Lice vam je izgorelo na suncu – Evo kako da ga tretirate!

opekotine od sunca

Kada vam koža izgori od sunca – to definitivno može biti frustrirajuće. Gde god da ste izgoreli, ili koliko god mali taj deo tela bio – ove opekotine bole. Ono što je još gore je činjenica da opekotina od sunca mogu dovesti i do zdravstvenih problema, poput trovanja sunčevima zracima i raka kože. Iako je ovaj tip problema neprijatan samo po sebi, kada se desi na licu – ne možemo ga sakriti, posebno kada koža krene da se ljušti. Zato je najbolja stvar kada dobijete opekotine od sunca na licu – da delujete momentalno! Evo kako!

Opekotine od sunca na licu

Čim se dogodi – hladna kompresa na lice

Kako biste momentalno pružili koži lica olakšanje, pritisnite hladnu kompresu na lice. Hladan, mokar peškir je najbolja opcija. Pripazite samo da ne trljate lice, već da ga samo prislonite uz kožu.

Aloja je spas

Čim budete mogli, na kožu lica nanesite raslađeni gel aloe vere. Što ga pre nanesete, to će pre vaša koža moi da se oporavi. Idealno bi bilo da aloju nanesete pre i posle hladne komprese. Rashladite ovaj gel u frižideru, i obilno ga nanesite.

opekotine od sunca

Klonite se sunca

To što već imate opekotine od sunsca na licu, ne znači da ste imuni na pogošanje ovih opekotina. Lie je najizloženiji deo tela, zato ga štitite i dalje uz pomoć šešira sa širokim obodom i slojem SPF kreme pre ponovnog izlaska iz kuće.

Povezano: Koliko vas SPF krema zapravo štiti od sunca? Vodič kroz SPF oznake!

Tretiranje opekotina od sunca na licu

Ovaj problem zahteva isti način rešavanja kao i na bilo kom drugom delu tela. Najverovatnije, ukoliko ste opečeni na licu, opečeni ste i na drugim delovima tela. Hidratacija je ključna stvar, ukoliko želite da tretirate i olakšate opekotine na koži. Kada hidrirate telo, samim tim hidrirate i kožu. Opekotine od sunca isušuju kožu, tako da je osim krema i aloje, neophodno da unosite velike količine vode.

Koža lica je generalno osetljivija i tanja od kože tela, zato možete iskusiti mnogo jače ljuštenje, bolove i peckanje kože. Pripazite da ne izgorite, posebno ukoliko pijete lekove protiv akni ili hormonske tablete, koje kožu dodatno čine osetljivijom na sunce.

opekotine od sunca

Sprečite opekotine lica od sunca, tako što ćete nanositi SPF kremu na lice u obilnom sloju, pre izlaska napolje. SPF faktor iz šminke nije dovoljna zaštita, već nabavite zasebnu SPF kremu sa faktorom 30 ili više, koju ćete obnavljati tokom dana (na svaka 2-3 sata). Dodata zaštita lica, u vidu šešira sa širokim obodom i naočara za sunce je više nego poželjna.

Pročitajte još i: Zašto su vam after-sun losioni neophodni nakon sunčanja?

error: Content is protected !!