7 manje poznatih kozmetičkih sastojaka koji kožu čine hidriranom i zdravom!

manje poznati kozmetički sastojci

Kada se radi o istraživanju skincare sastojaka, svi smo čuli za retinol, AHA ksieline, hijaluronsku kiselinu, kolagen i druge super-heroje nege. Ovi sastojci su poznato ime u vokabularu svake žene koja brine o svojoj koži. Pored ovih sastojaka, česti sastojci seruma i krema za lice su i neki manje poznati, a podjednako dobri sastojci, koji kožu čine mekom, jedrom i zdravom. U nastavku vas upoznajemo sa 7 manje poznatih skincare sastojaka!

Manje poznati kozmetički sastojci

#1: Alantoin

Alantoin je čest sastojak krema za hidrataciju kože lica i tela, a zapravo je ekstrakt biljke gavez, koja raste u Aziji i Evropi. Ovaj sastojak poseduje jaka isceljujuća i umirujuća dejstva i vekovima se koristio za povrede i otoke. Alantoin se takođe može naći i u kamilici, rotkvi pa čak i semenkama duvana.

Alantoin se može naći kao sastojak krema, seurma, pilinga i maski za lice, a njegova uloga je uklanja mrtve ćelije kože, koej sprečavaju prirodno humektanse da se vežu i zadrže vodu u koži. Pored toga, umiruje kožu, zaglađuje je i ubrzava oporavak ranica, uz pomlađivanje njenih ćelija.

gavez krema

#2: Bisabolol

Bisabolol je umirujući sastojak, koji se prirodno nalazi u kamilici, ali se često dobija i sintetički. Bisabolol poboljšava izgled suve i oštećene kože, tako što umanjuje ljuspanje i vraća jedrinu koži. Takođe se može koristiti i u funkciji mirisnog sastojka. Koristi se u proizvodima za negu kože tela, poput losiona, mleka, SPF kreme, ali i lica (u kremama, serumima i antiridima).

Bisabolol deluje kao anti-iritans i štiti kožu od svakodnevnih oštećenja. Stimuliše i promoviše prirodno obnavljanje i zaceljivanje kože.

#3: Azulen

Azulen je još jedan super-heroj za negu kože, koji se dobija iz prirodnih izvora. Ime je dobio po španskoj reči za plavu boju “azul”, zbog svoje plave boje. Nalazi se u mnogim biljkama, kao pigment, poput pečuraka, biljaka i kamilice.

Azulen umiruje kožu, i deluje kao antioksidant – to znači da formira štit kojim kožu štiti od dejstva slobodnih radikala. Poseduje umirujuća, antibakterijska i protivupalna svojstva, pa se koristi u mnogim kremama, mastima i preparatima za kožu.

kamilica u nezi

#4: Beta-glukani

Beta-glukani su po svom molekulu šećeri, deluju kao humektansi (ovlaživači kože), a to znači da “zaključavaju” hidrataciju unutar nje i sprečavaju gubitak vlage. Iako su vrlo slični hijaluronskoj kiselini, testovi su pokazali da beta-glukani hidriraju oko 20% više u odnosu na istu koncentraciju hijalurona. Ako se nanose na vlažnu kožu, mogu je “napumpati” iznutra, kako bi delovala jedro i puno.

Beta-glukani poseduju i anti-age svojstva, jer deluju kao stimulatori kolagena i opšteg imuniteta kože. Mogu se naći kao sastojak seruma i krema za lice.

Povezano: Saznajte koji kozmetički sastojak rešava određeni problem kože!

#5: Urea

Urea je sastojak prirodnog vlažećeg faktora, koji koža proizvodi kako bi sama sebe hidrirala. Urea je humektans, a to znači da ima sposobnost da absorbuje vlagu iz okruženja, i privuče je u kožu. Ovaj sastojak takođe deluje i kao emolijent, odnosno, omekšava i zaglađuje kože.

U manjim koncentracijama deluje kao ovlaživač suve kože, a u većim poseduje eksfolijantna svojstva – uklanja sloj mrtvih ćelija kože. U manjem procentu je čest sastojak krema i seruma za suvu kožu, a u većem – nalazi se u preparatima za negu i piling stopala.

Mi vam predlažemo Skinology Urea + Hyaluron serum za lice, za hidrataciju kože.

urea u kozmetici

#6: Alfa-arbutin

Alfa-arbutin je sastojak koji prirodni derivat supstanci koje se nalaze u biljkama poput uve, brusnice, borovnice, pšenica i kruške. Naše telo razdvaja arbutin na glukozu i hidrokinon. Ovaj sastojak se više od 50 godina koristi za posvetljivanje kože i tretiranje različitih tipova fleka i pigmentacija. Za razliku od čistog hidrokinona, alfa-arbutin je blag, čak i prema osetljivoj koži.

Arbutin deluje tako što inhibira enzime koji stimulišu ćelije melanina da proizvode pigment, ali bez njihovog “ubijanja”. Arbutin usporava dejstvo tirozinaze, procesa koji stavara melanina, kada kožu udare UV zraci. Na taj način se efikasno minimizuje rizik od stvaranja pigmentacija na koži.

Povezano: Ovi kozmetički sastojci brišu fleke od sunca – efikasno!

#7: Ihtiol

Ihtiol ćete često naći u sastojcima proizvoda za masnu i problematičnu kožu, kao i u popularnoj “crnoj masti” iz apoteka. Ovaj manje poznat sastojak, pomalo neprijatnog mirisa, dobija se preradom škriljca u kome su otkriveni skeleti praistorijskih riba. Tretiranjem škriljca se dobija viskozna, crna tečnost – ihtamonol. Ona predstavlja prirodni izvor organski vezanog sumpora, koji ima  umirujuće i antiseptično dejstvo.

Ihtiol tretira bakterije, gljivice i zapaljenske procese na koži, a izuzetno je jeftin i dostupan lek za tretiranje različitih kožnih problema.

Naš predlog je Skinology SKIN RESCUE krema za lice sa ihtiolom, niacinamidom i pantenolom, za masnu kožu sklonu aknama.

krema za masnu kožu

Pročitajte još i: Ove skincare sastojke nikada ne bi trebalo da koristite zajedno!

error: Content is protected !!