Zašto treba da svako jutro započnete toplom vodom sa kurkumom?

voda sa kurkumom

Za neke zdrave navike nikada nije kasno! Ako ste do sada, svako jutro započinjali šoljom crne kafe i cigaretom, možda je pravo vreme da donesete neke bolje odluke za ukupno zdravlje vašeg organizma. Da li ste znali da je vaš kuhinjski ormarić krcat začinima i biljkama koje se mogu pobrinuti za to? Jedan od njih je kurkuma – čudesni žuti prah, koji poseduje neverovatna antibakterijska i protivupalna svojstva. U nastavku vam otkrivamo zašto bi trebalo da svako jutro započnete čašom vode sa kurkumom!

Zašto je kurkuma tako zdrava?

Kurkuma je drevni indisjki začin koji je postao globalna senzacija zbog svojih iseceljujućih svojstava. Kurkumin, sastojak kurkume, je poznat po tome što jača imunitet i sprečava oštećenja koje ćelijama organizma nanose slobodni radikali. Takođe, lipopolisaharidi, supstanca koja se nalazi u kurkumi, poznata je po svojim anti-bakterijskim i anti-viralnim svojstvima!

začin kurkuma

Voda sa kurkumom – šta čini za organizam?

#1: Redovno konzumiranje vode sa kurkumom ujutru na tašte, čini naš um oštrijim, budnijim i povećava aktivnost tela i uma.

#2: Ovaj napitak uklanja toksine iz krvi, i drži zdravstvene probleme vezane sa krv, pod kontrolom. Takođe – voda sa kurkumom deluje preventivno na srčani udar.

#3: Voda sa kurkumom ispira toksine iz jetre i obnavlja njene ćelije, kako bi jetra nesmetano obavljala svoju funkciju. Na ovaj način se jetra štiti od infekcija.

#4: Osobe sa srčanim problemima bi trebalo da redovno uzimaju ovu vodu, jer kurkuma razređuje krv i sprečava zgrušavanje krvi i formiranje ugrušaka.

#5: Kada pijete vodu sa kurkumom, dodajte med i limunov sok. Ova kombinacija je odlična protiv starenja, a ujedno uklanja toksine iz tela. Takođe, kurkuma deluje i na kožu: izbeljuje fleke i pigmentacije.

#6: Ako vam neki deo tela otiče usled dugog stajanja ili ležanja, kurkumin je veoma efikasan kod otoka i bolova u zglobovima.

#7: Kurkuma poseduje i jaka anti-kancerogena dejstva, zato je odlična preventiva.

Povezano: Kurkuma – začin potreban i vašoj lepoti!

voda sa kurkumom

Kako da napravite vodu sa kurkumom?

1. Zagrejte jednu šolju vode u šerpici, dok ne proključa.

2. U drugu šolju, dodajte kašičicu kurkume i pola kašičice limunovog soka.

3. Prelijte ovaj miks vrućom vodom. Zasladite sa malo meda po želji. Dobro promešajte sve i konzumirajte toplo.

Uzimajte ovaj napitak svakog jutra, regularno, i videćete kako vam se ukupno zdravlje organizima polako poboljšava.

Pročitajte još i: Voda sa limunom – zašto je treba piti svako jutro?

error: Content is protected !!