Prepoznajte i izlečite vaginalnu infekciju

U ranijem tekstu, pisali smo o tome na koji način mogu nastati vaginalne infekcije i kako se od njih možete zaštiti, odnosno kako ih sprečiti. Kroz sadržaj ovog teksta, podelićemo sa vama više informacija o tome kako već nastale vaginalne infekcije, možete prepoznati i kako ih pobediti.

Kako prepoznati prisustvo vaginalne infekcije?

Kada dođe do pojave vaginalne infekcije, ona se uglavnom može prepoznati na osnovu prisustva sledećih simptoma:

  • Intezivan i dugotrajan svrab sluzokože,
  • Peckanje i osetljivost sluzokože,
  • Prisustvo jakog peckanja i bola pri mokrenju,
  • Prisustvo peckanja i bola pri polnom odnosu,
  • Pojava crvenila na sluzokoži ili koži intimne regije,
  • Pojava osipa ili drugih uočljivih promena na sluzokoži ili koži intimne regije,
  • Otečenost tkiva unutar intimne regije.

Najčešće, simptomi vaginalne infekcije se manifestuju udruženo i ukazuju na već razvijen oblik infekcije. Tada, potrebno je reagovati što hitnije, obratiti se lekaru i ustanoviti vrstu infekcije, a zatim i realizovati lečenje. Kod prisustva jačih oblika infekcija, neophodno je koristiti određene medikamente i sredstva koja će vam prepisati ginekolog. Takva sredstva, najčešće se koriste u formi vaginaleta.

Ipak, kod lakših oblika infekcija ili u situacijama kada ste onemogućeni da posetite ginekologa (nalazite se na odmoru ili bilo kom vidu putovanja), sebi možete pomoći i sami. Nekada, to će biti dovoljno da se potpuno rešite sitne infekcije. A nekada, usporiće i sprečiti dalji razvoj jačih infekcija i omogućiti vam da se na vreme javite ginekologu.

Kako pobediti vaginalne infekcije?

Evo nekoliko načina, na koje sami možete pobediti vaginalnu infekciju:

1. Veliki broj vaginaleta protiv vaginalnih infekcija, baziran je na bazi kantarionovog ulja. Zato, naučite kako da takvu vaginaletu napravite sami.

Dakle, nabavite malo kantarionovog ulja i sa njim dobro natopite tampon. Tampon nakon toga upotrebite i zamenite ga za dva sata novim tamponom, takođe natopljenim sa kantarionovim uljem. Novi tampon koristite takođe dva sata. Kantarionovo ulje će delovati protivupalno i antibakterijski. Uništiće brojne štetne mikroorganizme koji mogu biti uzročnici infekcije i smiriće ili potpuno eliminisati prisustvo vaginalne infekcije.

Takođe, kantarionovo ulje, možete iskoristiti i za spoljnu upotrebu i mazanje sluzokože. Imaće jednako efikasno delovanje. Ponavljajte upotrebu kantarionovog kantariona, sve dok vaginalna infekcija skroz ne prestane, ili dok se ne obratite ginekologu.

2. Skuvajte čaj od žalfije, a zatim ga procedite i umereno ohladite. Upotrebite ga na isti način kao kantarionovo ulje ili za spoljašnje ispiranje. Žalfija je jedno od najsnažnijih dezinfekcionih sredstava iz prirode. Takođe deluje i antimikrobno, smanjuje upalu i osetljivost sluzokože, kao i kože.

3. Napravite i upotrebite sredstvo za spoljašnje ispiranje sluzokože od prokuvane vode i sode bikarbone. U pola litra ključale vode, razmutite jednu kafenu kašičicu sode bikarbone. Zatim, sačekajte da se rastvor dovoljno ohladi i koristite ga za ispiranje. Ponavlajte ispiranje svako drugo veče. Tokom večeri kada ne koristite ovaj rastvor za ispiranje, koristite čaj od žalfije ili tampone natopljene kantarionovim uljem.

Važno je naglasiti da rastvor sa sodom bikarbonom ne treba koristiti svakodnevno, iz razloga što ukoliko su sluzokoža i koža intezivnije iritirane usled prisustva infekcije, bikarbona soda može delovati grubo i agresivno.

Vaginalne infekcije su česte i ne treba ih zanemarivati.

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!