju u kožu, za najindividulizovaniji pristup ikada. Zato smo u nastavku skupili sve neobične skincare trendove koji će biti IN ove godine.

Skincare trendovi za 2024: Top 5 najzanimljivijih

#1: Regenerativna medicina kao inspiracija za negu kože

Ove godine, nega kože se neće samo oslanjati na znakova starenja, već će pokušati da učini da se vaše skincare ćelije ponašaju mlađe. Ovaj trend je ukorenjen u medicini – i to regenerativnoj, koja se oslanja na razvijanje i primenu terapije, koje telu pomažu da samo sebe isceli. Na primer – matične ćelije se mogu pretvoriti u novu kožu, hrskavicu ili kost. U skincare-u imamo injekcije plazme, koje se dobijaju izolovanjem naših sopstvenih ćelija iz krvi.

U ovoj godini, hiper-personalizovani pristup će uticati i na našu kućnu negu. Neke skincare kompanije nude mogućnost kreiranja krema na osnovu vaših matičnih ćelija, koja se dobijaju iz uzorkovanja 50 dlaka vaše kose. Dakle, čućemo mnogo o matičnim ćelijama tokom ove godine, u vezi sa negom kože.

Još jedno “polje” regenerativnog skincare-a jeste proučavanja sirtuina, enzima koji imaju različite aktivnosti, a dve od njih uljučuju doprinos obnavljanju oštećenih ćelija i optimizaciju ćelijske regeneracija. Trenutna istraživanja pokazuju i kako određeni proteini mogu podmladiti kožu.

skincare trendovi

#2: Egzozomi će biti “buzzy” sastojak, ali uz mnogo kontroverze

Egzozomi su vrsta regenerativnog sastojka, i predstavljaju izlučevinu matičnih ćelija. Oni se dobijaju iz živih matičnih ćelija i njihovih komponenti (peptidi, lipidi, amino-kiseline), i imaju ulogu da signaliziraju ćelijama kože da komuniciraju, regenerišu se i obnavljaju. Najgori deo kod proizvoda koji sadrže egzozome, jeste činjenica da oni sadrže i one stvari koje ne želite, poput DNK donora matičnih ćelija. Pošto tretmani sa egzozomima nisu još odobreni od Američke administracije za hranu i lekove, niti imaju dokaze o bezbednosti, pregled zdravlja donora matičnih ćelija je izuzetno važan.

Iako su egzozomi budućnost nege kože, oni se dobijaju od ljudskog materijala i zato se moraju testirati na održivost, sterilnost i potencijalno prisustvo viralnih čestica. Ovi serumi sa egzozomima nose visoku cenu: oko 300-500$ po bočici. Sledeći korak je ubrizgavanje egzozoma, kao estetske procedure u ordinacijama. Čekamo da vidimo razvoj događaja!

#3: Sve više brendova nudiće proizvode za oporavak oštećene kože

Skincare rutine koje se oslanjaju na jake sastojke, poput retinola i piling-kiselina je dovela do ”epidemije” crvene, iritirane i preosetljive kože. Naša ”opsednutost” aktivnim sastojcima (i sve ranije uvođenje istih u rutinu, čak i u tinejdžerskom dobu!), počela je da ozbiljno utiče na stanje kožne barijere. Koža nikada neće lepo izgledati ako joj je barijera ugrožena. Na taj način, koža će postati suvlja i ranjivija na spoljašnje faktore.

Brzinska rešenja poput ”skin cycling” trenda (naizmeničnog korišćenja aktivnih sastojaka i umirujuće hidratacije), ”slugging” rutina (nanošenja okluzivnog balzama preko noći) ili ”skin flooding”-a (naslojavanja više hidrirajućih proizvoda) su dala dobra rešenja. Zato ćemo viđati sve više hidratantnih seruma, mleka i sprejeva za lice na tržištu, koji sadrže oprobane sastojke, poput niacinamida, hijaluronske kiseline, poliglutaminske kiseline, bega-glukana, ekstrakta snežne pečurke, ceramida, skvalana, peptida.

Povezano: Šta je koža barijera i kako bi trebalo da brinete o njoj?

skincare trendovi

#4: Neurokozmetika

Nanošenje maske za lice ili masiranje lica uljem i rolerom je oduvek davalo osećaj opuštanja, ali sada skincare industrija podiže umirujući efekat, na viši nivo. Gornji slojevi kože sadrže senzorne receptore, koji se nazivaju Merkelovim ćelijama, a koje mogu prepoznati dodir i temperaturu. Zato ćemo sve više viđati tretmana koji se fokusiraju na konekciju koža-mozak, i kako senzorna stimulacija može poboljšati naš ukupni ”wellbeing”. Ovo je nova kateogrija neurokozmetike, sa sastojcima koji kreiraju rashlađujući ili zagrevajući osećaj kada se umasiraju u kožu. Viđaćemo više krioterapije i aromaterapije.

#5: Klasični skincare sastojci povećane efikasnosti

U 2024. viđaćemo ”stepping up” dobro poznatih i isprobanih satojaka. Iako ovi sastojci nisu novi, koristiće se na sofisticiranije načine. Na primer, što se tiče hijaluronske kiseline, naučnici sve vreme traže načine kako da ona bude efikasnija, poput korišćenja više molekularnih težina u formulama, kako bi se ciljale različite dubine kože. Dobro poznat niacinamid se sada koristi na određenoj pH vrednosti, kako bi dao maksimalne rezultate.

Obnovljeno je i interesovanje za peptide, koji deluju kao ”glasnici” koji signaliziraju ćelijama da proizvode kolagen i elastin, a popularni su i neuropeptidi koji signaliziraju mišićama na koži da se opuste, kako bi se bore izgladile.

skincare trendovi

Pročitajte još i: Serumi za lice koji se piju – saznajte sve o ovom neobičnom skincare trendu

error: Content is protected !!