Kako da odaberete pravi ruž za usne

Dobar ruž za usne može vam dati romantični, glamurozni i otkačeni izgled. Kakav karmin vi birate i kako da izaberete pravi?

Ako je ruž upečatljive jake boje, onda ostavlja dovoljni utisak da uz njega se ne treba ostatak šminke jako naglašavati. Kada kupujete ruž verovatno ste primetili da boja koju vidite na vašim ustima često ne ispadne identično. Veliku ulogu igra boja vaše kože.

Kako da izaberete karmin prema boji kože?

Izbor ruža zavisi od vašeg tena, kose i zuba

Osim toga, postoje neka pravila prema kojima plavušama više odgovaraju ruževi boje mesa, breskve, svetle cigle ili koralno crvene. Prema istom pravilu, smeđokose mogu odabrati sve nijanse ružičaste, ciklame i prozirno crvene ruževe kao i boju lubenice, kao i narandžasto-rozu, a crvenokose sve nijanse crvene kao i  bakrene, narandžaste, zlatno smeđe i narandžasto žute tonove.

Crveni karmin i neutralni ruž za usne

Ako imate izrazito svetlu put odgovaraće vam koralno crveni karmin. Srednje nijanse kože ili mešane idu dobro uz roze, ljubičasti i tamno crveni ruž za usne. Tamnija put ili preplanula koža preko leta traži tamnije nijanse kao što je smeđa, tamno crvena.

Kako da izaberete pravu nijansu crvenog karmina?

Ako ipak ne želite previše da ističete svoja usta, već samo želite da izgledaju lepo, izaberite neutralnu boju. Neutralni ruž za usne bi bio onaj koji je nijansu-dve svetliji od prirodne boje usana. Za neke će ta savršena neutralna nijansa biti breskvasto smeđa ili pink ružičasta. Samo jedno upozorenje – neutralna boja ruža ne sme nikako da bude boja korektora, a mat ruž koji je svetliji od vaše prirodne boje usana daće vam isprani izgled, a ne svežinu lica.

Kad birate karmin, neka vam smernica bude sredina donje usne. Ruž uvek isprobajte na dnevnom svetlu, jer ćete samo u tom slučaju dobiti odgovor da li vam pristaje taj ruž. Ako je dobar po danu, sigurno će biti dobar i za veče. Odabir ruža zavisi i od godišnjeg doba, odnosno, o tome da li ste bledi ili preplanuli. Leti će vam biti potrebna tamnija nijansa nego zimi.

I za kraj, nemojte se bojati jarkih boja. Svako može naći svoju pravu nijansu crvene boje ruža za usne i sa ponosom je nositi.

Od čega treba da se sastoji ruž za usne?

Kada kupujete karmin, dobro je da pogledate kojim sastojcima je bogat. Naime, mekoću usnama daju vosak i ulje. Od ulja se većinom koristi mineralno, maslinovo ili kokosovo ulje kao i pčelinji vosak i kokosov vosak. Usne su mekane i sjajne zbog aminokiselina, vitamina E, aloe vere i vazelina. Karmin bi trebalo i da sadrži UV filter kako bi u potpunosti štitio usne.

Autor teksta: “Kako odabrati pravi ruž za usne”, Bojana Savić – Professional Make Up Artist

 

error: Content is protected !!