Zašto su vam after-sun losioni neophodni posle sunčanja?

after-sun losion

Većina vas shvata važnost pravilne upotrebe kreme sa zaštitnim faktorom, ali kada se savršen dan na plaži ili bazenu pretvori u noćnu moru zbog izgorele kože – u pomoć priskaču after-sun losioni! Oni pomažu onda kada je koža vatreno crvena, zategnuta i bolna na dodir. Ali  – da li ste znali da after-sun losione treba da koristite i onda kada vaša koža nije dostigla nijansu jastoga?

Bez obzira na to kako ste zaštitili kožu (čak i uz SPF 50), imajte na umu da nijedan SPF proizvod ne štiti kožu 100% od UV zračenja. Zato je važno da u svoju  letnju negu uključite kvalitetan after-sun losion koji će kožu tela održati u dobrom stanju.

Zašto je after-sun losion toliko važan?

Zdrava koža je samo ona koja je dubinski hidrirana. Kada su ćelije “napojene” vodom i kiseonikom, one se mnogo efikasnije bore sa oksidativnim stresom poput UV zračenja, zagađenja i infracrvenih-A zraka. Preterano izglaganja UV zracima izlaže kožu sličnom stresu kao i termalna radijacija (toplota). Kada vaša koža gori (bilo od UV zraka ili toplote), oštećenje se širi ćelijama kože čak i kada je izlaganje uzročniku prestalo.

after-sun losion

Većina nas oseti opekotinu tek nekoliko sati posle sunčanja, isto kao što znamo da se šteta posle termičkog oštećenja (poput onoga kada se opečemo na peglu) širi satima nakon opekotine. Nanošenje ključnih rashlađujućih sastojaka na kožu će zaista pomoći u oba slučaja.

Povezano: Ove stvari nikako ne smete da radite ako ste izgoreli na suncu!

Kako “radi” after-sun losion?

Iako je after-sun losion nešto što mnogi od nas ponesu na letovanje, nismo baš svesni kako ovaj proizvod funkcioniše, niti zašto nam je neophodan.

Ovaj tip proizvoda pomaže zaceljivanju kože i nadoknađuje joj izgubljenu vlagu. Često su formulisani na bazi sastojaka poput aloe vere, glicerina, hijaluronske kiseline, vitamina. Antioksidanti koje se nalaze u after-sun losionima spečavaju dalju štetu koju nanose čestice slobodnih radikala, koje ostjau na koži, čak i kada napustite plažu.

after-sun losion

Kada zrak sunca udari vašu kožu, raspršuju se slobodni radikali. Oni uzrokuju lančanu reakciju oštećenja ćelija kože, što dovodi do njenog preuranjenog starenja. Antioksidanti efektivno neutrališu ovo dejstvo. Ove efektne ne možete dobiti sa klasičnim losionom za hidrataciju i negu tela, koji inače koristite tokom cele godine. Zato je odabir specijalno formulisanog after-sun losiona jako važno.

Povezano: 8 zlatnih pravila za efikasno i bezbedno sunčanje

Kako pravilno negovati kožu posle sunčanja?

Kada ste se sklonili sa sunca, prvi korak je da se potopite u hladnu kupku (ne tuširanje, jer mlaz vode može uzrokovati dodatni bol na već iritiranu kožu), u koju ćete dodati nekoliko kašika bademovog ulja, koje će umiriti i hidrirati kožu. Kada se koža ohladila i hidrirala, momentalno će se povući i inflamatorni proteini koji se otpuštaju iz opekotine.

after-sun losion

Sledeći korak je nanošenje after-sun losiona, u obilnoj količini. Bilo da se odlučite za laganu kremastu ili gelastu formulu, najveći benefit koji imate ovog proizvoda je visok nivo vode, koja hlada i hidrira. Drugi benefit su biljni ekstrakti koji umiruju crvenilo i bol, poput aloe vere. Dodatni bonus ćete dobiti ako ga ostavite u frižideru pre odlaska na plažu, kako bi vas čekao rashladjen proizvod, kao poručen za posle sunčanja!

Za kožu lica koja ja izgorela na suncu, preporučujemo Skinology UMIRUJUĆU kremu za lice.

umirujuca

Ako se pitate zašto ne možete koristiti gustu kremu za telo na bazi aloe vere kao after-sun, odgovor je da teške kreme imaju visok procenat ulja, koje kreira barijeru na koži. Ovaj “sloj” će zarobiti vrelinu i uzrokovati produženi osećaj bola, crvenila i osetljivosti. After-sun proizvodi su posebno dizajnirani da osveže, hidriraju i umire kožu, bez filma i barijere.

Pročitajte još i: Lubenica – spas kada koža izgori na suncu

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!