Niacinamid + drugi serumi: Šta možete koristiti zajedno?

niacinamid

Bilo da ste veliki skincare fan ili kompletni početnik kada je reč o kozmetici, nekada je zbnjujuće naći pravi put kroz hiljade dosupnih kozmetičkih proizvoda i pokušati otkriti kada i kako da ih koristite u svakodnevnoj rutini. Jedan od popularnih sastojaka koji se može naći u velikom broju seruma je niacinamid, vitamin B3. S razlogom je popularan: pruža mnogo benefita koži, ali se ne slaže sa svim ostalim kozmetičkim sastojcima. U nastavku pročitajte više na temu sa čim ne smete kombinovati niacinamid.

Niacinamid i drugi kozmetički sastojci: DA ili NE

Niacinamid + vitamin C: veliko NE!

Tema kombinovanja niacinamida i vitamina C je dosta kontroverzna i kreira dosta debate među skincare entuzijastima. Neki veruju da, pošto su i niacinamid i vitamin antioksidanti, da će njihovo naslojavanje dovesti do poništavanja, čime će postati beskorisni za  kožu. Neki veruju zastarelim istraživanjima, koja kažu da ova dva sastojka mogu dati odlične rezultate koji se kombinuju. Opet, neki skincare stručnjaci veruju da vitamin C i niacinamid stvaraju određeno loše jedinjenje, i da se zato izbegava njihovo kombinovanje.

Zato vas i  mi savetujemo da vitamin C i niacinamid koristite u odvojenim rutinama: jedan sastojak ujutru, a jedan uveče.

Povezano: Beautypedia – Niacinamid kao svemoćni skincare sastojak

niacinamid

Niacinamid + retinol: DA

Udruživanje niacinamdia i retinola daje impresivne rezultate i pre svega poboljšan izgled tena. Retinol ima lošu reputaciju, jer daje vidljive neželjene efekte, poput suvoće, perutanja i crvenila kože. Tako što nanesete serum ili kremu bogatu niacinamidom, uz retinolsku formulu, umanjićete neželjene efekte retinola, a hidriraćete barijeru kože. Ova kombinacija će na duže staze dati efikasnije i brže rezultate nege protiv starenja.

Niacinamid + hijaluronska kiselina: DA

Da, ova dva sastojka “vole” vodu i humektansi su po sastavu, a to znači da imaju sposobnst da privlače vodu iz okoline unutar kože. Oni osiguravaju da zaštitna barijera kože pravilno funkcioniše i da je u najzdravijem stanju. Kada koristite niainamid i hijaluronsku kiselinu zajedno, dobijate hidrirajuće benefite oba sastojka. Ne postoje neželjena dejstva ova dva sastojka, ali znajte da je najbolje da prvo nanesete hijaluronsku kiselinu na vlažnu kožu. Potom, nanesite serum sa niacinamidom, koji će zaštititi kožu od dnevnih agresora, poput zagađenja i UV zraka.

Niacinamid + dnevna krema: DA

Glavna prednost korišćenja nicinamida uz dnevnu kremu jeste njegova sposobnost da privuče vodu unutar kože i da je “zaključa”. Ovako ćete dobiti boost hidratacije koja traje celog dana. Zato će kombinacija seruma sa niaicnamidom i dnevne kreme dati koži zdrav sjaj, mekoću i dugoročnu hidrataciju.

niacinamid

Niacinamid  + AHA/BHA kiseline: DA

Kratki odgovor je DA, a niacinamid možete koristiti na dva načina:

  • Jedan sastojak ujutru, jedan uveče: ujutru možete koristiti serum sa niacinamidom + dnevnu kremu, a uveče AHA/BHA kiseline (one se i koriste samo uveče).
  • Nanesite ih sa razmakom od 30 minuta: ako želite da koristite kiseline i niacinamid u istoj rutini, postarajte se da ostavite 30 minuta razmaka između. Nanesite npr tonik sa kiselinama, i ostavite 30 minuta da deluje, na pH vrednosti kože. Nakon toga, nanesite niacinamid i potom kremu.

Pročitajte još i: Serumi za posvetljivanje kože – ovo su kozmetički sastojci koje treba da potražite

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!