Farbe za kosu bez amonijaka: Evo zašto treba da ih probate ako imate oštećenu kosu!

farbe za kosu bez amonijaka

Farbanje kose je jedan od najjednostavnijih načina da da transformišete kompletan izgled i nabacite promenu koju će svi primetiti. Ipak, ova promena može biti štetna za kosu, i ako niste pažljivi, možete osetiti posledice na kvalitetu kose, posebno ako koristite farbe za kosu koje sadrže amonijak. Rešenje je da pređete na farbe za kosu bez amonijaka! Ova opcija daje slične rezultate, ali sa mnogo manje oštećenja. U nastavku saznajte šta je to amonijak, koja je njegova uloga u farbi za kosu i zašto treba da pređete na “no-ammonia” boje za kosu.

Šta je to amonijak i kako “radi” u farbi za kosu?

Kako bismo razumeli prednosti farbe za kosu bez amonijaka, moramo najpre shvatiti koji hemijski proces stoji iza farbi SA amonijakom. Amonijak je alkalno jedinjenje koje podiže pH vrednost kose, tokom procesa bojenja. Ovim se podiže kutikula dlake i “dopušta” se da molekuli boje uđu u unutrašnji sloj (koji je inače zaštićen kutikulom). Amonijak takođe posvetljuje prirodnu boju kose, tako da lakše možete dobiti željeni rezultat.

S druge strane, boja za kosu BEZ amonijaka, koriste različite sastojke i tehnologiju koja koji daje finu teksturu, i ishranu kutikule kroz proces farbanja (kutikula se blago oštećuje svakim farbanjem bojom koja sadrži amonijak). Kao rezultat, farbe za kosu BEZ amonijaka su nežnije i bezbednije po zdravlje kose od farbi koje ga sadrže.

Povezano: Vodič za početnice u farbanju – dekodiramo za vas oznake na farbama za kosu!

farbe za kosu bez amonijaka

Farbe za kosu bez amonijaka: Prednosti

#1: Prirodni i organski sastojci

Farbe za kosu bez amonijaka obično sadrže veći procenat prirodnih i organskih sastojaka, poput emolijentnih ulja, arganovog ulja, i biljnih ekstrakata. Ovi prirodni sastojci održavaju kosu u optimalnom stanju i sprečavaju dehidrataciju dlake dok farbate kosu.

#2: Oštećenje kose je minimalno

Farbe za kosu bez amonijaka ne utiču na pH nivo kože glave, jer koriste monoethanolamine (MEA), sastojak koji je zamena za prilagođavanje pH nivoa. MEA sadrži alkohol, ali u manje koncentrovanoj formuli, koja je pomešana sa emolijentnim uljima. Ova kombinacija je bezbedna za kožu glave i kosu, uzrokujući minimalna oštećenja kose u poređenju sa farbama koje sadrže amonijak.

#3: Farbe za kosu bez amonijaka daju zdraviju kosu

Pošto farbe za kosu bez amonijaka ne remete pH nivo, one uzrokuju manje oštećenja i sprečavaju gubitak vlažnosi iz kutikule, čime ćete imati zdraviju i lepšu kosu.

farbe za kosu bez amonijaka

#4: Nema više svraba kože glave

Jedna od najvećih prednosti farbi za kosu bez amonijaka jeste ta što ne daju osećaje peckanja ili žarenja, koji je uobičajen tokom farbanja klasičnim bojama. Osobe sa osetljivom kožim glave mogu odahnuti, jer imaju i ovu opciju.

#5: Nemaju neprijatan miris

Farbe za kosu sa amonijakom imaju jak hemijski miris, koji uzrokuje iritaciju očiju i u najgorim slučajevima probleme sa plućima, infekcije i problem sa sinusima (posebno kod frizera koji svakodnevno nanose ove farbe klijentima). Ipak, farbe za kosu bez amonijaka ne uzrokuju ove probleme i osiguravaju bezbedan proces farbanja.

Povezano: Vodič – koliko često smete da farbate kosu?

Farbe za kosu bez amonijaka: Mane

#1: Možda neće dati 100% pokrivnu moć na sedim vlasima

U zavisnosti od brenda koji koristite, farbe za kosu bez amonijaka možda neće biti dovoljno jake da pruže 100% pokrivnu moć sedih, posebno kod žena sa debelom i grubom dlakom.

farbe za kosu bez amonijaka

#2: Manji vibrantni rezultati boje

Jedan od glavnih razloga zašto žene i dalje biraju farbe sa amonijakom radije nego one bez, jesu kolor rezultati. Farbe koje sadrže amonijak pružaju vibrantnije i življe boje, koje traju relativno dugo na kosi, za razliku od farbi bez amonijaka.

Zato procenite prednosti i mane, i uporedite ih sa svojom kosom. Ako nemate sede, i farbate se u prirodniju nijansu, zašto ne biste isprobali zdraviju varijantu boje za kosu?

Pročitajte još i: Farbanje kose u trudnoći – Evo šta treba da znate!

error: Content is protected !!