Šta je kožna barijera i kako bi trebalo da brinete o njoj?

kožna barijera

Ako niste čuli za kožnu barijeru, sada je trenutak da se upoznate sa njom, jer je ona vitalna za zdravu i lepu kožu. Barijera štiti kožu od spoljašnje sredine, a ukoliko je oštećena, može kožu ostaviti iritiranom, osetljivom i starijom. U nastavku saznajte sve o kožnoj barijeri, o sastavljanju skincare rutine i proizvodima koji je štite i neguju.

Šta je to barijera kože?

Barijera kože, poznatija i kao hidratantna barijera je površinski sloj kože. Ona zadržava vlagu unutra, a potencijalne iritanse spolja, i odgovorna je za izgled lepe kože. Određeni faktori mogu uzrokovati oštećenje barijere, što nas dovodi do sledeće tačke.

Kožna barijera se može oštetiti spoljašnjim faktorima, poput zagađenja, prašine, kao i unutrašnjih faktora, poput stresa i dehidratacije. Ovi krivci mogu razgraditi ovu zaštitnu barijeru. Osim toga, kožna barijera postepeno oslabljuje s godinama, rezultirajući smanjenom hidratacijom, vidljivijim finim linijama i borama i gubitkom čvrstine.

kožna barijera

Koja je njena uloga?

Kožna barijera ima više uloga, a kojih je većina vitalna za sveukupno zdravlje kože. Najpre, pna štiti telo od spoljašnjih stresora, poput zagađenja i UV zraka, zadržava vodu unutar tela i kožu hidriranom, dok prenosi vitalne nutrijente u kožu. Kožna barijera je takođe primarna determinanta toga kako vam koža izgleda. Ako sve “funkcioniše kako treba”, barijera će zadržati vodu kako bi koža bila hidrirana, glatka i elastična. Ona će takođe “odbacivati” spoljašnje sredinske agresore, poput zagađenja, i biće manje sklona osetljivosti i iritacijama.

Ako kožna barijera ne radi kako bi trebalo, vaša koža će biti sklona oštećenjima: transepidermalnom gubitku vodu, što rezultira beživotnim, suvim tenom. Manje ćete moći “odbijati” sredinske agresore, poput slobodnih radikala, što može dovesti do fizičkih promena, poput diskoloracije, preuranjenih bora i gubitka elastičnosti.

Povezano: Suva vs. dehidrirana koža – da li znate razliku?

Kako možete ojačati i reparira kožnu barijeru?

Kozmetički proizvodi bazirani na sastojcima koji umiruju i hrane kožu su najbolji način da barijeru održite zdravom. To su: ceramidi, hijaluronska kiselina, kolagen, centella asiatica i drugi. Kontinuiranom upotrebom, koža postaje mekša, zaglađenija, jedra, a pojava finih linija i bora je smanjena. Kako kožna barijera postepeno ojačava, ona odoleva znacima starenja tokom vremena. Svakog jutra i večeri, nanesite proizvod na bazi centele na lice, pre kreme.

Naša preporuka je Skinology CENTELLA serum za lice, na bazi ekstrakta ove azijske biljke.

Pročitajte još i: Tajna azijske kozmetike – čudesna CENTELLA biljka

error: Content is protected !!