4 saveta šminkera kako da nikada ne pogrešite nijansu tečnog pudera!

nijansa tečnog pudera

Priznajte sebi da je jedan od proizvoda koji često promašite dok kupujete, upravo tečni puder! Pod drogerijskim svetlima, vrlo je teško odrediti pravu nijansu, podton, finiš itd. A tečni puder je osnova celokupne šminke i lepog tena, i odstupanja moraju biti minimalna. Zato vam u nastavku donosimo najbolje savete profesionalnih šminkera kako da odaberete pravu nijansu tečnog pudera!

Kako da odaberete savršen tečni puder?

#1: Odredite ton vaše kože

Ton kože je intenzitet pigmenta koji vaša koža prirodno poseduje. Tonovi se mogu podeliti u 3 katerogije: light, medium i deep.

Light tonovi kože su: alabaster, porcelain, warm porcelain, fair, fair light, ivory, sand, cool ivory, beige.

Srednji tonovi kože su: warm beige, natural, natural tan, golden natural, honey, cool honey, warm honey, golden honey, golden.

Tamniji tonovi kože su: cool golden, warm almond, almond, walnut, chesnut, bronze, espresso, cool espresso.

nijansa tečnog pudera

#2: Odredite vaš podton kože

Podton je boja koja “izbija” iz vaše kože, ispod njene površine. Postoje 3 osnovna podtona: topli, neutralni i hladni. Kako biste pronašli svoj podton, isprobajte neki od ova dva testa:

  • test zgloba na ruci – proverite boju svojih vena na ručnom zglobu. Ako su ona plave ili ljubičasti, onda je vaš podton hladan. Ako su zelene ili maslinaste, imate topli podton, a ako ne možete da jasno odredite boju, onda ste neutrlnog podtona.
  • test sunčanja – ako vaša koža pocrveni nakon boravka na suncu, najverovatnije imate hladni podton. Ako lako crnite na suncu i dobijete lepu boju, vaša koža je toplog podtona.

Kako biste odabrali tečni puder prema podtonu kože, ispratite sledeće smernice:

  • za hladni podton: birajte puder sa ružičastim, plavim, ili crvenim podtonovima, i razmotrite nijanse koje se zovu: rose, sable, porcelain, fair, cocoa
  • za topli podton: birajte tečni puder sa zlatnom ili žučkastom osnovom i nijanse poput: caramel, golden, tan, chestnut, beige, bronze
  • za neutralni podton: odaberite tečni puder među nijansama buff, nude, ivory, praline.

Povezano: Kako da odredite podton kože i predlozi šminke za svaki podton

nijansa tečnog pudera

#3: Odredite vrstu pudera prema tipu kože

Kao i kod odabira kreme za lice, i tečni puder morate birate prema tipu kože. Koža može biti masna, normalna, kombinovana, suva, ili osetljiva.

  • Ako imate masnu kožu... birajte tečni puder koji je matte finiša ili oil-free (onaj koji ne sadrži ulje)
  • Ako imate suvu kožu.… potražite hidrirajući puder, dewy finiša, ili puder u stiku.
  • Ako imate osetljivu kožu… birajte hipoalergene i pudere bez mirisa (fragrance free), ili one dermatokozmetičkih brendova
  • Ako imate kombinovanu kožu… birajte mineralni puder u prahu.
  • Ako imate neujednačen ten... birajte tečni puder srednje ili visoke pokrivne moći. U svim ostalim slučajevima, potražite puder koji nudi blagu do srednju pokrivnu moć, ako tražite laganu podlogu za svaki dan

Povezano: Kako da odaberete tečni puder prema tipu kože?

#4: Testirajte nijansu

Tečni puder se NIKADA ne testira na ruci, jer je koža ruku često drugačije nijanse od lica. Kada ste pronašli nekoliko nijansi koje bi vam mogle odgovarati, testirajte ih direktno na vratu ili viličnoj kosti. Ostavite ih na vratu nekoliko minuta, da vidite kako će se ponašati na koži. Tečni puder može nekada da oksidira, tokom nošenja, i da postane tamniji, u zavisnosti od elemenata i prirodnih ulja sa vaše kože.

Pročitajte još i: Kako se pravilno priprema lice za tečni puder?

error: Content is protected !!