Savršeni jesenji piling kože: Isprobajte mandeličnu kiselinu!

mandelična kiselina

Ako ste iole u skincare svetu, sigurno ste upoznati sa aktivnim sastojcima poput glikolne, salicilne i hijaluronske kiseline. Ipak, desi se da zanemarimo “manje poznate” sastojke koji imaju jednako fantastičan efekat, često sa manje neželjnih efekat na koži. Jedan od njih je mandelična kiselina, poznatija i kao bademova kiselina! Ako želite da saznate zašto je ovaj sastojak idealan jesenji piling kože – nastavite da čitate!

Šta je tačno mandelična kiselina?

Mandelična kiselina je vrsta alfa-hidroksi kiselina (AHA), koja se dobija iz gorkih badema. Ona je mnogo nežnija na koži od drugih AHA kiselina, poput mlečne i glikolne, jer su njeni molekuli veći. To znači da ne prodire duboko i brzo u kožu, poput glikolne. AHA kiseline deluju tako što pilinguju slojeve mrtve kože, “rastapajući” međućelijski “lepak” koji ih drži. Na taj način otkrivaju čistiji i svetliji ten, dok ujedno popravljaju sveopšti ton i teksturu kože. Ako ste novi u svetu kiselina, ili tražite idealnu blagu kiselinu, za početak, i sve to BEZ iritacija – mandelična kiselina je sjajan početak!

mandelična kiselina

Da li postoje iritacije?

Najbolje kod mandelične kiseline je što je izuzetno nežna, a učinkovita! Zato je savršen hemijski piling za ranu jesen, kada je koža još u oporavku od leta. Mandelična kiselina skoro da nema nikakva neželjena dejstva: ni peckanje, crvenilo, iritacije, ljuspanje… Ako ste početnik u svetu kiselina, ili imate suvu/zrelu kožu, mandelična kiselina je izbor za vas!

Povezano: Voćne kiseline u nezi kože – Ultimativni vodič kroz sve vrste!

Šta sve tretira mandelična kiselina?

#1: Akne

Mandelična kiselina ima antibakterijsko dejstvo, što znači da savršeno tretira postojeće akne i deluje preventivno na pojavu budućih. Ova kiselina je rastvorljiva u mastima, i samim tim lakše prodire površinu kože, kako bi regulisala produkciju sebuma. Na taj način, mandelična kiselina sprečava zapušavanje pora i oslobađa ih mrtvih ćelija kože.

#2: Bore i fine linije

Ovaj multi-tasking sastojak ubrzava prirodnu smenu starih i novih ćelija kože, tako što rastavara veze između ćelija, omogućavajući njihovo otpadanje. Ove mrtve ćelije dovode do pojave beživotnog i mrtvog tena, kao i preranih znakova starenja. Tako se ujedno stimuliše proizvodnja kolagena i elastina.

hemijski piling kože

#3: Pigmentacije

Bubuljice neretko ostavljaju trag u vidu flekica i ožiljaka, a ovo je vrlo teško ukloniti. Na sreću, mandelična kiselina je ključni igrač, kada je reč o diskoloracijama i pigmentacijama. Toliko je efikasna, da se ova kiselina često može naći u sastavu profesionalnih hemijskih pilinga. Osim toga, mandelična kiselina redukuje izgled melazme, rezultirajući čistijem, ujednačenijem tenu.

#4: Beživotni izgled kože

Mrtve ćelije se akumuliraju na površini kože, i zapušavaju pore, čineći da ten izgleda sivo, umorno i bez sjaja. Pošto mandelična kiselina skida mrtve ćelije sa površine, čini da ten izgleda svetlije, sjajnije, jedrije.

Kako se koristi mandelična kiselina?

Ako je u sastavu tonika, ovakav proizvod se nanosi na očišćenu kožu. Najbolje je da sačekate 20 minuta, kako bi kiseline delovale, i potom nastavite sa daljom negom (serum, krema). Ukoliko koristite serum ili kremu koja sadrži mandeličnu kiselinu, njih nanosite kao i sveki serum ili kremu, ali isključivo u VEČERNJOJ rutini nege. Tokom dana je obavezna SPF krema sa faktorom od bar 30, jer je dejstvom mandelične kiseline izložena nova, mlada koža, koja nije zaštićena.

mandelična kiselina

Ako želite da isprobate kućni tretman voćnim kiselinama, u blagom procentu, predlažemo vam Skinology AHA liniju proizvoda.

aha voćne kiseline

Pročitajte još i: Upoznajte manje poznate kiseline za negu kože – ferulična, azaleična i druge

error: Content is protected !!