8 iznenađujućih razloga zašto dobijate kilograme!

dobijanje kilograma

Ako najednom počnete da unosite više kalorije nego uobičajeno, ili smanjite fizičku aktivnosti, verovatno se nećete začuditi da se broj na vagi povećava. A šta ako radite sve isto kao i ranije, a vaša kilaža se penje? Zato je vreme da zagrebemo malo dublje u 8 iznenađujućih razloga zbog koji se gojite!

Ovo su čudni razlozi zbog kojih se gojite!

#1: Nedostatak sna

Postoji dva problema kada je reč o spavanju i dobijanju kilograma. Prvo – ako ste noću budni, veća je šansa da grickate nešto, što znači više kalorija. Drugi razlog je to što se dešava u telu kada ste lišeni sna. Promene u nivoima hormona usled manjka sna povećavaju glad i apetit, i čine da se ne osećate sitim posle jela.

#2: Stres

Kada životni zahtevi postanu previše intezivni, naša tela prelaze u mod preživljavanja. Kortizol, iliti “hormon stresa” se luči, koji uzrokuje povećanje apetita. Naravno, tada ćemo potražiti utehu u “comfort” hrani, poput ugljenih hidrata i slatkiša.

dobijanje kilograma

#3: Određeni lekovi

Postoje lekovi koji uzrokuju privremeno povećanje kilaže poput antidepresiva, steroida, antipsihotika, potom lekova za tretiranje migrene, napada, visokog pritiska i dijabetesa. Zato porazgovarajte sa lekarom kako biste našli lek koji tretira vaše simptome bez ovih neželjenih efekata.

#4: Ostavljanje pušenja

Ostavljanje pušenja je jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje zdravlje. Kada ostavite cigarete, mođžete dobiti koji kilgoram viška, ali znatno manje nego što mislite. Prosečna dobijena kilaža je oko 3 kilograma. Posle nekliko nedelja prestaćete da se osećate konstantno gladnim, što će umanjiti dobijenu kilažu.

#5: Jedete previše zdrave hrane

Ako ste se fokusirali na skidanje “ljubavnih jastučića” – kontrola porcije je ključ! Mnoge zdrave namirnice poput avokada, ovsene kaše, kinoe, orašastih plodova i putera mogu dovesti do gojenja, ako se jedu u preteranim količinama. Osim ako se radi o voću ili povrću – kontrolišite porcije čak i zdravih namirnica!

Povezano: Evo kolika porcija hrane je dovoljna da se ne ugojite!

dobijanje kilograma

#6: Ne pazite na unos soli

Kad zapakovanih grickalica, pa do hrane koju poručujemo u restoranu, savremena ishrana je slanija nego ikada! Natrijum iz soli čini da se stomak naduva, jer zadržava vodu. To znači da ova voda daje privremenu veću kilažu, iako je samo voda. Ipak, ima nade – kako se lako nakupi voda, tako lako i ode. Ograničite unos soli na 1 gr na dan ili manje.

Povezano: 8 praktičnih saveta za mršavljenje

#7: Jedete samo nemasne verzije proizvoda

Ako svaki put kada vam se jede nešto slatko izaberete low-fat verziju, možda telu činite lošu uslugu. Kada proizvođači izbace masnoću, često napumpaju namirnicu šećerom i aditivima, koji čine da se osećate nezadovoljenim i da želite više. Zato je bolje da uzmete pravi slatkiš, ali da smanjite porciju.

dobijanje kilograma

#8: Sve ste stariji

Sa svakim rođendanom posle 30-og, počinjemo da gubimo mišićnu masu. Kao rezultat, naša metabolizam se usporava. To znači da polako počinjemo da dobijamo kilažu, iako nastavljamno da jedemo istu količinu hrane kao kada smo bili mladji. Možete sebi pomoći tako što ćete ostati aktivni: kombinacija kardio vežbi i treninga opterećenja će sačuvati telesnu masnu i mišićna tkiva.

Pročitajte još i: 10 namirnica koje zadržavaju sitost, a ne goje!

error: Content is protected !!