Skincare hype koji ne prestaje: Pene za čišćenje lica su u trendu

pena za čišćenje lica

Nijedna skincare rutina nije kompletirana bez čistača lica, ali odabir onog pravog je “muka” koju sve žene znaju. Postoje gelasti čistači koji rešavaju problem mašćenja kože, uljani koji tope i šminku, kremasti koji ujedno hidriraju kožu itd. Lagani i vazdušasti penasti čistači su još jedna opcija, a sudeći prema skorašnjim trend izveštajima, oni uživaju ogromnu popularnost. Štaviše, u Južnoj Koreji su pene za čišćenje lica #1 trendy proizvod (a znamo da sve što je skincare trend u Koreji postane svetski hajp). O čemu se tu radi – zašto su ove moderne verzije klasičnih pena za lice toliko popularne? Otkrivamo u nastavku!

Kako “rade” pene za čišćenje lica?

Kao što samo ime kaže, penasti čistač za lice je tip proizvoda za umivanje koji ima vazdušastu konzistenciju pene. Formulisani su sa surfaktantima – supstancama koje emulzifikuju ulja i nečistoće sa kože. Penasti čistači obično transformišu tradicionalne cleanser-e u bogati, penasti proizvod sa balončićima. Često su vrlo pogodni za masnu i aknoznu kožu, jer dubinski čiste pore.

pena za čišćenje lica

Upoznajte moderne verzije pena za čišćenje lica

Penasti čistači lica su se najmanje inovirali – od svog izuma, praktično se nisu “pomerili” što se tiče sastojaka i principa “rada”. Zato su od 2010. godine počeli da gube svoju popularnost, jer su tada pravljeni sa jakim, agresivnim sastojcima koji su isušivali lice.

Stariji tipovi pena za čišćenje lica su koristili surfaktante, poput SLS sulfata, jer on daje mnogo pene. Problem sa njim je što ima male molekule koji lako prodiru kroz kožu, tako da umesto da budu isprani sa kože, ostaju u njoj i remete njenu barijeru, koja potom uzrokuje iritaciju kože. Od tada, formulacije pena za čišćenje su se inovirale. Mnoge pene su sada bez sulfata, a pena se ne stvara zahvaljujući isušujućim sastojcima, već putem blažih sastojaka ili mehanizmom na pumpicu, koji meša proizvoda sa vazduhom.

Ovi penasti čistači, za razliku od kreme za čišćenje ili gela, lakše prodiru u pore i zato mogu efikasnije da uklone ulje, sebum, i nečistoće iz pora.

Povezano: Proizvodi za čišćenje lica – ultimativni vodič kroz sve vrste

pena za čišćenje lica

Ko bi trebalo da proba pene za čišćenje lica?

Svako će imati koristi od penastih čistača, ali su najbolji za osobe sa masnom ili aknoznom kožom. Ove pene uspevaju da uklone nagomilanu nečistoću iz pora mnogo efikasnije od ostalih tipova čistača. To znači manje zapušenih pora i akni. Osim toga, lice očišćeno penom se manje masti i sija tokom dana. Čak i osobe sa suvom kožom, ako odaberu pene sa hidrirajućim sastojcima, mogu imati benefita od ovog tipa čistača.

Da li ćete probati penu za čišćenje lica?

Pročitajte još i: Četke za čišćenje lica – prednosti i mane

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!