Nega nosa i usana – Rešite svakodnevne probleme

Obično se misli da je nos onakav kakav je lep ili ružan, veliki ili mali, povijen ili prćast. Smešten usred lica nos je toliko upadljiv da mu se mora posvetiti pažnja. Ima noseva koji se sijaju uprkos naslagama pudera, ima ih koji su prepuni mitesera, a i takvih koji su uporno crveni. Stoga treba koristiti sredstva i načine koji će nosu dati pristojan izgled, bez obzira na njegove pravilne ili nepravilne dimenzije. A tek usne…Posebna priča.

Nos koji se sija

Ova neprijatna pojava posledica je suvišnog lučeja loja. Najbolji način da se otkloni sijanje nosa je svakodnevno četkanje lica, a naročito nosa, jer se na taj način aktivira krvotok i reguliše funkcija žlezda koje u suvišnim količinama luče loj. Osim toga nemojte se ustručavati da upotrebite sumporni sapun za pranje lica. Izbegavajte suviše sredstava za zatezanje kože i onih sa masnim sastojcima.

Osobe sa sjajnim nosem imaju običaj da se neprestano puderišu. Ovako često puderisanje nadražuje epiderm i tera žlezde na lučenje. Umesto toga nabavite u apoteci kaolin u prahu i pospite njime nos. U toku noći će ovaj prašak apsorbovati višak loja i sjaj će iščeznuti.

Izbegavajte alkohol, masnu i gurmansku hranu.

Crvenilo nosa

Ako vam nos pocrveni od hladnoće znajte da je to usled loše cirkulacije krvi, pa zato izbegavajte nagle promene temperature, kao i umivanje suviše toplom ili suviše hladnom vodom. Umivajte se mlakom vodom, a preporučljivo je još i “kupanje nosa”. Zamočite ga u čašicu mlake ružine vodice ili vode od belog sleza i držite ga tako 5 minuta svako jutro i svako veče.
nos

Masaža nosa

Podmetnite palčeve pod bradu i masirajte kažiprstom nozdrve u kružnim potezima. Dok vam jedan kažiprst vrši kružni tok nagore drugi neka to istovremeno čini nadole. Masirajte zatim i vrh nosa, 15 pokreta za svaku masažu. Crvenilo nosa možete otkloniti i ako trljate uši, jer time aktivirate cirkulaciju i krv će iz oblasti nosa preći u oblast ušiju. Ako se crvenilo nosa pojavljuje nakon obroka onda nije u pitanju loša cirkulacija nego poremećaj organa za varenje, pa je najbolje da se tada obratite lekaru.

Povezano: Make up trikovi za vizuelno “smanjivanje” i “sužavanje” nosa

[adsense_inserter id=”12825″]

Usne

Grešite ako mislite da samo oči privlače pažnju, u literaturi svih vremena i svih zemalja o usnama se isto toliko pisalo kao i o očima. Usne, kao i oči odaju vaš karakter, stisnute i tanke označavaju jerkost i gorčinu, pokretne i pune životni optimizam.

Svakodnevna nega usana

Isto kao i koža lica i usne vremenom gube svežinu. Zato i njih treba paljivo negovati. Ujutru i uveče četkajte usne mekom četkicom za zube nakvašenom hladnom vodom. Time ćete poboljšati krvotok pa će se  i bezbojnim uvelim usnama povratiti boja i svežina. Posle toga umasirajte u usne neki hranjivi krem ili bademovo ulje.

Ako koristite ruž za usne gledajte da uvek bude dobrog kvaliteta. Sjaj za usne koji mnoge žene stavljaju preko ruža da bi se ruž duže zadržao na njima, prilično suši usne i treba ga koristiiti samo u izvesnim prilikama. Pre spavanja ruž obavezno skinite mlekom za skidanje šminke.

crveni karmin i sjaj za usne

Svako jutro probajte da odzviždite neku ariju jer je to odlična gimnastika za elastičnost usana. Tamponiraje usana sokom od svežih krastavaca održava njihovu svežinu. Ako su vam usne jako suve namažite ih sa malo meda i ostavite 5- 10 minuta da deluje. Ako vam se na usnama pojavljuju ljuspice mažite ih masnim kremom ili lanolinom i ljuspice će nestati.
Tekst napisan uz pomoć knjige Postati i ostati lepa, autora Olge Pešić

Autor teksta:”Nega nosa i usana – Rešite svakodnevne probleme”, Tijana blog SJZ

*******************************************************
sreca je zdravljeImam 33 godine, srećno sam udata, završila srednju Ekonomsku školu, volim prirodu i životinje. Sa 24 godine sam pobedila tumor jajnika i od tada zdravo živim i zdravo se hranim. Životni san mi je da postanem majka. Volim da pišem stihove, da čitam i jedan od ciljeva mi je da pokušam što više da ljudima kroz tekstove koje pišem na svom blogu skrenem pažnju na to koliko je zdravlje bitno u životu. Zbog toga je moj blog nastao i dobio naziv koji ima :). 
*******************************************************

 

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!