10 namirnica koje zadržavaju sitost a ne goje

namirnice za mršavljenje

Činjenica u vezi koje nutricionisti širom sveta dele stav, jeste da je čest osećaj gladi nešto što predstavlja osnovni problem i prepreku na putu do uspešnog sprovođenja dijeta za mršavljenje. Zbog toga, ukoliko želite da započetu dijetu sprovedete do kraja, ono što je potrebno da sebi postavite kao cilj, jeste da pronađete namirnice koje će vam pružiti dugotrajan osećaj sitosti, a koje neće uticati na to da se ugojite. Takve namirnice, pomoći će vam da se brže i lakše rešite viška kilograma, a da pritom ne morate da trpite glad i nervozu koja je česta pratilja gladi.

Ovo su namirnice koje zadržavaju sitost, a koje pritom ne goje:

1. Sve vrste pasulja:

Sve vrste pasulja, bilo da je reč o belom, crnom, crvenom ili šarenom pasulju, odličan su izbor ukoliko svom organizmu želite da omogućite dugotrajan osećaj sitosti, a da se pritom ne ugojite. Pasulj je bogat biljnim vlaknima koja se sporo vare i pomažu pri odlaganju osećaja gladi. U cilju pospešivanja efekta dijete, preporučuje se da konzumirate nezapržen pasulj bez hleba ili sa što manjom količinom integralnog ili prepečenog hleba.

2. Boranija:

Boranija je baš kao i pasulj bogata vlaknima koja pružaju i dugo zadržavaju osećaj sitosti.

3. Grašak:

Grašak je treća po redu vrsta povrća koju vam preporučujemo kao deo ishrane koja ima za cilj da vas oslobodi osećaja gladi, ali i viška kilograma.

grasak

4. Jabuke:

Jabuke izuzetno brzo stvaraju i dugo zadržavaju osećaj sitosti. Zbog takve osobine, jabuke su od strane nutricionista preporučene kao namirnice koje je dobro konzumirati bar pola sata pre planiranog obroka. Na taj način, pomoći će vam da zbog osećaja sitosti, za obrok pojedete značajno manju količinu hrane nego što bi to bio slučaj da predhodno niste konzumirali jabuke.

Povezano: Maske za lice od jabuka protiv starenja kože

5. Kikiriki:

Iako je to manje poznato, kikiriki spada u red mahunastog povrća. Kao takav, on je bogat vlaknima koja brzo pružaju i dugo zadržavaju osećaj sitosti, a pritom ne goje. Preporučuje se da se u cilju lakšeg i bržeg mršavljenja večera zameni sa 100 grama ove namirnice ili da se konzumira neposredno pre ručka, kako bi se umanjila količina unetih namirnica u toku ručka.

6. Banane:

Banane predstavljaju odličnu soluciju za doručak ili večeru u periodu kada želite da smršate.

banane

7. Crna čokolada:

Crna čokolada (što više obogaćena kakaoom), savršena je za postizanje brze i dugotrajne sitosti. Pritom, ona je i odličan izvor energije i okrepljuje organizam iscrpljen mukotrpnim dijetama, a pritom ne goji.

8. Ovas:

Iako je malo zastupljen u ishrani, ovas i uopšte proizvodi od ovasa, kao što su ovsene pahuljice ili ovsena kaša su zapravo jako korisne namirnice, posebno ukoliko imate za cilj da što duže ostanete siti i da se ne ugojite.

9. Orasi:

Orasi su još jedna u nizu namirnica koje brzo i lako pružaju dugotrajan osećaj sitosti i koje ne goje. Pedeset grama ove namirnice, dovoljno je da vam zameni čitav obrok.

orasi

10. Kuvana jaja:

Kuvana jaja su odlična solucija za doručak ili za večeru u periodu sprovođenja dijete.

Povezano: Ubrzajte rast kose – 3 maske od jaja

Ono što je važno da znate, jeste da navedene vrste namirnica, bez obzira što značajno ne utiču na gojenje, treba da jedete u ograničenim količinama. Ukoliko prekršite to pravilo, njihov efekat će biti suprotan od očekivanog. Dakle, bilo koju od navedenih vrsta namirnica konzumirajte samo u onolikoj meri koliko je potrebno da osetite sitost. Čim osetite sitost, prestanite sa jelom.

Mnogi ljudi greše iz straha da će se taj osećaj sitosti brzo izgubiti i zato nastavljaju sa unosom ovih namirnica čak i kada su već siti. To nije potrebno, osećaj sitosti će trajati jednako dugo čak i ukoliko ne preterate sa unosom namirnica.

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!